Hej! Ny här. Jag har tidigare haft alkoholmissbruk vilket höll på att gå överstyr och jag uppsökte hjälp. Det har varit en framgångsrik saga sedan dess för mig, vilket jag är oerhört glad över. Dock har jag nu på sistone hamnat i ett väldigt svagt tillstånd med stor trötthet, oro och ångest. Som är kopplat till mina vardagliga sysselsättningar och inte ett nytt alkoholmissbruk. Eftersom jag inte längre tar till alkohol som medel för att lindra svåra perioder, har jag istället provat mig fram med diverse naturläkemedel som sägs ha uppiggande och mentalt stärkande effekter. Så, till saken.

Jag prövade det växtbaserade naturläkemedlet Chi San efter att ha läst att det skulle kunna ge extra energi. Och oj vilken positiv effekt det hade på mig. Trodde inte att den skulle vara så effektiv. Jag har dagligen känt mig piggare och gladare, haft upplyftande positiv energi, lätt som en fjäder, haft minskad oro och en mental kraft att stå emot depressiva tankar. Kort och kort mirakulöst, och jag har känt mig jättenöjd glad och en lättnad över att ha hittat något som funkar för mig under såna här dåliga stressiga perioder. Men sedan förändrades bilden. Jag googlade idag mer kring produkten och upptäckte att den innehåller........ alkohol. Läste sedan igenom bibackssedeln, dumt att jag inte gjorde det från början men jag trodde bara det var diverse växter i innehållet, och nog står det där i att produkten innehåller alkohol. Närmare bestämt 1,5g alkohol får man i sig per dos på 15ml som man tar 1-2 gånger om dagen. Detta är ju förvisso en liten mängd alkohol, i jämförelse med innehållet i ett standardglas som ligger på 12g alkohol. Men jag blev helt paff och besviken!

Med tidigare alkoholmissbruk i bagaget, undrar jag om detta kan vara den lömska förklaringen till att Chi San känns så bra för mig? Finns det fler som har provat Chi San och har erfarenheter? Är det farligt för mig att fortsätta med detta naturläkemedel?

Mvh häftapparat

Redan 2010 förbjöd Läkemedelsverket företaget Life Europe AB, som har Life-butikerna, att i reklam skriva: ”Chisan är en välbeprövad hjälp vid trötthet, energin återvänder och du känner dig piggare och starkare igen.”
– Det finns inga bevis att det fungerar mer än att det använts av tradition i en del länder, och när det gäller de här medlen måste man skriva exakt vad som står i sammanfattningen i produktens egenskaper. Det som står där överensstämmer inte med annonserna, säger Ragnhild Johansson, utredare vid LV.
Verkligen tråkigt med alkoholen dessutom, som ju kan ställa till det för de som inte tål sånt, även i obetydliga mängder, som här.

häftapparat

Placebo eller inte, jag har mått bättre sedan jag tagit Chi San. Nu undrar jag om det är riskfyllt för en tidigare alkoholmissbrukare pga det lilla innehållet etanol. Det är min fråga.

Bedrövadsambo

Jag har upplevt mig mycket piggare när jag använt rosenrot. Tror det är den nordiska varianten på en liknande ört. Men om den också innehåller alkohol vet jag inte. Men det är tabletter så det gör den sannolikt inte.

Bedrövadsambo

Mindre än i lättöl till och med kanske? Då beror det nog på din sårbarhet, och inställning. En del "tål" inte ens lättöl, och för en del är 0 procent alkohol i alla lägen ett viktigt statement. Men jag tror knappast att du börjar "överdosera" medicinen, för det är den ju för dyr för.

Ja, det låter ju som en försumbar mängd a. Men om man inte tål någon alkohol, inte ens en lättöl (t.ex. om man medicinerar med Antabus), så är det ju katastrofalt med tillsatser av a som man inte klart deklarerat! Det är som att sälja kakor som innehåller spår av nötter till en nötallergiker! När man dricker lättöl så vet man ju vad man gör. Men mot alkoholmissbrukare är det tydligen inte så noga med upplysningsskyldigheten vad gäller dessa "läkemedel"!
Och när försäljare av naturläkemedel går ut och förser produkten med en uppblåst vetenskaplig medicinsk aura, så tappar i varje fall jag allt förtroende för dem.

PS. Enchinagard använder jag framgångsrikt mot förkylning... Men så har den också visat sig ha en klart bevisad effekt.

häftapparat

Tack för era svar. Jag kanske kan prova enbart rosenrot istället, om det kan vara den ingrediensen som har hjälpt mig. Jag går inte på antabus så då tolkar jag det som att den här mängden alkohol inte innebär någon direkt risk i mitt eget fall. Men håller med om att det är lömskt att sälja en så omtalad läkemedelsprodukt utan att varna för innehållet.