Hej.
Min sambo har en väldigt ohälsosam relation till alkohol, även fd drogmissbrukare. Hans föräldrar är periodare och har vart det sen innan han föddes.

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra längre. Vi har 2 småbarn och vill verkligen inte att dom ska få se allt som han fått se.

Den senaste tiden har han börjat smyg dricka. Allt från 3,5or till starksprit. Mängden varierar oxå betydligt. Men jag ser direkt om han druckit vilket gör allt ännu jobbigare.

Han var rätt nyligen inlagd på psyk pga depression och tar därför antidepressiva vilket jag anser att man verkligen inte ska kombinera med alkohol.

Vart ska jag vända mig? Vill verkligen inte att mina barn ska fara illa av hans beteende.

Mvh orolig småbarnsmamma.

Vart inlagd på psyk din man så tror jag du kan vända dig dit och få stöd och hjälp. De verkar jobba mycket med stöd till anhöriga/barn nuförtiden. Har själv en mamma med psykiska problem och vi runt omkring henne får väldigt mycket hjälp och stöd! Fast vi numera är vuxna! Ni har ju dessutom små barn tillsammans! Tror absolut att du kan vända dig dit! Det löser ju inte din akuta vardag men kanske kan vara en hjälp i hur du skall hantera saker! Och en hjälp för era barn! Vilken jättetuff situation för dig! Är ju så jobbigt när man känner att ens barn får uppleva sånt dom inte bör uppleva. Sånt händer ju alla föräldrar emellanåt men du har det ju i den dagliga vardagen! Glöm inte att försöka ta hand om dig själv också.

ErikaM

Dom lovade en psykolog när han blev utskriven för 2-3 månader sen.. Har inte hänt något. Så tappade förtroendet för dom. Vet att allt tar en jävla tid i sjukvården. Ska man kontakta soc? Var i kontakt med en där och skulle återkomma om det hände något med min sambo.
Känner mig så jädrans kulven.

Hej ErikaM och välkommen till forumet!
Det är en svår situation du beskriver och jag förstår att du vill skydda barnen så de inte behöver påverkas av alkoholens konsekvenser.

Jag tycker att det låter som en bra idé att kontakta socialtjänsten igen och prata med den person du pratade med förra gången alternativt be att få tala med deras anhörigkonsulent (alla kommuner ska ha en sådan, även om det ser lite olika ut var i landet man bor). Kommunen har också behandlare som arbetar med öppenvård för personer med beroendeproblematik och de brukar också stödja anhöriga.

Beroende på hur gamla barnen är så kan det finnas stöd även för dem, vissa kommuner har barngrupper för barn som växer upp med alkohol- eller drogproblematik i familjen och även Bup kan erbjuda samtal till barnen.

Berätta gärna mera vilken sorts hjälp du vill ha och vad det är du känner dig kluven inför. Hoppas du kommer hitta mycket stöd här!

Varma hälsningar
Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

ErikaM

Barnen är 1 och 2 år.

Jag känner en oroa för att soc ska "ta" barnen ifrån mig. Men vet ju att det är inte jag som är problemet.
Önskar jag kunde få deras pappa att inse att han har ett problem. Hur får man någon att inse? Ska man hota med att lämna honom och att barnen följer med mig, eller blir det bara värre?
Hans föräldrar förlorar 2 barn (fick bo hos fosterfamilj i Finland) pga deras drickande. Dock drack dom tills dom inte kunde stå..

Vill bara kunna leva utan ständig ångest och oro för mina barn och deras pappa.

och du kommer inse att man inte kan få en alkoholist att inse problemet och inte långvarigt få honom att sluta! Han/hon måste komma till insikt själv och själv verkligen vilja sluta! Och ultimatum brukar funka mindre bra för ofta orkar man inte stå fast vid sina krav! Man ger vika, förlåter och då blir det som tomma hot! Bättre de får ta konsekvenser av sitt drickande! Så inser de förhoppningsvis hur mycket de förlorar! Om du söker hjälp hos socialtjänsten så visar du ju att du är en ansvarsfull mamma! Att ta barnen från sina föräldrar är nog verkligen en sista utväg och det är nog också mer om bägge föräldrarna missbrukar.