Känner ni känslan ibland av att ni inte duger att vara med. Att man alltid kommer på andra 3 plats. Hur ser era liv ut när era parners väljer alkoholen framför en själv.

AliceAlice

...en missbrukare så får man acceptera att missbruket prioriteras framför mycket, bland annat relationen. Du kommer aldrig att bli den viktigaste för honom, inte ens för en liten stund...inte så länge han fortsätter sitt missbruk och kanske inte sen heller, för du kan nykterheten ta missbrukets plats, åtminstone under en tid.

Vad behöver du av relationen? Du för testa att söka dig utåt, träffa vänner, gå en kurs, ja hitta på saker som är bra för dig, du kommer att må bättre, missbrukaren kanske förstår att du inte bara sitter o väntar och att den manipulationen inte fungerade. Du är värd att må bra oavsett om du stannar i relationen eller lämna!

Det tar tid att hitta sig själv och ännu längre tid om man är kvar i relationen. Men även små steg är steg! Det är inte så att det är du som inte duger, det är missbrukaren som inte kan. Du duger, precis som du är, det är relationen det är fel på, en missbruksrelation är alltid destruktiv, den fördärvar dig och får dig att tvivla!

Du kan, du är stark och du är fantastisk!

vi nog många som gör! Du är inte ensam i det och försök att inte ta det personligt! Då skadas din självkänsla. Du är jättebra precis som du är! Lämna honom! Har läst många av dina inlägg och lider med dig! Låt inte honom knäcka dig du förtjänar så oerhört mycket mer än det du har med honom!

sessi

Jag har börjat gå i terapi och fått prata ut . vi ska tillsammans hitta nån lösning för mig. Hon sa att jag inte ska ta något beslut just nu utan vänta ut. Hon verkar vara jättebra.
Hon reagerade på att kommunen vi bor i bara rycker på axlarna när jag gör oros anmälan. Så jag tar det här ifrån. Det känns förstunden bra efter att ha pratat med henne. Så jag tar och gör detta försök.

att du går i terapi! Det gör jag med! Bättre att jobba med sig själv och lägga tid på sitt eget mående än att försöka hjälpa någon som inte vill bli hjälpt! Skönt att det är en terapeut som du känner dig bekväm med också!

sessi

Hon förklarar för mig hur en missbrukare tänker. Jag berättade lite mer personligt än vad man gör här eftersom jag inte vill hänga ut någon.

lizzbet

...berätta gärna mer om du vill, vad terapeuten säger om hur en missbrukare tänker :) Kan ju vara värdefullt för många att ta del av.

sessi

Hon sa igår att han håller på och stöter bort mig eftersom han ser mig som ett hot mot hans missbruk. Och det stämmer nog.
Hon tyckte att jag hade lätt att prata om allt som hade hänt.

Igår träffade jag en missbrukar kompis till honom. Han sa att han hade sagt att jag inte betydde något för honom, att jag inte ett dög till sex mm. Orkar inte gå in på resten. (Privat) och att han inte vill ha något med mig att göra.
Om han inte vill ha något med mig att göra så varför ringde han igår 8 gånger, och varför vill han göra saker med mig när han är nykter. Jag får inte det hela att gå ihop.
Jag känner mig förrvirrad....

Jimpa

Nu vet inte jag riktigt om just HAN är så men som jag läst så troligtvis för att han kände sig ensam just då, kanske en liten släng av kontroll behov också, vad gör hon nu...bla bla. När man är full eller druckit så kan man tydligen säga och bete sig hur som helst, och sen nykter då duger man till. Som du beskrev att du kände att du kom på 3:e plats, det är nog så som lizzbet säger...att drickandet kommer alltid i första hand och sen nykterheten (om den kommer) och sist vi.

lizzbet

Det var nog inte jag som skrev det, men jag fattar vad du säger och håller väl delvis med, men ändå inte... Känslan av att vara bortprioriterad, ja, men jag tror tvärtemot att "vi" är den absolut viktigaste personen för dem. Detta gör dem livrädda och därför (i kombination med massor annat) beter de sig som de gör... Istället för att känna sig sårad, bortvald, misslyckad så bör man fråga sig: Vill JAG ha den här sjuka relationen, med allt omöjligt det innebär...?
Kram på er!

Jimpa

det blev väl lite fel skrivet, jag menade som du sa att innerst inne är "vi" nog den dom behöver mest, men dom tänker eller ser det inte så just för tillfället när dom är där dom är...kanske

sessi

Min mamma har gjort en oros anmälan idag och jag ska göra samma sak i morgon. Vad händer efter att man har gjort en sådan?

Mags

Vem och vad har du orosanmält? En vuxens mans missbruk eller något runt ett barn? Missbruksvården bygger nämligen i stor utsträckning på frivillighet. Den tvångsvårdslagstiftning som finns kan bara användas vid få tillfällen. Min bästa rekommendation för anhöriga är att söka egen hjälp för sitt medberoende. Detta är enligt mig det mest effektiva sättet att hjälpa någon som missbrukar.

sessi

Han är vuxen med psykiska problem. Mycket självmordstankar därför har vi gjort en anmälan till soc.

Hoppas er orosanmälan ger utdelning för honom! Men tycker att du mest av allt ska bry dig om dig själv och fokusera på dig själv nu! Nu har du gjort vad som står i din makt när det gäller honom! Låt ditt eget liv börja nu, släpp din oro och omsorg för honom! Vet att det är svårt men det går om man ger sig tusan på det!

Så bra att du sökt terapeutisk hjälp och söker stöd från andra. Det behövs verkligen när man hamnat i en relation som är nedtryckande och dysfunktionell. Men jag blir orolig när du skriver "Jag har gett upp nu. Nu får allting vara för min del." Skulle du vilja berätta vad du menar när du skriver så?

Jag hoppas att det betyder att du har givit upp relationen som skadar dig och fokuserar på att hela och ta hand om dig själv.

Varma hälsningar
Carina
Anhörigstödet & Alkoholhjälpen

sessi

Jag känner att jag inte får någon respons från myndigheter. Eftersom han i grund och botten är psykisk sjuk. Han har en diagnos sedan han är 20. Jag kämpar i motvind.
Fick höra för någon vecka sedan av en på kommunen att om han vill ta livet av sig så kan jag inget göra.
Det är hemskt...

Tack Sessi för uppdateringen. Så det du menar är att du givit upp att stångas med myndigheter? Har jag förstått dig rätt då?

Solen har inte gått upp ännu, snart kommer en ny dag. Vad kan du göra idag för att skapa en må-bra känsla i dig?

Önskar dig en fin dag!
/Carina
Anhörigstödet & Alkoholhjälpen

AliceAlice

...och kämpar, du har inte missbrukaren med dig och du stångas mot myndigheterna! Känner allt för väl igen det. Orosanmälningar leder sällan till någon åtgärd, jag har tom kontaktat polisen vid ett akut självmordshot, men de ringde bara upp veberbörande och sen hände inget mer. Men jag kände att jag gjort vad jag kunnat och kunde släppa taget. Kan du hitta en liknande känsla, det kanske är så att du ska lämna över ansvaret till missbrukaren nu? Att du ska vila tryggt i att du gjort allt du kunnat och mer därtill, det är inte du som ska föra kampen längre, du ska föra en kamp för din egna del, så du kan läka och bli hel och må bra och kunna njuta av livet!

Många styrkekramar