Jag är knappt 20 år och bor hos min mamma, min pappa bor ute på landet (ca en timme från mig). Han har så länge jag kan minnas druckit för mycket, men sen mina föräldrar skiljde sig och han flyttade ut till vårt dåvarande sommarställe har det eskalerat. Han arbetar som egenföretagare, men i nuläget är han inte i skick att arbeta. Han super varje dag och har legat inne på lasarettet till följd av hans skick som beror på alkoholkonsumtion. Där såg de att han börjat få hjärnförändringar som kan leda till demens och han fick dessutom dille eftersom de inte gav honom någon alkohol, trots benzo.

Han ville inte motta professionell vård när läkaren erbjöd det, utan ”ville testa själv”. Nu några veckor senare verkar han inse att det inte går och har enligt honom själv bett sin distriktsläkare om hjälp. Jag talade med denna distriktsläkare och sa till honom att ge honom ett paket antabus och sedan skicka hem honom kan han skita i, då han bara kommer strunta i att ta dem när det blir för jobbigt med abstinens. Så fick jag veta några timmar senare att det var precis vad han gjort! Jag känner att det händer ingenting, jag vill ju att pappa ska bli inlagd. Igår körde han till och med av vägen, så nu är han låst utan bil ute på landet som inte har någon fungerande kollektivtrafik. Så han är ju en fara för sig själv, sin omgivning och nu även samhället. Bör inte någon reagera?! Hans ekonomi är dessutom ett sjunkande skepp då han inte kan arbeta som sagt.

Finns det någon som vet vad jag kan göra? Om någon ens orkat läsa igenom allt detta (och det är ändå kortfattat). För övrigt kan jag inte samtala om det med min mamma, hon hatar honom sedan skilsmässa och skulle helst se honom död (inget skämt!)... jag håller på att gå under, hjälp!

Bedrövadsambo

Ring soc i er kommun och gör en orosanmälan. Då gör de hembesök och agerar efter det. Tror jag. Har tyvärr inga egna erfarenheter att dela med mig av vad det gäller just det.

Usch vilken situation du befinner dig i. Tror som bedövad sambo att en orosanmälan är det du skulle kunna göra. Kan du prata med läkaren igen? Han erbjöd ju vård.
Har din pappa några släktingar du kan prata med?
Det är inte ditt ansvar, men det är så lätt att säga. Man känner sig ändå ansvarig. Ligg på läkaren i första hand tycker jag. Kan du prata med din pappa om hur orolig du är? Ta hjälp av nån släkting eller vän.

iaeh

Tack för svar! Jag ska försöka få kontakt med läkaren igen och eventuellt komma med på ett av min pappas besök tipsade en annan läkare om. Men tänker att en orosanmälan kanske också är bra, men vad innebär det? Vad kommer det leda till, finns det några negativa följder? Jag har lite kontakt med några av hans vänner, dock mer om saker som måste göras...

Jo, jag vet egentligen att det inte är mitt ansvar, rent intellektuellt förstår jag det... men samtidigt vill jag, ifall allt går åt helvete och han dör, känna att jag gjorde allt jag kunde.