Han äter ritalin mot adhd vilket stundtals ger honom ångest och periodvis medicinerar han sig med alkohol.

Jag har träffat denna man i ett år. De senaste månaderna har det uppkommit personlighetsförrändringar och han stöter mig ifrån sig, men ger även hintar om vilka problem han har med alkohol och medicin. Han blir deprimerad, får social fobi och tappar fotfästet.

Har pratat med honom om att samla hans vänner för att diskutera hans problem vilket han var positiv till. Men han är inte så mottaglig för proffessionell hjälp utan vill helst kunna hitta sin egna strategi.

Hur hjälper vi honom som bäst? Ska man vända sig till adhd kliniken? Hur kan vi motivera honom?

Låter som en oerhört komplicerad situation för dig och för er! Har du funderat på vad du själv vill offra och sätta in i detta? Om han har en diagnos och ändå inte vill ta emot proffessionell hjälp känns det som ditt liv kommer att bli tufft ihop med honom! Svårt att vara krass, eller hur man skall uttrycka det, när man precis har träffats och är kär! Men hade jag varit du hade jag nog tänkt mig för innan jag tar fler steg i förhållandet! Han måste nog vilja själv när det gäller hjälp, mediciner, alkohol mm! Visst kan man peppa, uppmuntra mm men viljan måste nog finnas hos honom!

Erica

Tack för ditt svar. Viljan finns hos honom. Men det märks att han har svårt stt veta hur han ska gå till väga. Ritalinen ger ångest och alkohol-sug som han klarar av att jobba med under perioder men sedan verkar han falla när energin att atå emot tar slut.

Vad jag undrar är om någon vet var man börjar. Ritalin är ju en väldigt svår medicin att hantera. Ska han vända sig till den adhd-klinik som ham besöker, eller söka en second opinion hos ny klinik? Några tips från er med mer erfarenhet?

DetGårBättre

Tja, han kommer väl försöka få bukt på det där men det är en stor risk att det bara blir värre på sikt. De flesta får någon hjälp - sen om det är en terapeut som är specialiserad på beroende eller om man traskar ner till AA eller någon annan organisation är nog vägen ut ur "helvetet". Finns många som försökt att fixa det hela själv men de flesta misslyckas. Jag har trott att jag skulle ordna detta själv och har t o m haft en alkoholterapeut och då blev det ju bättre men sen föll jag som en meteorit pladask. Någon form av hjälp utifrån behövs oftast. Sen även veta vad målet är med hjälpen.

Att vända sig till kliniken han besöker! Kolla om de även jobbar med anhöriga! Om du verkligen vill satsa på förhållandet är nog enda vägen att gå all-in och vara delaktig! Både för din egen skull och för hans skull! Då får du mer kunskap i ämnet och han kanske får energi av att inte känna sig ensam i sin situation! Kan du inte kolla om det finns alternativ till medicin? ADHD är ju så vanligt idag, kommer säkert bättre alternativ hela tiden! När det gäller ADHD kan man nog jobba med vardagen mycket (rutiner, planering mm) som gör att symptomerna minskar! Såg ett så intressant program på TV 4 om en ung man som hade ADHD och som hade skrivit en bok! Kolla om du hittar det på TV4 play, minnns tyvärr inte hans namn men sök på ADHD! Han medicinerade fortfarande men genom att strukturera sin vardag hade han kunnat minska dosen! Även han hade haft problem med alkohol och även droger tror jag! Lycka till!

AlkoDHyperD

Ska han självklart vända sig till hen.
Ritalin är inte den enda medicinen mot adhd, men den eller concerta (båda är metylfenidat) brukar erbjudas först. Många får biverkningar av dem.
ADHD-symptomen går att minska med rätt medicin och rätt dos. Om han använder alkohol som självmedicinering är det viktigt att gå hjälp med både beroendet och adhd. För egen del kunde jag känna lugn i kroppen och hjärnan för första gången i mitt liv när jag började med concerta (hade tur som slapp biverkningar)
Ångesten han får av ritalin skulle även kunna vara symptomen som kommer tillbaka när medicinen går ur kroppen. Läkartid snarast!