Nu när jag varit nykter i snart 4 månader skapar jag en ny tråd här under "Det vidare livet". Morgondag med tillägget 2.0.

Kommer såklart att fortsätta läsa och skriva, kanske inte lika mycket i min egen tråd, men garanterat i andras trådar.
Detta forum har varit en fantastisk hjälp i att bli fri från giftet, som jag hoppas för all framtid för min del. Hittills har jag varit inne flera tillfällen varje dag, när tid funnits och det kommer jag säkert fortsätta att göra. Påminnelse och fortsatt erfarenhetsutbyte, och sen tycker jag det känns riktigt bra och viktigt att kanske kunna hjälpa till på något sätt i andras resa.

Har haft en skön helg, men drömde faktiskt i natt om att jag satt och drack öl, men var en skön känsla att vakna upp och vara pigg.

Den spännande resan i frihet fortsätter!

Ville bara titta in och säga att det är fint att du nu i din förlängning av den process du varit i med att förändra dina alkoholvanor berättar hur du nu gör, mår och lever. Det är säkert hjälpsamt för flera att ta del av, se din förändring och få inspiration! Tack!

Vänliga hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen

Handlar ju det om i grunden när man gör slut med giftet. Man bryter med en ovana eller ett beroende. Man gör slut med en falsk 'vän' och en illusion av att det lyckliga och mysiga behöver gå via alkoholen. Man bryter med starka krafter i samhället, man går lite emot strömmen.
Ibörjan får man kämpa för att stå där, men sen hittar man sitt sätt och känner alla vinsterna.
Det riktiga livet kommer tillbaka. Man hittar nya vanor och nya bekantskaper. Man öppnar upp för nuet och låter var dag ha sina utmaningar och möjligheter. Oron och ångesten klingar av, det beror ju framförallt på att man har sin motion, men också att man valt att inte hälla i sig giftet, som just driver ångesten och oron. Man sover allt bättre och vaknar alltmer utvilad.
Sakta sakta blir man starkare och självkänslan och självtilliten återvänder. Det kommer att ordna sig. Framtidstro.
Vilken spännande väg man valt!

AlkoDHyperD

Spännande.
När jag hör det från någon av mina patienter brukar jag tänka att det kommer att bli bra här.
En person som är nyfiken och finner förändring och utmaningar spännande oavsett hur svåra problemen är eller hur stora utmaningar det handlar om har redan de inneboende verktygen.
Och du ska ha stort tack för stöttning i min tråd förresten!

att det ska bli tråkigt utan a. Men så är det ju inte nödvändigtvis. Man får en andra chans! och med en bitter erfarenhet i bagaget som ger livet en extra dimension,

AlkoDHyperD

Det var några dagar sedan du skrev något. Måste ju kolla läget, då du tidigare skrivit nästan varje dag. Hur är det?
Hoppas du har fullt upp med att leva i verkligheten och därför inte haft tid med den virtuella.
Men för att lugna mig kan du väl ge ett litet livstecken, typ en smiley och några ord om hur du har det räcker ?

.... har varit rätt krassliga i familjen några dagar. Själv åkte man på en mancold.... I torsdags var jag ordentligt sliten, trött o s v + att det hände en tråkig grej på dagen i arbetet. Jag fick sug, försökte skjuta upp, men tyvärr valde jag att gå och dricka några öl på en pub. Illa illa, inte så att jag kände mig sliten dagen efter mer än att jag var sjuk. Har försökt analysera, förstår nog varför. Har dock druckit ett par kvällar till, dock inte mkt. MEN nu är det tillbaka på banan igen. Men jag är ordentligt besviken på mig själv ?. Har inte tränat så mkt sista veckan, men nu kan jag börja snart igen. Har inte viljat skriva ngt, känns som jag sviker en del med mitt misslyckande ?. Men jag ska tbax igen och det nu!

DetGårBättre

Vi tar dåliga (felaktiga) beslut ibland, speciellt vid stress, nedstämdhet eller liknande när vi ger oss mindre tid till att reflektera våra tankar. Men misslyckande är det inte. Det tar tid att nå det man siktar efter. Men vi blir bättre ju mer vi tränar, tänk bara när vi skulle börja gå...

AlkoDHyperD

Kan du vända "besviken på mig själv" till "ledsen för min skull". Ge tröst till dig själv istället för anklagelse.
Du är ju inte en annan person eller sämre för att du drack några kvällar.
Inte mindre trovärdig eller svagare.
Din inställning har ju inte förändrats, eller hur?
Självförtroendet kan få en knäck när man upptäcker hur lätt det är att gå utanför den värderade riktning man egentligen vill följa.
Så är det att vara människa, ett virrvarr av val som ska göras, i en salig blandning av känslor och erfarenheter.
Vi är begåade med ett känsloregister som är till för att leda oss. Skuld och skam finns för att påtala att vi gjort något som inte gagnar oss eller våra närmaste. Så vi kan korrigera.
Men bara om den uppfattas som en vägledning och inte förlamar oss.
Därför blir jag glad att du skriver att du förstår hur det blev som det blev och att du använder det för att lära.
Att berätta vad som händer i med och motgång är ju precis det som hjälper både dig själv och andra.
När det känns som man sviker andra här är känslan naturlig. Så har jag också känt.
Fast man bidrar ju till att andra som brottas med liknande svårigheter känner sig mindre ensamma i sina egna snedsteg.
Gott att du är på banan!
Kram

skogsfrun

Bra sammanfattning tycker jag Morgondag. Det är precis det som är det svåra, motiga och tunga. Vad mycket lättare det är att sjunka ner i soffan och dricka vin, till att börja med. Men sen kommer passiviteten, ångesten, kontrollförlusten, den kraschade ekonomin osv. Just därför måste vi igenom den smala krokiga vägen, ändra vanor, gå mot strömmen, inte vara som alla andra. Ta det jobbiga nu för det blir enklare sen. Det som kan tyckas enkelt blir svårt, det som kan tyckas svårt blir enkelt.

Allt väl, är på miniweekend med familjen. Lugnt och skönt. Hoppas allt är väl med dig också. Kram!

Har haft en period på ett par veckor då jag inte skrivit så mycket. Har känt mig tom och också lite vacklande i mitt nya liv. Har ju också tyvärr fallit några gånger, men ingen katastrof. Men har nu insett att min livsstilsförändring inte bara handlar om att välja bort giftet, utan även andra mönster som gör att jag mår dåligt. En slags flykt på olika sätt. Har nog alltid varit en person som behövt stänga av ett tag och har gjort det på olika sätt. Inget fel med det att få vila sina tankar, sin ångest och sin oro. Men en del av mina "flykter" är ju såklart mindre konstruktiva, där alkohol är en av dessa. Träningen och motionen är ju en mer positiv aktivitet och inget som ger mig skuldkänslor o s v. Jag håller det inte på den nivån heller. Det jag däremot ska återuppta och som jag provat litegrann är att slappna av via en stunds meditation. Jag behöver vila mitt system ibland och förmodligen några gånger om dagen. Nu känner jag den inre motivationen och framtidstron igen. Tappade den litegrann känner jag för några veckor sedan. Eller rättare sagt började tappa tron på att jag kan klara av detta "nya" liv. Men nu tar vi ett steg framåt igen mot en lite annan morgondag :-)!

AlkoDHyperD

Eller, varför inte gräva lite i vad detta innebär. Dissekera varandet i det som är och det man gör..
Vilka moment i det varande som är livet behöver klaras av och vilka kan bara levas?
Kanske beteendet att agera på känslan som leder till tanken att jag måste fly, bli av med känslan, bort från det som pågår inuti mig. Kanske ”att klara av” det, genom att förändra det, kan omvandlas till att inte klara av det alls utan leva det.
Varandet i känslan (icke-agerande) istället för görande (agerande för att komma undan).

Nu gäller detta all energi och ansträngning vi använder för att ändra en känsla eller upplevelse.
Den energin behövs för att hantera verkligheten.
Så nästa bit i det här filosofiska ordbajseriet är: ok, bara vara. När ska man göra då?
Agera i det fält du kan påverka.
Om du känner ångest, eller kaos i hjärnan, är det inte känslan som ska ändras, den är ju bara där för att berätta något.
Situationen runt upplevelsen kan däremot vara möjlig att påverka.
Precis som du skriver, Morgondag, vila hjärnan regelbundet i förebyggande syfte. Och insikten om de mönster som kanske ligger bakom önskan om flykt, där har du ditt ”görande” när det kommer till livsstilsförändring.
Dela upp dessa mönster i enskilda beteenden (även tankekedjor är beteenden) så är plötsligt allt det där diffusa och stora som ska klaras av mer hanterbart . Du behöver inte längre klara av hela livsstilsförändringen eller hela livet, utan konkreta enskilda beteenden.
Kanske inte ens alla på en gång...
Hoppas det gick att ut något av mitt krångliga resonemang ?

.., tror jag förstår vad du menar ?. Ja, vila hjärnan och vara o nu:et är viktigt för mig (och förmodligen dom flesta). Har en tendens att grubbla över saker jag gjort, speciellt alla dumheter, vilket bara gör en ledsen och de driver ångesten o s v. Och här funkar ju a som en tillfällig lindring, men vi vet ju att den inte funkar hållbart.
Träning, golf, se film, spela wordfeud, lyssna/läsa en bok är mer konstruktiva 'flykter/hobbies' för mig.
När man är ledsen eller nedstämd, ska man då bara vara i den känslan till den går över? Hittills har jag i mitt liv försökt bryta den via ngt, t ex träning, se film, alkohol. Jag har i perioder haft svårt flr att gråta, men gör det relativt ofta, vilket är skönt.
Nå väl, fortsättning följer och stort tack för ditt stöd ADHD ?!

AlkoDHyperD

Känn den. Tacka den för att den finns, även om den är obehaglig, för den kommunicerar med dig.
Undersök känslan, fråga dig själv vänligt vad den vill säga dig. Finns det någon annan känsla under? Ilska eller irritation kan ibland mörka andra känslor.
Varför ska man nu göra detta, när all populärpsykologi så klämkäckt ropar ”tänk positivt!” Grotta ner sig i sin ångest och sorg? Nej, det är inte så det går till. Grotta ner sig gör man när man fastnar i grubblande över hur man ska komma undan känslan, eller dömande av att man ens har den.
Har du försökt tänka positivt och märkt att det inte fungerar kommer missnöje och upplevelse av misslyckande på posten. Jag tänker fel, känner fel....
Men när det man känner får finnas och bli accepterat kommer det klinga av. Antingen genom att man förstår och tröstar sig själv eller genom att man hittar någon form av problemlösning när stressen över att kämpa emot känslan inte längre blockerar tankeförmågan.
Kram