Min mamma har haft ett osunt förhållande till alkohol i flera års tid. Hon har gömt alkohol på rummet som jag sedan hällt ut och hon har aldrig sagt något om det. Hon dricker sig redlöst berusad och kan somna vid köksbord, krogen osv. Har flera gånger åkt på utomlandssemester för att supa de 7 alt 14 dagarna hon är där. Konstant drickande. Men sen är hon nykter igen, ibland några dagar, ibland några veckor? Man tror att allt bara var en "engångsförhändelse" eller att man inbillat ihop sig hennes fyllefasoner, men sen är man tillbaka på ruta1 med drickandet. Vad ska jag göra? Har sagt åt henne flera gånger, hon blir bara sur eller så svarar hon bara "och?".

det verkar som din mamma är alkoholist! Kan tänka mig att hon inser det och själv är orolig! De där nyktra dagarna och veckorna tyder på det. Då har hon kanske fått nog och bestämt sig för att sluta dricka men så kan hon inte utan börjar igen. Eller så är hon periodare (nykter ibland men återkommer alltid till drickandet)! Jobbigt för dig detta! Du undrar vad du ska göra. Beror lite på hur gammal du är och om du bor hemma. Är du minderårig och bor hemma så tycker jag att du ska prata med din mamma när hon är nykter. Förklara hur jobbigt du upplever hennes drickande och att hon/ni måste söka hjälp! Vill hon inte så tycker jag att du själv ska söka hjälp hos Socialtjänsten. Inte bra att bo i detta om man själv inte är helt vuxen! Är du vuxen och utflugen så gör likadant fast initiativet till att söka hjälp måste nog komma från henne! Svårt att sluta dricka om man inte har en stark vilja för sin egen skull tror jag!

Säg att du är orolig. Ingen idé att sätta stämpel eller vara arg. Lyssnar hon inte så bör du tala med någon som lyssnar. Det beror på din ålder. Är du vuxen kan du tala med anhörig, eller alkoholrådgivningen på vårdcentral. Är du minderårig kan du kontakta skolsköterska, kurator eller annan vuxen.. Det finns hjälp att få.. Kram..

DetGårBättre

Ja, en viktig detalj är ju att veta hur gammal du är typ. Sen finns det typ nästan ingenting du kan göra för att förändra beteendet. Allt ansvar ligger på personen med beteendet. Men klart du kan påverka i liten mån... men det finns olika strategier beroende på hur gammal du är. Jag växte själv upp med min far som var periodare, och det var först när jag blev vuxen som jag insåg att jag kunde inte förändra det där - åtminstone inte på de tusen olika sätt som jag försökte!

Kamelen

Jag är vuxen. Har pratar med vänner om detta samt någon enstaka släkting. Sen har jag väl fastnat i att komma någon vart i detta. Dels pga att jag själv inte sett henne dricka då hon varit iväg(det man inte sett har inte hänt)(jättekonstigt att säga så men känner så ang detta), och dels för att veta vart man ska vända sig. Tänk om hon ändå bara struntar i att få hjälp och börjar dricka ännu mer. Hur gör man med allt?