Jag bor sen några år tillbaka med min sambo som för nåt år sedan började missbruka alkohol och droger. Han har varit in på rehabilitering 2 gånger och kämpat på jättebra. Nu börjar det bli svårt igen och vi bor på en liten ort var alla vet vem alla är och vet allt om andra, det pratas mycket skit som inte stämmer och det börjar tära på, han har sen länge velat flytta härifrån för att få nån sorts nystart i livet. Han har också diagnosen bipolär som han ännu inte lärt sig leva med eller hittat rätt medicin till ännu.

Han vill att jag och våra två små barn också ska komma med men jag är kluven och rädd att bli lämnad ensam igen. Jag har hela min familj här men han har hela sin familj dit han vill flytta.

Tilliten och tryggheten till honom har ju försvunnit under åren men såklart älskar jag honom och vill att barnen ska gå ha båda sina föräldrar, flyttar han kommer barnen inte att få se sin pappa ofta alls och det tär på mig. Nån som har varit i liknande sits som kan dela med sig av några idéer? Blir det lättare att sluta på annan ort?

Bör väl tilläggas att han har velat flytta i några år redan. Jag har inte hindrat honom men han vill ju vara med mig och barnen men verkar nu ha bestämt sig.

skogsfrun

Hej, jag har inte varit i en liknande sits utan går på mitt bondförnuft.

Jag kan förstå att han vill flytta men jag tycker inte du ska göra det om det betyder att du kommer längre ifrån de som kan stötta dig. Om han inte tar tag i sitt missbruk innan ni flyttar är sannolikheten stor att han fortsätter på den nya orten. Alkohol är inte svårt att få tag på, inte annat heller. Det hittar man snabbt på en ny ort bara man vill. Ställ ultimatum om behandling: antabus, AA/NA och allt annat som han hålla honom borta från missbruket samt att han måste ta tag i sin bipolaritet annars tänker du inte ens överväga en flytt. När han hållit sig helt och fullt nykter och "frisk" ett år eller så kan du börja fundera på det.

Sen tycker jag egentligen att frågan handlar om huruvida du vill flytta? Av någon anledning låter det inte så och då tycker jag att du ska gå på din känsla.

Du kommer först! Fortsätt skriv.

MCR

Sätt dig själv och det du vill först. Vad kommer vara bra för dig?

Problem försvinner inte i och med att man flyttar. De flyttar oftast med. För problemen bor i en.

Jag har levt med en beroende man som missbrukat droger, alkohol och spel. Han har också bipolär sjukdom. Skoven kommer och går. Och de gör att det är lätt att självmedicinera då.

En gång för länge sedan flyttade jag med honom långt bort från allt mitt. Det var förödande för mig. Jag blev bara ännu mer ensam och han blev värre i sina beroenden.

Jag har lämnat. Men gjorde det allt för sent. Jag har förlorat så många år. Och mig själv. Skulden för det jag har utsatt mina barn för äter av mig varje dag.

Om du läsa mer om mina erfarenheter om du tror det skulle kunna hjälpa kan du kolla in min tråd under anhörigsidorna. "Nu är jag fan arg" heter den.

Jag hoppas du lyssnar till dig själv!