Hej alla kloka människor.

Min gamla barndomskompis super. Det har tydligen pågått under många år men vi har haft rätt sporadisk kontakt så jag förstod det inte förrän nyligen. Jag har väldigt lite erfarenhet av missbruk i min omgivning och känner mig väldigt villrådig. Han dricker tydligen en låda vin om dagen alla lediga dagar och jag har en känsla av att hans jobb sitter löst eftersom han uteblir alldeles för ofta. Jag har frågat om han vill komma ifrån drickandet någon vecka genom att vi hänger med varandra på vårt land men han är ointresserad. Jag har också frågat om han vill att jag ska fixa en plats på ett stödboende under någon månad men han vill helt enkelt inte vara i miljöer där han inte kan dricka.

Och nu till min fråga till er: Ska jag prata med hans arbetsgivare och be dem att ställa ett ultimatum till honom eller gör jag honom en otjänst då eftersom det skulle kunna innebära att han förlorar jobbet snabbare. Jag föreställer mig att eftersom jobbet ändå sitter löst så det är lika bra att involvera arbetsgivaren i problemet, för visst är det så att de har skyldighet att hjälpa till att hitta en lösning?

Tacksam för vägledning

//Villrådig

Du har fått reda på nyligen att din barndomskompis har alkoholproblem och haft det i flera år. Du har tagit steget att prata med honom om detta och gett förslag på hur du skulle kunna hjälpa honom. Vad fint av dig! och det krävs mod att ta upp något sånt med en vän. Just nu verkar han inte vara redo att förändra sina vanor, sånt kan ju ändras när som helst samtidigt har du gjort en god insats genom att försöka påverka honom. Han vet nu att du finns där om han hör av sig.

Det du frågar här på forumet handlar om du ska prata med hans arbetsgivare eller inte, du vänder på för och nackdelar med det och risker med att göra det eller inte. Som du skriver är det en arbetsgivares skyldighet samtidigt vilken hjälp de ger eller inte är svårt att veta utan att fråga dem direkt. Kanske finns erfarenheter kring det här på forumet. Ibland tar det lite tid innan man får svar och man kan behöva skriva flera gånger. Läs gärna runt och se om du kan hitta hur andra gjort.

Oavsett har du gjort mycket för att hjälpa din vän och i slutändan är det han som väljer om han tar emot hjälp, förändrar sig eller inte.

Du kan ju alltid tipsa honom om detta forum och det program som nu öppnat precis, helt anonymt. här på alkoholhjälpen.se

Vänligen
Rosette
Anhörigstödet