Hej!
Jag har försökt fundera ut en sak idag som jag inte riktigt kan få svar på.
Jag har en bästa vän, som har tre barn och eftersom hon har det är hon sällan ute och ”festar”. Hon vet om att jag har valt ut alkoholen i mitt liv pga destruktivitet och att jag helt enkelt inte kan hantera mig själv när jag har alkohol i kroppen.
Nu ikväll är hon ute, och jag känner hur jag också vill vara där hon är och ha kul, för det verkar hon ha.
Jag vill inte diagnostisera mig själv när det kommer till alkoholen, men jag har valt att ta bort det ur mitt liv. Men nu, alltså jag har känt mig så irriterad och ensam och ledsen hela kvällen. Ledsen för att jag inte kan gå ut och ha kul. Ledsen för att jag inte kan sitta i en bar och beställa en alkoholfri öl för det känns ”fel” i dagens samhälle. Irriterad över mitt beslut. Ja.. ensam helt enkelt. Jag går aldrig ut för jag vill inte att folk ska tjata på mig att jag ska dricka alkohol. (Är 23 år gammal så att dricka alkohol i min ålder ”ska” man göra).

Iallafall, jag vet inte om det är så att jag bara är lite svartsjuk eller avundsjuk på henne, att hon får gå ut och ha roligt och inte jag. Att hon ”får” dricka alkohol, men inte jag. Eller om det är så att jag blir triggad över att hon är ute och festar? För nu vill jag bara sitta i en bar eller vara på en fest och ha roligt. Jag försöker intala mig själv att jag visst kan ha roligt med alkohol i kroppen, fastän jag vet hur jag blir..

Låt mig också säga att det är sällan hon dricker. Hon är ute max 2 gånger om året.

Någon som har varit med om liknande? Eller är det någon som ver ifall det här är avundsjuka eller triggning?

Ja, för mig blev det självklart att såna situationer är triggning när jag hittade två bilder och deras beskrivning.
På en var det bild på sprutor och massa konstiga saker, på den andra var det ett vackert vattenfall med underbar omgivning. Frågan var: välj bilden som känns mest behagligt och bra. Jag valde så klart vattenfallet, sprutorna förknippade jag bara med sjukhus och ont. Svaret var: då är du inte heroinist för att varje heroinist fattar att man kan använda de sakerna för att få sprutor med heroin. Man kan tydligen gå igång på sånt...
Varje gång när jag åker på semestern och blir ledsen att jag inte kan dricka vin på planet, ta ett glas till maten, dricka ett glas och njuta av solnedgången på stranden tänker jag på denna bild. Antagligen dina bilder av en kompis som har det roligt på fest uppfattas av din gärna som en bild på sprutor för att du är beroende. Det är jobbigt. Men det är subjektivt.
Det positiva är att det blir bättre, för att "neurons som fire together, wire together" enligt Hebbs teorin. Dvs. dina nervceller har skapat förbindelser, synapser, som om du inte använder dem, inte dricker, kommer att försvagas. Jag brukar försöka inte fastna i tankar: andra kan och inte jag. Fine. De får göra vad de vill. Jag är här och nu och får göra annat. Livet är kort, jag vill njuta nu.
Och... efter 1,5 år utan vin har jag konstaterat i fredags att jag har kollat i 10 minuter på ett tv program om vin och mat, och inga tankar om "jag vill också, men jag får inte" har kommit upp. Vilken glädje. Jag parkerar också mittemot systemet och ibland tänker inte ens på det. Hjärnan är plastisk.

Fleur

Är ny här och ditt inlägg var det första som kom upp.
Gav mej sån tröst att läsa.
Kämpar som en galning mot alkoholism och går igång vid blotta pysandet av en ölring.
Men då kanske det finns hopp om att släcka sina triggers.

RogerRogerRoger

Det är lätt att bli svartsjuk när man sitter hemma nykter och den andra är ute och festar. Det tyckte jag när jag var ung och levde med en mycket vacker och sensuell tjej som många killar ville lägga beslag på. Man vet ju vad alkoholen kan göra med en och vilka smarta beslut man kan ta när man är berusad. Jag har aldrig varit otrogen och man ska ju självklart lita på sin partner, men ibland är det inte lätt. Sugen på alkohol och lite sotis kan få ens tankar att bli skeva. Det är bra att lära sig sina triggers och det här var en av dem. 2 gånger om året måste din partner få gå ut med sina vänner och ta några öl.
23 år en jobbig ålder att leva nykter.