Idag är det första dagen, igen. Andra gången som jag slutar i år. I våras höll jag upp i en månad, nästan. Det var väldigt svårt, men kände mig så stolt. Jag växte som människa. Sedan så trodde jag, naivt, att jag kunde börja igen.

Jag är 30 plus, har ett jättebra jobb och fin karriär. En sambo och bostadsrätt i centrala stan. Men det är som att det alltid funnits ett hål i hjärtat som jag fyllt med alkohol. För att få respit, att kunna få andas. Och när jag är full så gör jag vad som helst, utan att ta ansvar. Kan vara ute på krogen, och tänka innan att jag inte ska dricka så mycket. Sedan vaknar jag dagen efter med ångesten, fläckvisa minnesbilder av kvällen innan.

Jag dricker sällan hemma, det är på helgen och på krogen. Jag började dricka tidigt, och det var alltid en ursäkt för att kunna leva livet. Jag och mina vänner har umgåtts väldigt mycket kring alkohol - träffas alltid på krogen och vid fest. Vi går ut och dricker öl.

Saken är att det är som rysk roulette. Många gånger går det jättebra, jag skärper mig och håller stilen. Men många gånger tappar jag omdömet helt och hållet. Jag skämmer ut mig, är otrevlig, låter mig bli uppraggad av andra killar, utsätter mig för fara och sårar mina vänner och min sambo. Dagen efter vaknar jag upp och vill krypa ur mitt skinn. Jag försöker att förtränga alla dumma, sårande och oförlåtliga saker jag har gjort - men så helt plötsligt så poppar dom upp. Det blir som en ond spiral, för jag förlikar mig med att jag är en värdelös människa. Och att min sambo och mina inte skulle älska mig om dom kände till allt om mig. Att allt är falskt och redan förstört. Så då låtsas jag som ingenting, förtränger, och så blir det samma visa nästa helg, nästa fylla.

Jag är så trött på att såra dom som står mig närmast. Och i slutändan såra mig själv. Ibland känner jag att jag har svårt att inse att det faktiskt är JAG som gör alla dessa dumma saker. Jag är ju så ordentlig och städad utåt, så bilderna går inte ihop. Inte ens för mig. Jag lider av panikångest och dåligt självförtroende, vilket inte blir bättre av att bekräfta mig självbild genom att agera som ett svin och en idiot.

Igår var jag ute och gjorde bort mig totalt. Jag berättade det för min sambo, som är helt förstående. FÖR förstående. Hade han agerat som jag hade gjort så hade jag gjort slut, men han säger att han förstår att det inte är jag utan alkoholen. Och han vill att jag slutar dricka. Och det känns rimligt - för jag förstör oss. Jag slår sönder min relation. Jag vet inte om det är för sent, jag hoppas inte det. Jag hoppas, och vill, lyckas. Få ett bättre liv och rädda upp detta innan jag förstör allt.

Men varför är det så jävla svårt? Såhär dagen efter, med ångesten pumpandes i venerna, så känns det självklart att sluta, Om någon vecka så kommer jag att tycka att det känns rätt ok, för då har jag glömt. Tänker att jag nog kan sköta mig denna gången, och så är det igång igen. Jag upplever att det kan vara svårt att få stöd - jag går till en psykolog som jag träffat i snart 2 år. Att prata om mitt drickande har knappt kommit upp, för jag vågar inte få ut det i ljuset. Det är för smärtsamt. När jag gjorde det fick jag som svar att "så brukar man väl göra i din ålder, gå ut och bli lite för full på krogen?". Men hur mycket ska jag förstöra innan jag ska kunna ta detta på allvar? Jag gör sönder mig, och ibland så vill jag bara försvinna.

Idag har jag meddelat mina vänner och min familj att jag tänker sluta dricka alkohol, ett tag. Att jag inte kan hantera det. Och bett om deras stöd. Har också bokat in på mig alkoholrådgivning genom kommunen, dom ska återkomma med tid.

Det känns pinsamt, jag är så jävla sårbar och naken. Jag vill ju inte att detta ska vara jag. Men jag måste inse att detta är jag, detta är jag som agerar och gör dessa hemska och dumma sakerna. Jag väljer alkoholen, fyllan, och då väljer jag också min mörka väg. Det försvinner inte, bara för att man säger förlåt dagen efter.

Så nu vill jag starta på nytt. Och jag vill så jävla gärna lyckas den här gången.

Klanten

Nu är snart första dagen över. Jag har bestämt mig för 6 vita månader. Dag för dag.

Jag har köpt Cecilia Svenssons bok (tack för tipsen i andra trådarna!) och mina närmsta vänner och min familj har sagt att dom tror att jag klarar det. Det känns viktigt, men pinsamt, att berätta. Nu är jag bara livrädd för att inte lyckas. Jag är en person som vanligtvis misslyckas eftersom jag inte tror på mig själv... Nu måste jag göra detta, för min relationers skull.

Hej Klanten! Du är långt ifrån ensam om ditt beteende, jag känner igen mig i mycket av det du beskriver. Dricker heller aldrig hemma utan mest på krogen där jag umgås med vänner. Men för tre månader sedan, efter en kväll som återigen gick överstyr trots att jag lovat mig själv att inte bli för full, så kände jag, och även den jag lever med sedan 10 år, att nu får det nog ändå räcka! Min partner har också varit ganska förstående men inte nu längre och det är faktiskt skönt att han säger ifrån på allvar. Jag orkar inte med någon bakisångest någonsin mer. Sista gången höll ångesten i sig veckovis, så plågsamt.
Jag tycker att du är stark och modig som har berättat för nära och kära om ditt beslut! Om jag vore som du skulle jag ta upp det igen med terapeuten. Nu har du i och för sig kontaktat kommunen också men ändå...
Jag har äntligen lyckats ändra mitt beteende och det känns så bra. Självförtroendet stärks. Men det tar sin tid att hitta rätt.
Du kommer att lyckas, du har tagit ett stort och viktigt steg och nu är du på rätt väg. Heja dig!

Klanten

Tack Allva <3 Det betyder så mycket för mig att få pepp och förståelse i ett forum där man inte blir dömd. Mina vänner, som är trötta på mina kanonfyllor och att skämmas, har jag svårt att prata om för dom förstår inte problematiken fullt ut. "Du kan väl bara dricka mindre?". Men att dricka mindre finns inte för mig. Det funkar en kväll, två. Men sedan är jag där igen. Jag märker att jag och min syster har samma beteende, vi är dom som inte har vuxit ifrån de destruktiva tonårsfyllorna. Vi har alkoholister i rakt nedåtstigande led. Men alkoholister är ju de som sitter på bänken, som blir av med jobbet, super i smyg och hemma. Jag måste inse att en alkoholist kanske även är de som super på krogen på glammiga ställen, som skämmer ut sig själv och sina vänner, som sårar och sviker förtroenden pga alkohol. Som riskerar sina relationer. Även om dom har en städad och polerad yta.

Jag har så otroligt mycket skam. Men jag kan inte vrida tillbaka klockan och ändra vad jag har gjort. Men jag kan ändra hur jag ska vara i framtiden. Jag blir så otroligt hoppfull när jag hör att du har lyckats vända ditt beteende. Hur hittade du rätt?

DetGårBättre

Läs Per Holknekts självbiografi så ser du vilka som kan drabbas av alkoholen. Han söp dock bort allt innan han reste sig igen!

Klanten

Jag fortsätter skriva här för att hålla min beslutsamhet uppe. Inatt var det mer eller mindre en sömnlös natt, präglad av extrem ångest. Tankarna om hur jag skämde ut mig i lördags och hur jag svek min pojkvän blandas med gamla oförätter som poppar upp. Jag har problem. Jag super mig full och då blir jag nån annan, nån som inte behöver ta konsekvenserna av att bli dyngrak, tappa omdömet, såra, hitta på dumheter som att låta andra killar på krogen kyssa mig. Jag tappar mig själv. Och kvar i ångesten och konsekvenserna sitter jag. Och har sårat dom jag älskar mest.

När försvinner skulden och skammen? Det går inte att få någonting ogjort. Idag känns det tungt och som att det är lika bra att ge upp.

Skam och ångest är vidrigt. Läs inlägg nr 171 skrivet i min tråd den 1/8 av Nyckelpigan. Jag blev lite hjälpt av att läsa det. Försök att vara snäll mot dig själv. Gör något som känns bra, träna, tvinga dig att ta en promenad. Ångesten kommer att klinga av så småningom. Hitta ett lugn i att du är på rätt väg, du har insikt i dina problem. Läs bra böcker, läs i trådarna här i forumet. Vi alla som är här har varit exakt där du är nu. Jag kan skriva mer om hur jag hamnade på rätt spår lite senare. Allt gott till dig, ta hand om dig och klappa om dig själv. Kram

AlkoDHyperD

Meningen med skuldkänslor är att vi ska se våra misstag och meningen med att de är smärtsamma är att vi ska motiveras att inte behöva känna den smärtan igen. Allt för att gemenskapen och tillhörigheten till "flocken" är så viktig för överlevnad.
Men om känslorna blir så överväldigande att de övergår till uppgivenhet, tanken att 'det är jag som är fel och det går inte att ändra på', är de inte längre till någon hjälp.
Genom att ha medkänsla med dig själv och förståelse för att ditt beteende och dina känslor är mänskliga kan du lättare bära skammen och skulden utan att förlamas av den.
Det du beskriver har många av oss här egna erfarenheter av. Det är inte oss som personer det är fel på.
Men vi har blivit skadade av alkoholen. Hjärnan omstruktureras av för mycket alkohol.
Du behöver inte döma dig själv för vad alkoholen ställt till med och hur den påverkat ditt beteende.
Däremot har du ansvar för dina handlingar här och nu. Det tar du genom att söka hjälp här och genom att försöka hitta vägar till förändring.
Rädsla för att misslyckas kan sabotera motivationen. Kan du styra om din rädsla mot den adekvata rädslan för att fortsätta dricka?

Om "att misslyckas" betyder "inte nå målet" beror ju risken för misslyckande på hur målet ser ut.
Så här: låt oss säga att du har som mål att aldrig mer göra bort dig på fyllan. Det är ett diffust och svårt mål. Säger ingenting om hur du ska bära dig åt för att nå det.

Om du istället har en målsättning som finns inom dina handlingsmöjligheter och är rimligt skulle det kunna vara
'jag vill inte göra bort mig på fyllan, för då mår jag dåligt och förstör mitt liv och min självkänsla. Därför ska jag söka och ta emot den hjälp jag kan få för att ta en längre paus från drickandet/sluta dricka helt, för jag vet att när jag väl dricker kan jag inte längre styra mitt beteende och riskerar då att göra bort mig igen.'
Vad tror du om det?

Klanten

Att vara alkoholist. Jag har så svårt att få ihop det med min självbild. Den jag vill vara och den jag presenterar utåt. Det är som att det är så absurt att jag inte kan förlika mig med tanken. Så absurt att det inte går in - skämtas bort och "bjuder på mig själv". Gång efter gång. Men jag börjar även bjuda på mina vänner, som inte orkar med mig. Som flera under det senaste året har bett mig att ta det lite lugnt. Och jag bjuder på min sambo, förtroendet, och ser hur långt han kan gå innan han kastar ut mig. Innan allt är sviket och jag har gått för långt.

Jag läste något så klokt i en av trådarna igår - att det är ett smärtsamt farväl, som tar tid att läka och känns allt mindre ju länge tiden går. Men det är antingen ett farväl till alkoholen eller ett farväl till dom du älskar. Och jag vill välja det rätta.

Så, AlkoDHyperD, rädslan ligger i att glömma och att inte komma till insikt. Det är för mig att misslyckas. Att förtränga även denna fyllan och dessa löftena som jag nu gett min pojkvän om bättring. Att istället, som andra gånger innan, hitta på bortförklaringar till varför det hände istället för att ta ett eget ansvar. Exempelvis så har jag skyllt på kläderna jag hade på mig på kvällen, om jag bara kastar dom så har den kvällen försvunnit (sjukt och irrationellt, jag vet..). Jag köpslår, och tänker att om jag bara gör detta bra så har jag vägt upp för allt dåligt jag skapat omkring mig. Jag tittar på tv-serier som romantiserar fyllan, som nåt roligt. Om jag bara skojar och säger att livet är för kort för att gå runt och ångra sina fyllor, så börjar jag snart tro på det själv. Ett glas vin är ju så trevligt, hur vore livet utan det?

Jag dricker för att fylla ett hål i mitt hjärta. Kanske trivs jag inte med livet jag lever och vill döva det? Men insikterna blir grumliga och obefintliga av fyllan. Jag kommer hellre till insikt nykter, innan jag redan har festat mitt liv till spillror.

Jag vill känna smärtan och, förhoppningsvis den här gången, landa i en insikt om vad jag är. Ibland kan suget vara så starkt att jag bokstavligt talat springer från tunnelbanan till krogen där mina vänner väntar för en aw, men det är inte dom som är min primära längtan. En alkoholist? Kanske. Om så, idag en nykter alkoholist, på dag 2.

Klanten

Jag läste inlägget, och det är så rätt. Skammen och skulden blir till en ond spiral. Och när det blir för övermäktigt så kan jag inte hantera det - då trycker jag ner det långt inom mig och låtsas att det inte längre finns. Då kan jag andas igen, gå vidare. Och så är jag tillbaka på ruta ett. Den här gången vill jag känna allvaret. Inte skam och skuld. Men komma till insikt att det måste ske en förändring. Nu.

Idag fick jag tid hos alkoholrådgivningen, om en vecka ungefär. Jag hoppas att det kan få mig att fatta att mitt drickande inte är normalt utan skadligt. Jag har så lätt att förtränga, och låtsas som att allt är ok.

Du skriver så känslomässigt naket, vilket jag tror är bra att kunna och göra. Du sätter ord på vad många upplever och känner. Lycka till!

Klanten

Tack Vinäger <3 Det var stärkande att läsa dina ord.

Idag är dag 3, jag är hemma från jobbet. Igår gick jag dit, för ofta kan jag gå vidare till vardagen efter dom hemska helgfyllorna mycket snabbare. Så rullar det på... Imorse kunde jag inte gå ut. Jag pratade med en av mina vänner som var med mig ute i lördags. Han var arg, irriterad. Jag var ledsen för att han hade berättat om vad jag hade gjort, hur jag hade skämt ut mig och begått misstag, för sin tjej och våra gemensamma vänner som inte var med. Han sa att han hade känt sig ledsen över sin kväll, pga mitt agerande, och behövt prata med alla runt omkring sig för sin egen skull.

Jag blev så arg och så ledsen, för nu vet alla för han har berättat (och troligtvis mer än vad jag vet själv om min kväll). Men agerandet var ju mitt, och jag tror att ilskan jag känner är projicerad. För jag är arg på mig själv. Och får panik för att det inte längre skämtas bort, att det inte längre går att dölja. Att jag måste ta ansvar.

Jag startade med alkohol när jag var 14, målet var att bli full och jag älskade fyllan. Jag var en blyg tjej med dålig självkänsla. Plötsligt så fick jag en arena där jag kunde göra precis vad jag ville. Söka bekräftelse hos killar, säga vad jag ville och vara i centrum - sällan på ett positivt sätt utan utelämnande och pinsamt. Dagen efter vaknade jag som en spillra, med svansen mellan benen som en rädd och skakande hund. Än idag kan minnen från min ungdom poppa upp som en liten konfettibomb av skam och skuld. Jag skakar av mig den, men det finns där inne, i mig och mitt förträngda mörker.

Mönstret har egentligen inte brutits. Jag har de efterföljande 18 åren omgett mig med personer som gillar att festa. Där vi umgås kring alkohol. Och många gånger kan jag känna både ett obehag och ointresse av att träffa vänner på fika/vardagar där jag vet att det inte kommer finnas möjlighet att köpa/bli bjuden på alkohol. Vad ska jag bidra med? Tänk om det blir stel stämning.

Det senaste året har 9/10 fall resulterat i minneslucka.

Under studietiden kunde jag bli arg för att mina vänner och min pojkvän sa att det var dags att gå hem när jag ville ta ”bara en till!!” Det är ju också ett tecken på att deras sällskap inte var det primära, enbart möjligheten att få dricka. Lite till och lite till... Jag fick tänka att det fanns en öl hemma, för då kunde jag motivera mig att gå hem. Ibland. Flera gånger det senaste har min pojkvän och vänner gått hem själva, jag har fått stanna med några andra mer ytliga bekanta och festa av mig... dom kan inte tvinga mig hem. Jag kommer hem i en taxi, tror jag. Med svaga minnen.

Innan dess, när jag inte bodde i Stockholm, så kunde en aw med jobbarkompisar en fredag eskalera till fest till kl 5 på morgonen. Det är jag som har stenkoll på vad alla har i glasen, hur snabbt dom dricker och om dom vill gå hem. När säger dom att det är slut? Kan jag beställa ett glas till utan att dom märker att jag druckit mer än dom? Om jag inte kunde tjata mig kvar någon så kunde jag springa till systemet som hade öppet sent, för att köpa med mig något hem. Jag led av mycket ångest under den här perioden (också) som jag inte kunde hantera. Då drack jag ibland lite efter jobbet, för att stilla stressen. Ibland på den lokala puben, själv.

Innan jag ska iväg på fest startar jag alltid lördagen med minst två glas vin. För att ta udden av det sociala, att inte duga... komma i stämning. Självklart kan jag dricka ibland utan att tappa kontrollen. På middag med jobbet, med mina svärföräldrar.. då skärper jag mig.

Men annars letar jag efter vakuumet, arenan där jag bara kan balla ur utan att ta några konsekvenser. Jag trodde att det handlade om att ”få vara mig själv”. Nu vet jag att det handlar om allt annat än att få vara mig själv. Att fly från mig själv. För mitt nyktra jag är liten och rädd.

Jag har ett extremt behov av närhet och bekräftelse, men har svårt att släppa någon nära. När jag är berusad suddas de gränserna ut, jag kan berätta för mina vänner hur mycket jag älskar dom och dom kan berätta tillbaka och jag låter dom komma mig nära. Det är min romantiserade bild. I den ingår inte att flirta med främlingar, klänga på killar enbart för att få uppmärksamhet och bekräftelse. Skämma ut mig, göra mig totalt utlämnad och patetisk. Ilska, fylla, bli utkastad efter att ha drämt ett ölglas i golvet för mycket. Såra, såra och såra oroliga vänner. Riskera min relation. Det är verkligheten.

Idag är jag hemma, för igår insåg jag att jag kanske är alkoholist. Idag ligger jag nerbäddad, gråter och försöker vara ärlig mot mig själv och se rakt in i mina problem. Packa upp det som jag så fint knycklat ner och slängt ner i minnets sopnedkast efter varje snedsteg.

En alkoholist kan vara en ung partytjej med dålig självkänsla. Det kan vara kvinnan med karriären och det fina yttret som destruktiv splittrar sina relationer. Om 10 år kan det vara hon som sitter på parkbänken utanför systemet för att dämpa sorgen och fylla hålet i hjärtat.

Och alla dom har varit, är och kan bli jag.

Ellan

Hej,
Du skriver så fantastiskt fint och starkt. Igenkänningen är slående och insikten gör så förbannat ont. Jag vill inge dig hopp då det känns som att du behöver det. Det mest fantastiska i mörkret när vår omgivningen sätter ner foten och har fått nog är att det kan vara en vändpunkt. Att du faktiskt inte kan värja dig mot sanningen. Min sanning kom fram när min arbetsgivare fick veta. Skammen var brutal men samtidigt så var avslöjandet en befrielse från något jag då inte förstod var det var. Du har alla möjligheter att vända detta. Låt det göra ont idag. Sanningen gör ont men glöm inte att det finns möjlighet till förändring. Ett råd är att ta all hjälp du kan få. Fundera på vilka möjligheter du har. Bor du i Stockholm så finns det alternativ. Det första steget är taget, att inse att vi inte kan hantera alkohol. Jag ser verkligen hur sjuk jag blir av det. Ignorerade mina nära, stängde av känslor mot mina barn, kapslade in mig i min beroendehjärna, inget konsekvenstänk mm. Det är extremt hårt liv då vi oftast håller en hyfsad fasad utåt med arbete, träning osv.
Så ta hand om dig och fundera på dina alternativ.
Stor kram
Ellan❤️

Tofslan

...ditt inlägg "är detta botten" kunde ha varit jag. Speciellt det där med att låta folk komma nära och hur jag kan berätta för mina vänner och min man att jag älskar dem när jag är full. Som du säger, det handlar inte om att vara sig själv, utan att fly från sig själv. Mycket bra skrivet. Du verkar dock ha bättre insikt om ditt beteende och vad du vill göra än jag gör. All lycka till dig!

...vad jag känner och lider med dig nu. Det är så smärtsamt men också nödvändigt att inse att man inte kan hantera alkoholen - alls! Hoppas att du hittar styrka någonstans. Kram

med Tofslan, du skriver väldigt bra. Så mycket igenkänning att det kniper till i magen.
Du frågade tidigare hur jag hittat rätt. Jag har inget rakt och enkelt svar på det. Jag vet inte om jag är helt rätt än men jag är på väldigt god väg.
Jag har det senaste året gjort några små försök att ändra/minska drickandet och hade efter en blöt nyårsnatt då jag ramlade och bröt benet lovat mig själv att aldrig bli så full igen. Men efter ett par månader blev det återigen ett par gränslösa krogkvällar, minnesluckor, och sista gången hade jag lagt upp strategier som inte alls höll. Jag blev arg på min man för att han bad mig sluta dricka på en fest, jag kastade saker i golvet och grät mig hysterisk till sömns. Då fick till slut min man nog, och jag också. Jag har druckit på det här sättet större delen av mitt vuxna liv tror jag (är i 40-årsåldern nu). Jag har aldrig varit någon daglig hemmadrickare utan mer en sån som gått ut ett par-tre ggr/månad och ofta kunnat stoppa i tid men många, många uppslitande gånger spårat ur och fått minnesluckor. Avslutade tex för 12 år sedan ett fem år långt förhållande på fyllan, hade i stort sett glömt det dagen därpå, ett vidrigt uppvaknande. Fruktansvärt minne som aldrig kommer att sluta skava.
Jag vill så oerhört gärna bli en annan person och visa för mig själv att det går att förändras.
Efter senaste fyllan i början av juli kontaktade jag kommunen och det hjälpte mig att behålla känslan av allvar. Jag var där på ett bedömningssamtal men jag hade enligt dem inte tillräckligt svåra problem för att tillhöra deras målgrupp så jag har just nu inget professionellt stöd vilket känns helt okej Om jag trillar dit igen kommer jag att söka hjälp på annat håll, jag vet var jag ska vända mig.
Efter händelsen i juli hade jag en vit period på nästan två månader. Min man har varit ett stort stöd och vi har nog förändrat en del tillsammans. Han har också för första gången gjort klart för mig att han inte vill festa ihop med mig mera.
Jag har tagit försiktiga steg framåt och det har gått bra hittills. Jag har berättat för mina vänner om mitt beslut också. Jag mår mycket bättre psykiskt nu (äter antidepressiva sedan länge) och har mer ork. En enorm hjälp är nog mina vänner också, på ett indirekt sätt, eftersom väldigt få av dem är partytyper. Det är ganska enkelt att vara nykter med dem, ingen ifrågasätter. Visst kan jag känna mig spänd när jag är nykter vid festliga tillfällen med nära vänner, men det gjorde jag även förr när jag drack. Och vinsten dagen efter en nykter utekväll är så obeskrivligt stor och det är så skönt att slippa ångesten. Så skönt att slippa gå igenom kvällen innan för att försöka kartlägga alla pinsamheter (de man minns...) och gränslöst "älska alla-beteende".
Håll ut, det kommer att bli bättre så småningom. Det här forumet utgör ett stort stöd och det är bra att du hittat hit.

Jo, jag använder även en del appar som stöd, tex Sobertime och Alkosmart. Jag får peppande nyhetsbrev från Alkoless en gång/månad, som drivs av en inspirerande tjej, finns även på instagram och som sluten facebookgrupp. Jag har läst böcker och lyssnat på radioprogram och poddar om alkohol och nykterhet, allt för att få ständig inspiration utifrån och läsa om andra som förändrat sitt beteende.

Bedrövadsambo

Gråt och skriv tills du fått allt ur dig. Du formulerar dina tankar både bra och klokt ❤️ Läs sen din tråd från början varje gång du känner sug.

Klanten

Tack för er fina respons! Efter ännu en någorlunda sömnlös natt var detta väldigt skönt att läsa. Jag är så glad att jag hittat hit, för här finns så mycket förståelse för sådant beteende, känslor och sådana tankar som jag känt mig väldigt ensam med.

Allva, tack för att du berättar. Jag tror att vi kan lyckas. Min rädsla är att det enbart är jag som kan påverka detta, och jag har en historik av svika mig själv. Mig själv är den första jag sviker.

Beroendehjärnan. Jag har pratat med min närmsta omgivning om att jag tror att jag är alkoholist, att jag vill bli nykter. Min pappa sa mest att jag är för hård mot mig själv. ”Tagga ner, klart du kommer kunna dricka lite. Men ta det lite lugnt!” Beroendehjärnan hoppar snabbt på det glada tåget - åh, det är sant! Jag brukar ju faktiskt vara väldigt hård mot mig själv, säkert fallet i detta också. Kan säkert dricka snart igen, och då hålla en bra nivå.

Andra gånger, trots att jag har bestämt mig för att vara nykter, så behövs det bara lite trugande och ifrågasättande från min omgivning för att jag ändå ska ta det där första glaset. Ett leder till 5, osv... Men beroendehjärnan lyssnar hellre på dom är på mig. Dom vet säkert bäst.

Jag vill fatta att det är JAG som vet bäst om mitt mående, om min psykiska hälsa. Vad alkoholen gör med mig, och hur den förvrider mig. Hur den får mig att bli en vidrig person som jag inte tycker om. Det kommer dom som kan dricka ett glas, bli fulla men bara roliga, aldrig att förstå.

Jag tog ditt råd Allva och laddade ner Sober-appen. ”The secret of change is to focus all of your energy not on fighting the old, but on building the new” Det tar jag med mig idag, när jag åker till jobbet och ser fram emot att umgås en hel dag med mitt fina, nyktra jag.