Hej!
Nyreggad medlem.
Att jag dricker mycket alkohol har jag insett för länge sedan. Jag ser mig inte som alkoholist men inser att jag har ett riskbruk. Min bror är allvarligt sjuk pga alkohol, vilket uppdagades för ett år sedan och det har nog bidragit att "väcka" mig då jag inte vill hamna där han är.
Häromdagen kontaktade jag öppenvården och har ett första möte om ca 2 veckor.

Jag dricker ca 3 gånger per vecka och då alltid minst 4 glas vin, på helger kan det vara 7-10 glas.
Jag har inte fått några direkta konsekvenser av mitt drickande (ännu), på det sätt att jag har ett bra arbete som jag sköter, är gift och har inte sabbat några relationer och jag har dessutom ordnad ekonomi. Den enda negativa effekt skulle väl kunna vara att jag är överviktig.
Jag kan ha vin hemma utan att känna ett måste att dricka. I vanliga fall skulle jag ha druckit idag, men kommer inte att göra det trots att vinkylen (givetvis!) är tämligen välfylld. I morgon är dessutom en lugn dag på jobbet, vilket tidigare skulle ha varit en "orsak" att dricka. Men inte idag som sagt.
Hur "bedömer" ni detta?

Det finns ju medicinering som minskar suget. Vad vet ni om det? Nån med erfarenhet? Kan man ta det 6 dagar/v och dricka på lördagar? Jag tänker om jag dricker max en g/v så borde jag ju minska riskerna avsevärt?! Eller är det att lura sig själv?

Tacksam för råd och "bollande"

Bra att du börjat fundera. Har inget annat svar än att det beror på. De maxglas/vecka som finns som rekommendation är rätt bra tror jag. Högst 3 glas per gång. Vissa kan dra ner, andra inte. Har du tänkt svepa veckoransonen på en kväll så är det inte så bra. Tänker att du kanske inte behöver medicin om du nu inte dricker varje dag. Eller så beskrev du problemet lite överslätande...

Hej och välkommen! Att ha dagligt sug eller inte kunna låta bli att dricka är vanliga tecken på problem, men det går att ha problem även utan att uppleva sug eller brist på kontroll. Kanske är som du skrev riskbruk en ganska bra beskrivning då. Det finns mediciner som kan göra att du får mindre sug då du väl dricker. Vissa sådana tar man bara då man ska dricka.

Det som utsätter dig för störst risk är när du dricker mycket på samma kväll. Det kan leda till att du ökar din tolerans för alkohol och så småningom att du får mer beroendeproblem. 3 glas som Sysifos skrev är en ganska bra tumregel, lite beroende på hur snabbt du dricker. Om du kan lära dig att dricka långsammare och mindre de när du dricker som kommer risken för problem också bli mindre.

/magnus
alkoholhjälpen

efra

Hej och tack för svar.
Nej, jag tyckte jag beskrev min situation så ärligt, och kortfattat som möjligt.
3glas/gång låter vettigt. Dock måste jag erkänna att det är i minsta lager. SKA jag dricka så ska jag känna av det... dvs minst fyra glas annars är det ingen idé liksom. Och det är väl ett typ av svar att jag har beroende/ är i riskzon.
Nej jag dricker inte varje dag utan oftast tre ggr per vecka. Men tänker, utan att veta något om mediciner, att jag med medicin skulle kunna dricka mer måttligt 1-2 ggr/v än som nu... dagligt sug känner jag inte. Denna vecka har jag tänkt mer än vanligt på alkohol men det är väl för att jag bokat tid, pratat m min fru och registrerat mig här. Medicin mot minskat sug men ändå dricka..?? Hur funkar det?? Typ att jag njuter av ett glas men sen sätter det stopp??