6v nykter! Känns så bra! Om 1 månad kommer 2 kompisar till mig och min sambo för att hälsa på. Dom dricker å de ska de få göra. Inte jag. Känns ok!

Men idag frågade en av mina kompisar om 2 till kompisar kunde följa med och överraska min sambo. Vet att han skulle bli såååå glad och självklart vill jag inte neka honom detta. Det ska bli en överraskning.

Problemet är att dom super som f———n. Hårt och länge. Fest hela natten. Jag har sagt att dom får dricka hur mycket dom vill men att jag inte ska. Vill inte va en tråkmåns och att alla andra ska rättsvisa sig efter mina beslut. Jag har sån ångest över detta och tycker mest de ska bli jobbigt. Min sambo dricker inte mycket men att sitta där när alla andra är på luven och man själv e nykter. Dom dricker tills dom däckar i princip. Är så stressas över detta men vill inte bidra med dålig stämning eller inte bjuda hit dom för min sambos skull.
Vad ska jag göra? Bara flyta med? Hoppas att de inte blir så jobbigt som jag fasar..
Vad skulle ni gjort? Bara va sig själv och gå å lägga sig när alla andra blir för berusade? I mitt hem.

Nyttan

Hej Pippis,

Det var ingen lätt sits.
Jag har själv fasats inför en nykter nyår och en nykter konferens. Jag vet inte om jag kan råda dig men tänker att du själv måste komma fram till det som fungerar just i din situation. Att du skriver om din vånda kan ju vara ett sätt att själv komma framåt.

Tänker tillbaka på min ungdom då ”fylleslag” pågick var och varannan helg. Så här i efterhand så ser jag hur destruktivt det var men jag minns ju också hur kul det var innan slaget spårade ur (de gånger det spårade ur - vilket var rätt ofta).
Även på den tiden gick jag och la mig innan det spårade ur - helt enkelt för att jag däckade.
Att vara nykter i den situationen - jag vet inte.

Om jag ska vara ärlig så hade jag nog inte utsatt mig för en sådan fest som du beskriver i mitt nynyktra tillstånd.
Har någon annan något att bidra med?

pippis

Jag tror att jag helt enkelt ska stå för den jag är. Ansvara för mina egna handlingar så får vännerna stå för deras.
Jag visste ju att denna dag skulle komma (då vi alla är nära vänner som alltid festat tsm). Det är ju bara en helg.

Umgås nykter. vännerna vet ju detta och kommer inte pressa mig till något. Och gå och lägga mig när (om) det blir för sluddrigt,jobbigt. Var nykter nyår och det var så skönt. klart jag var sugen. Men att stå för allt man säger, inte vara pinsam å säga skumma saker, var en befrielse och så värt det.

Jag ska känna så igen.

Jag ska inte vakna upp i minnesluckor å få berättat för vad jag gjort. Åh ligga å sova resten av helgen.
Jag ska vakna upp pigg och nykter och ta vännens hund på långpromenad mesans hon sover ruset av sig.

Skruttet

Läste ditt inlägg och fick smått ångest. Jag som själv har druckit för mycket hatar människor som blir "dyngraka" ( kanske för att jag tror att jag har druckit på ett lite "finare" sätt i mitt självbedrägeri). Men, du tar ju hänsyn till dem som dricker, de ska få göra det, du vill inte förstöra deras nöje. Varför ska de inte ta hänsyn till dig ? Måste de supa hela natten ? Måste du utsätta dig för detta ? Kan du inte åka bort ? Jag förstår mycket väl att det kan vara mycket svårt att sätta ned foten. Hoppas att du inte utsätts för tjat att ta dig en öl och va som folk. Lycka till. Kram Skruttet.

pippis

Det är ju mina vänner också som vill träffa mig. Men som du säger, att dom bör respektera mig. Men de hopas jag finner sig självmant hos dem. Eller så gör de inte det.Men de känns sä stelt ä nämna en sådan grej. ”bara så ni vet, Ni måste väl inte hålla på för länge” jag vet inte...känns självklart att jag ska kunna sätta gränser i mitt eget hem men utan att de blir dålig stämning...hur gör man de? Utan att framstå som en stämningsdödare.

pippis

Och jag är rätt säker på att de inte pushar mig till alkohol. Så vettiga är dom. Men mer att jag tycker de är jobbigt med för fulla människor. Men jag får
Väl bara flyta me å gå å lägga mig om de blir för mycket. Vet inte annars hur jag ska göra utan att framstå som en tråkmåns. Även om saken är rätt självklar.

pippis

Sår skrev jag till min vän: iom att vi har en liten bebis hemma (kattunge) och att jag inte dricker sä vill jag inte att de blir ett fylleslag hos oss. Jag tror du förstår vad jag menar om han och han kommer:)

Det var väl ett ok sätt att sätta ner foten?

Skruttet

Det tycker jag låter helt ok ! Jag skulle själv tyckt att det var svårt, jag menade inte att ifrågasätta dig på något sätt. Hoppas att det går bra ! Jag vet inte om jag skulle klara grupptryck nu i min sköra nykterhet men jag hoppas att du kommer vara stark och klara det fint. Om två veckor är jag bjuden på en stor fest.I inbjudan står det att kvällen börjar med mingel och bubbel. Ångest… hoppas det finns alkoholfritt. Jag sa att jag kommer ta bilen för att jag måste hem på natten. Det blir min första nyktra fest på mycket länge. Vi hejar på varandra ! Vi ska klara det ! Kram Skruttet

pippis

Jag kände också sådär inför nyår tex. Ångest, stress å laddade upp me alla olika alkoholfria alternativ som möjligt för att jag inte skulle dö av tristess.

Jag tror man bara måste "vänja" sig. Vänja kropp och knopp. Att så farligt är det inte att va utan alkohol.
Så jag tänker ta den här fajten nu. Nån gång måste den komma med mina vänner. Jag behöver inte A för att umgås med dom.
Tror snarare jag blir rätt oskön efter några glas A..

På söndag har jag nått 2 månader som nykter! Hejja oss! :)

pippis

På tal om nyår, kom jobbiga frågor om varför jag inte drack (då körde jag ändå bil och det räckte in som svar).

Men att veta vad man sagt under kvällens gång. Va sig själv. Ha vanliga samtal man kan stå inför. Är värt allt.
Efter ett tag när folk blir lulliga glömmer dom att du dricka A-fritt.

Min nyår var super trevlig. Drog hem efter raketerna på stan. Det är väl ända skillnaden att man drar hem tidigt. A håller ju annars en uppe hela natten och vill festa vidare å bara mer och mer A. = allt dåligt händer.