Hej, Har druckit ungefär 1,5 flaskor vin per dag i ca. 9 års tid med vissa utrymmen för vita dagar vilket skett sällan. Dricker kvällstid. Senaste 2 månaderna har jag ätit mindre av andra orsaker och den senaste veckan har jag spätt ut alkoholen med läsk. Nu har jag märkt av svettningar i händerna och skakningar på dagtid när jag inte dricker. Har jag drabbats av abstinens? Nu vill jag minska ner på alkoholen och frågan är om jag ska sluta tvärt eller dra ner på konsumtionen? Hur länge pågår abstinensen och vad gör jag åt den? Har Propavan som jag använder när jag inte dricker för att kunna sova och det är där problemet sitter, kan inte sova eller lugna myllret i hjärnan därav alkoholen. Har ingen ångest eller annan problematik. Vill heller inte ta lugnande eller andra beroendeframkallande mediciner. Tacksam för svar.

Vilket fint användarnamn du skaffat till att börja med, du har hopp om framtiden och ger dig själv möjligheter till att få stöd genom att ta steget att söka det här. Du berättar att du druckit 1,5 flaska vin i stort sett dagligen i ca 9 år. Du har nu på egen hand börjat dra ner på alkoholen och upplever en del symtom som du tänker kan vara abstinens.

Utifrån det du beskriver, att du inte varit vit så mycket och druckit regelbundet kan det vara abstinens. Vi brukar rekommendera att inte sluta själv på egen hand om man riskerar att få det utan först söka hjälp från någon inom vården.

Vi har en liten informationstext här på sidan, kanske har du redan läst den, jag bifogar den här ifall du inte sett den;
https://alkoholhjalpen.se/akut

Det är ett stort steg att du skrivit här, berättat hur det är och att du vill ha en förändring. Modigt gjort! Finns något mer du tänker att du skulle kunna vara hjälpt av?

Har du någon idé om vart du kan tänka dig att vända dig om detta med abstinens? För att du ska få så bra stöd som möjligt när det gäller de här symtomen du misstänker kan vara abstinens.

Fortsätt gärna berätta hur det går och läs på forumet! Hoppas det blir hjälpsamt och att du får svar här kring hur andra gjort.

Varma hälsningar,

Rosette
Alkoholhjälpen