Tja
Blev kvar i sängen idag.
Tretton år gammal upptäckte jag tjusningen med spriten. Jag som annars var en osäker liten grabb, ofta med en utanförskapskänsla, blev plötsligt charmig, rolig och jäkligt häftig bland skolkamrater och kompisgäng.

Hade aldrig någon typ av fritidsaktivitet som till exempel fotboll och har alltid haft svårt att skaffa vänner.
Jag kände sammhörighet med alkohol.
När lärarna snackade om farorna med alkohol var det mot mig klassrummets alla blickar vändes åt.
Kände mig stolt när folk tydliggjorde att de aldrig sett mig nykter.
Spriten blev min grej.

Min syn på rusmedel är i grunden liberal och kanske aningen uppmuntrande. Jag började testa gräs och andra droger när jag nyss fyllt 18.

Idag är jag snart 21, har ett jobb jag inte direkt trivs med men som betalar räkningarna, flyttade nyligen hemifrån och har en ganska värdelös yrkesutbildning i bagaget.

Jag röker gräs dagligen och har gjort så åtminstone ett år, har dålig tidsuppfattning i allmänhet och gällande detta i synnerhet.
Är vaken varje helg med hjälp av tjack och häver i mig alkohol och röker mängder av gräs.
Går inte utanför dörren nykter sålänge jag inte ska till jobbet, där jag oftast är, och strävar efter att vara, drogfri.

Nu har jag varit full varje dag i januari.
Min inställning har formats till någon slags skiter-i-allt-mentalitet där jag ständigt är medveten om vart jag är på väg men krökar på och struntar i konsekvenserna.
Såklart har jag drömmar och ambitioner men de flesta är dåligt verklighetsförankrade och ger istället för motivation en känsla av rivande uppgivenhet.

Mitt umgänge kryllar av likasinnade i liknande situationer. Jag har för låg självkänsla för att ens närma mig tjejer och allt är på väg rakt åt helvete.

Troligen kommer jag fullständigt skita i alla eventuella svar här och röka på eller ta en öl redan imorgon, eller troligast redan ikväll, men tänk om jag bara hade pallat vara nykter veckan ut?
Men spriten och ruset är ju en del av mig, hela min självbild omhuldas av dekadens och dåligt leverne. Jag kanske vill dö i misär bara så folk kan tycka lite synd om mig, kanske är det av samma anledning jag skriver det här?

Stannade hemma idag, i sängen. Vet inte ens vad det är för väder ute. Vill helst inte lämna min lägenhet alls någonsin.
Jävla grinkuk man råkar vara... Men det blev i alla fall ett hyfsat ärligt inlägg.

Tack

Tack för ditt fina och välformulerade inlägg. Du har - och har länge haft - det jobbigt, klarar knappt av att gå ur sängen och ändå orkar du tänka och skriva både klart och ärligt här. Du beskriver både hur du har det med alkohol men även hur du balanserar tankar och känslor med andra preparat som cannabis och amfetamin, kanske både för att dämpa ångest och ibland klarna till.

" ...tänk om jag hade pallat att vara nykter veckan ut" Vad tror du att du skulle behöva för att klara det?

Du är inte ensam om att ha det såhär och det finns hjälp att få. Kanske är ditt inlägg här ett första steg. Vill du så kan vi tipsa om mottagningar som arbetar med även andra droger än alkohol.

Hur du än väljer att göra, fortsätt gärna skriva och läsa här!

Varma hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen

Mirabelle

Jag får inte riktigt ihop hur du beskriver dig själv med hur du uttrycker dig... Du är bara 21 år och uttrycker dig så otroligt välformulerat och eftertänksamt. Du har verkligen talang för det skrivna ordet! Ändå känner du dig uppgiven gällande dina drömmar... Men hela skolsystemet, som är vägen till att realisera sina drömmar, bygger ju på det du verkar vara väldigt duktig på. Den som kan reflektera och kommunicera sina reflektioner väl går det bra för. Jag hoppas verkligen att du hittar något sätt att ta tillvara dina förmågor!

DoktorUnk

Hej igen
Flera månader har gått sedan jag skrev första inlägget och jag har fan inte pallat svara. Har följt tråden och läst svaren men då jag spådde så rätt i min TS att jag redan skulle röka holk inom några timmar efter jag postat föll det så jäkla platt att samma uppgivenhet som tynger livet i stort flöt över på tråden i sig och jag behandlade den som mina problem, inte alls.

Gradvis börjar jag missköta mitt jobb och komma försent. Förlorar kontakten med de som står mig nära. Jag gör bort mig varje helg.
Den här helgen var det riktigt illa. Var och festade i stan med en polare och några av hans vänner jag kännrr flyktigt. Hade dragit i mig alldeles för mycket tjack så jag låter, pratar och beslagtar uppmärksamheten till varje pris.
Jag märker inte ens hur jobbig jag är när min polare säger åt mig att lugna ner mig, jag skämmer ut mig. Istället käftar jag emot.

Under kvällen tappar jag bort mina vänner och hittar istället en krog där folk sitter och käkar. Där häver jag två bärs för att sen springa runt inne i restaurangen och störa alla gästerna som antingen skrattar åt mig eller slänger irriterande blickar nästan i avsky.
Resten av helgen fortsätter i samma manér och än mera pulver, sprit och förödmjukelse.

Söndagen möter mig med dödlig AT och ångest över hur jag faktiskt betett mig. Lustigt nog slår det som en chock varje gång, under söndag kväll när man börjar bli nykter, har tänt en holk och varvat ner tillräckligt för att reflektera.

Jag vet att jag är patetisk när jag beter mig såhär. Jag faller som skrattretande eller sorglig, en jobbig jävel som är för full för sammanhanget.
Någon man gärna undviker.

Jag är inte alltid sådan. Alkohol och framförallt tjack är en sån oerhörd social befrielse för en sådan som jag som blir nervös bara av att småprata med grannen.
Jag blir plötsligt så oerhört karismatisk. Kvicktänkt och alla skrattar åt mina skämt. Charmig, snygg och kvällen är ung ge mig två tre fyra fem bärs till!
Katastrof...

Jag vill vara den personen föralltid som jag är när jag druckit sådär lagom. Då tycker jag om mig själv och jag är rolig som fan.

Försöker fortfarande sluta röka gräs och pissar en gång i veckan av egen fri vilja, men det visar ständigt positivt såklart eftersom jag ändå röker varje dag. Var nykter två dagar förra veckan innan helgen kom.

DoktorUnk

Hej
Det där var verkligen kul att läsa och jag har läst just ditt svar flera gånger.
Är en enorm bekräftelsetorsk, hehe, men de drömmar jag snackar om grundar sig i skrivande så det värmde faktiskt. Tack för din värme!:)

DoktorUnk

"" ...tänk om jag hade pallat att vara nykter veckan ut" Vad tror du att du skulle behöva för att klara det?"

Tack för att ni och Du engagerar er!!

Jag känner mig ensam.
Känner mig udda och har svårt att relatera till andra.
Jag vill slippa leva ensam men jag vill inte leva ihop med någon som inte förstår mig.
Och ingen vill leva ihop med en pajas heller så det är ju det också.. ?

AlkoDHyperD

För det tror jag du behöver. Samtalsstöd (vet, det kan vara väntetider eller svårt att hitta någon man klickar med) och kanske medicinsk hjälp till en början. Du är inne i en ond cirkel där mycket av det drogerna och alkoholen ”botar” uppstått ur just användandet av dessa.
Hoppas du hittar kraft och mod att göra ett försök. Välja livet
Kram

Tess45

Vad kan du hitta i ditt supande som är en payoff? Även fast ett beteende är destruktivt så finns det något som upplevs som positivt.

Jag krökade för att fly, slippa ansvar och dämpa känslor.
Ett utomordentligt koncept rakt mot helvetet.?

Du berättar att du känner dig ensam och udda, svårt att relatera till andra. Då är det ett extra stort steg att du skriver här och berättar hur det är, för oss andra. Berättar hur det går för dig och vad du behöver. Det finns en stödtelefon relativt nyöppnad som heter Droghjälpen: https://droghjalpen.se/ 020-919191, kanske något att testa?

Fortsätt skriv och berätta hur det går för dig.

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet