Min tråd "Längs den krokiga vägen" läser jag ibland när jag ser tillbaka på mitt skitliv de senaste åren. Jag har snart varit nykter i två år. Jag mår bra och känner mindre och mindre att alkoholen är något jag saknar. Har bytt arbetsplats men är fortfarande lärare. Är tillbaka på min gamla arbetsplats. Trivs bra än så länge och eleverna tycker jag är en kanonbra lärare så jobbet känns bra. Min bitterhet försöker jag lägga bakom mig och jag tänker ofta på karma. Är man elak slår det tillbaka. Till er som dricker eller funderar på att börja igen för att ni tror ni klara det. Gör inte det. Kommer sluta med en dikeskörning.

Ha en bra helg därute.

AlkoDHyperD

Karma så till vida att din strävan mot ett bättre liv och mående nu börjar ge lite tillbaka till dig...
Du är värd det!

Fint att höra från dig Mange. Hoppas att du kommer trivas på din nygamla arbetsplats och att du får lite lugn och ro med arbetslivet. Det behöver du verkligen. Skönt också att alkoholtankarna börjar ge med sig. Min egen upplevelse är att det tar tid och att det måste få ta tid. Men det blir bättre och det går bättre och bättre. Ta väl hand om dig!

Varit i Riga efter nyår nu. Bara strosat runt och njutit. Snart jobb och tyvärr är det lika rörigt där som på mitt gamla jobb. Planerar för vår sommarsemester i Kroatien.

Idag är det exakt två år sedan jag tog ett glas alkohol. Känner mig stolt och glad över det. Mitt nya jobb är inte så bra längre mer problem än på det gamla. Blir nog att återgå dit.

i frihet aeromagnus!

Ja visst ska du känna dig glad och stolt. Fortsätt nu med nykterheten, eftersom den är det enda hållbara alternativet för oss som varit djupt nere i alko-träsket.

Hur det är på din arbetsplats vet jag inte, men det finns många arbetsplatser med dåliga arbetsmiljöer där människor far illa.Stress som bl.a. kan leda till sömnproblem m.m. Då kan alkohol vara en lösning för en del, som tyvärr leder till ännu värre problem.

När det gäller ditt verksamhetsområde, så är det en av de samhällsverksamheter som håller på att fallera. Tråkigt och märkligt.
T.ex. så klarar 30-50% av grundskoleeleverna inte 9:ans nationella prov i matte, och c:a 20% av de som börjar på universiteten är inte läs- och skrivkunniga på den nivån att de kan tillgodogöra sig kursinnehållen. Skrämmande!
När enskilda människor kan komma till insikt om att de lever fel, t.ex. har alkoholproblem och radikalt måste ändra på sina liv,
så borde de som styr över viktiga samhällsverksamheter kunna vakna och komma till insikt om att stora krafttag måste tas för att få till stånd förbättringar. Men tyvärr verkar inte sådan kreativitet finnas.

Ja alkohol kan ju användas som flyktmedel men problemen finns kvar. Jag får slita vidare med mitt jobb som lärare. Tyvärr kommer det bli värre och värre för kunskap är inte fint i Sverige längre och man tjänar nästan lika mycket som gymnasieutbildad som högskoleutbildad. Klart gäller ju inte alla yrken men alla yrken med människor. Förringar ej ett hederligt hantverksyrke.

Jajamänsan

Jag har varit nykter i 5 år nu, och jag har 2 år kvar innan mitt löfte mot mig själv är klart. Är tveksam till om jag vill dricka igen efter det ”provet”, men ibland tänker man ”mmm, det där vinet kan det bli av, när man är klar”. Men kanske är det en dålig idé, som Aeromagnus skriver..

Varit nykter sedan 2/2 2016 dvs 26 månader. Jag knaprat Antabus under denna tid så själva iden att hålla sig nykter har inte varit så svår. Visst jag kunde ju sluta medicinera och det ska jag. Det blir efter sommaren. Så ni som är i läget att sluta dricka så börja med Antabus som en extra hjälp. Vill man inte ta den hjälp som finns då är viljan att sluta oftast inte 100-procentig. Jag mår prima i min nykterhet. Har börjat träna nu och minskat 14kg sedan januari, äter sundare också naturligtvis. Ja jag mår bäst men jag tänker ofta på hur jag var på söndagen. Ont i huvudet, abstinens, jag helgerna var ju inte så roliga. Nu kan man göra vad man vill, kan ta bilen kl 6 en söndagsmorgon.

Fint att få läsa om din nykterhet. Så skönt att det går bra och att du dessutom lyckats komma i form. Ett helt nytt liv. Det är klokt att använda de hjälpmedel som fungerar. Lycka till i fortsättningen.

Dagarna går. Det är varmt och torrt och man får pimpla vatten eller cola zero. Jag håller i min nykterhet och min träning. Har gått ned 23 kg sedan januari känns bra. Semestern i Kroatien var underbar men i Sverige var det ju bättre väder men vi hade bra. Jag är på min sista burk antabus sedan ska jag stå på egna ben och det kommer gå kanon.

Jag får väl ducka eller ta smällen so en man. Har varit tjänstledig ett år från min gamla skola men är nu tillbaka. Vi hade ett kontrakt om lämna blod mm under 2017. Tog mitt senaste glas 3e februari 2016. Så jag frågade min chef om hur vi skulle göra. Jo jag ska lämna oförberedda stickprov under detta år också. Men icke då nu ska jag träffa läkare på torsdag på företagshälsovård och lämna blod. Ja jo man kan ju tänka sig att jag fan får skylla mig själv. Som man bäddar får man ligga. Sluta böla magistern, väx upp ta konsekvenserna. Arbetsgivarens motivering är att de bryr sig om mig och inte vill att jag trillar dit igen... Kanske är det så men min känsla säger kontroll och misstro. Min fru misstror mig också. Mina arbetskamrater ger mig stöd och tilltro.

Jag blev faktiskt besviken att få träffa läkare. Jag behöver inte det jag mår prima, inga tankar på att supa, tränar har nu gått ned 30kg. Jag mår bra. Varför kan ingen jävel bara ge mig en klapp på axel du är så jävla bra. Vi tror på dig men när du känner oro kom till oss. Så nu när jag simmat här i simhallen 2000m så här på fredagskvällen så går mina tankar om världen vore bättre med en alkis mindre. Det är så jag känner nu. Jag har känt mig stark men energin rann ut. Jag får nog stanna i ändå för min sons när jag ser han leka i vattnet ser jag mig själv som liten. Nä nu ska jag inte gnälla mer men besvikelsen sprutar ur mig just nu.

Det är så imponerande att se alla steg du tagit, följa din förändring och vilka strategier du använt. Du har verkligen vänt om helt och önskar att flera i din omgivning kunde se detta. Lita på dig och förstå vad du faktiskt bemästrat.

Inte konstigt om du kan känna olust och kanske nedstämdhet när du inte känner dig litad på efter allt jobb du gjort och fortfarande gör. Både med alkohol, vikt, hälsan överlag.

Tyvärr är det nog något flera kan uppleva som gjort en förändring av sina alkoholvanor. Du är i din process, de som är i din närmaste omgivning är i sin. Det Kanske kan handla om oro och rädsla. Omtänksamt, men som visar sig på ett sätt som är svårt att ta till sig av. Kanske kan det handla om tillit. Tillit kan behövas byggas upp. Ibland tar det längre tid än man tror.

När du ser din egna förändring, vilka vinster är du mest nöjd med? Att klappa sig på axeln, finns det något som du kan ge dig själv just nu som skulle kunna bli en liten klapp?

Trots att det känns tufft just nu när du upplever en del motstånd är du här och sitter ord på hur det är för dig. Flera kan säkert känna igen sig i dina ärliga reflektioner och ser ditt inlägg som hjälpsamt.

Tack för du berättar här öppet för oss hur det är för dig just nu. Det ger oss chansen att ge dig stöd.

Vi finns här och cyberklappar dig på axeln! Bra jobbat aeromagnus!

Varma hälsningar
Rosette
Alkoholhjälpen

AlkoDHyperD

Så sorgligt det är att det fortfarande finns hierarkier i olika sorts ohälsa och diagnoser. Två och ett halvt år nykter och fortfarande möter du misstro. Inte konstigt att många väljer att inte söka hjälp av rädsla för att bli ’avslöjade’ och mötas av omgivningens skambeläggande.
Vilken annan sjukdom eller diagnos med risk för recidiv eller sjukdomsskov skulle resultera i en liknande behandling?
Det borde ju räcka med att arbetsplatsen har regler som arbetstagarna vet om och att man kopplar in företagshälsovården vid behov, dvs om personen återinsjuknar.
Tråkig kultur i ledningen på din arbetsplats låter det som. Och fint att arbetskamrater och elever uppskattar dig - de som räknas och känner dig och vilkas omdöme baserar sig på hur du är som person, lärare och kollega.
Ofta är det tyvärr så att det vi gör bra inte får lika mycket uppmärksamhet som när vi misslyckas.
Och det är helt rimligt att känna besvikelse över brist på uppskattning och tillit.
Kram

Anders 48

Och jättegrattis till dina 2 1/2 nyktra år. Wow! Förstår hur du känner inför att fortsatt behöva kontrolleras. Nog för att vi är alkoholister, det vet vi så väl, men man måste också få möjlighet att lägga bakom sig. Paketera, plombera och lägga på hyllan. Att då igen behöva träffa en läkare är ju lite som att kastas tillbaks till det som var. Tror inte att vi behöver den "hjälpen" - det klarar vi så bra själva. Tycker som AlkoHD att företagshälsan kontaktar man väl om man skulle återinsjukna. Tycker hela grejen låter dum. Hoppas att du slipper! Åter igen grattis till dig. Jag tar rygg på dig och hoppas att jag snart också kan säga att jag varit nykter ett par år:-) Men nu: En dag i taget. Inte skynda......

Ellan

Hej,
En fundering... gällde inte kontraktet under en viss tid? Så hade jag det i varje fall. Lämnade blod under ett år och sedan har vi från båda parter kommit överens om att avtalet är uppfyllt och ”avslutat”. Jag skulle bli väldigt förvånad om jag återigen skulle behöva lämna blod. Finns ju ingen anledning från arbetsgivarens sida om de inte misstänker att jag återigen har problem. Vilket i så fall gäller alla på min arbetsplats. Förstår din besvikelse och frustration i detta. Låt dock inte den känslan ta för stor plats. Uppenbarligen finns inte kunskapen hos de personer som anser att detta är en bra sak. Vore kanske bättre om alla anställda lämnade prover? Skulle nog ge ledningen lite att fundera över... Nej prata du med företagshälsovården och säg hur du känner och mår. Sköter du ditt jobb som du ska och har tagit ansvar för ditt tillfrisknande så tror jag inte ens att de har rätt att kräva det.
Du är grym, fortsätt precis som du gör. Du ska vara stolt över dig själv. Och ingen kan ta vår nyktra tid och våra framgångar ifrån oss.
Kram
Ellan