Hej,
Första inlägget här. Ska försöka göra lång historia kort. Jag och sambon har varit tillsammans i 7 år. Jag är nykterist sedan 13 år och "renlevnadsmänniska", medans han är ganska så motsatsen och var även när vi träffades. Men ni vet, kärleken är blind, opposites attract... Dock redogjorde jag tidigt att jag inte tänkte ändra mig och min livsstil, så ville han vara tillsammans med mig så fick jag diktera villkoren (ego? Ja, det håller jag med om, men det var förutsättningarna för att jag ens skulle inleda ett förhållande). Vi flyttade ihop omgående och allt var frid och fröjd första året i förälskelsefasen, men sen började ju hans "rätta" jag visa sig så sakteliga, med nån drink då och då på helger (innan vi träffades festade han hårt varje helg). Aldrig full eller odräglig, men lite smålullig. Jag sa väl inte så mycket utan tänkte att det lilla kan jag väl stå ut med. Men sen har ju detta eskalerat under åren till att han de senaste åren dricker 3-5 kvällar/vecka. Är fortfarande inte full eller odräglig, men smålullig och luktar alkohol sen när han vaknar på morgonen, både ur andedräkten och ur kroppsporerna. Och jag fullkomligt hatar det, även om han mest dricker i sin ensamhet efter att jag och barnet lagt oss. Men stanken, öppnandet av flaskor etc, sover halva helgen osv, jag har sedan länge fått nog, och det har blivit många diskussioner om det.

Våra år tillsammans har varit tuffa i många avseenden och ingen dans på rosor, och det är hans förklaring eller anledning till att han dricker säger han. Tex har jag varit sjuk och inte kunnat jobba (var sjukskriven när vi träffades för utmattning/oförklarlig trötthet, tidigare egen företagare, och blev efter en tid utförsäkrad men ff ej arbetsför). Så han har fått försörja oss båda tyvärr de senaste 5 åren, som egen företagare med många upp- och nedgångar och mycket press och stress, även ekonomiskt (har fått lånat stora summor av våra familjer för att få ihop det), så det har inte varit lätt för honom, det vet jag. Jag har hjälpt honom så mycket jag orkat i företaget under åren, vilket blivit nån timme här och där när ork funnits, främst med all marknadsföring, bokföring osv. Men har ju tyvärr varit beroende av honom ekonomiskt.

Men det mesta av min energi (den lilla jag hade) har gått åt till att bara överleva vardagen och ta hand om vårt barn som föddes för 5 år sedan, som visade sig vara en liten duracell-kanin på dagen och som sov väldigt dåligt på natten och där bara jag dög 24/7 under de första åren. Plus att jag sökt och provat många olika alternativa metoder för att få bukt med den oförklarliga utmattningen(som ju tyvärr inte blev bättre med ett barn med stora behov), och att hitta en orsak/lösning, då den traditionella vården stod handfallen.

Så, de här åren har alltså varit väldigt tuffa, för oss båda, och han har varit bitter för att han fått försörja mig då jag inte kunnat arbeta (även om jag hjälpt en del i företaget obetalt, men det "räknas" inte) och vi har nu ganska stora skulder. Jag är lite bitter för att han vägrat hjälpa mig/avlasta hemma med vårt barn och hushållet, där jag gjort 95% av allt dag och natt, trots min utmattning. Hans motivering har varit att "jag försörjer ju dig så då behöver inte jag göra mer", trots att han i perioder har haft lite arbete och varit hemma... Jag har menat på att jag blir ju inte piggare av att även bli utmattad hemma med allt ansvar.

Hur som, jag är nu frisk, hittade till slut en metod som funkade (berodde antagligen på förgiftning, då utmattningen och symptomen försvann efter låång strikt detox), och jag jobbar nu 50% som mellanchef på ett företag. Sambon la ner företaget förra året, främst pga egna hälsan tog mycket stryk (jag hade tjatat på honom länge att göra det, men vägrade lyssna), och är numera anställd. Han mår mycket bättre då pressen och stressen är borta, men drickandet har fortsatt i samma anda. Skyllde nu på att han inte trivs på nya jobbet. Men så sökte han nytt jobb och började där i dagarna, och lovade själv att om han skulle få det nya jobbet skulle han sluta dricka, eventuellt nån öl då och då (han hatar öl och dricker aldrig det). Fine sa jag, den nivån går att leva med. Men förra veckan diskuterade vi och då gjorde jag klart att slutar han inte med drickandet (jag syftade på groggandet), så är det slut, för jag vill och orkar inte leva med det längre. Men så vad korkades upp ikväll? Groggflaskorna såklart! När jag ifrågasatte varför och att han ju hade lovat att sluta så "menade han ju på veckorna, inte fredag och lördag"...

Och när jag sa att då börjar jag se mig om efter lägenhet så säger han att jag är egoist och har ingen rätt att diktera villkoren för honom, för det har jag gjort i alla år. Och är det tacken för att han har försörjt mig i alla år och sett till så att jag överlevt och kunnat testa alla mina olika kurer? Men nu när jag har egna pengar så drar jag, och då är jag egoist. Jag har ifrågsatt varför han stannat under alla år och försörjt mig om det nu varit en sån uppoffring, det hade varit bättre om han lämnat så hade jag fått klara mig (eller inte) på nåt sätt, men nån jäkla martyr vill jag inte leva med. Dessutom ville han gå isär förra året, och allt var planerat, men ångrade sig sen och vi har fortsatt, mestadels pga vårt barn och att vi trots allt kommer bra överens, även om kärleken svalnat under åren och vi är mer som bra kombos. Men även för att få ordning på ekonomin igen vilket lär gå hyfsat snabbt nu då vi båda har förhållandevis bra inkomster.

Men, så min undran: är det jag som är egoist för att jag inte längre vill bo ihop med någon som dricker alkohol? Man blir ju lite smått hjärntvättad märker jag ju under åren och vet knappt vad som är normalt beteende /drickande och inte.. Han får gärna fortsätta dricka har jag sagt, men då vill inte jag vara med i bilden... Vad säger ni kloka med erfarenhet?

Koppen

Hej!
Tycker att ni båda är egoistiska. Han förstår att man måste arbeta för att ta sig runt. Sjukskriven i 5 år pga trött? Alla är vi trötta men arbeta bör man.

Men han är ju också egoistiskt för att han dricker och bryr sig inte om dina känslor.

Lyssna på varandra om ni vill ha varandra kvar. Visa hänsyn. Annars går man vidare.

Välkommen hit och trevlig helg!?

MissSunshine

Tack för din kommentar. Vill bara förtydliga att jag är fullt medveten om att man måste arbeta för att få det att gå runt, jag är 40 år och har alltid jobbat mer än heltid och försörjt mig själv. Men tyvärr blir inte livet alltid som vill, och jag var inte bara lite trött och lat (gick i terapi över ångesten att vara sjukskriven och ej arbetsför) utan kroppen helt utmattad och orkade i perioder inte upp ur sängen, och blev helt utslagen efter minsta aktivitet (inte helt enkelt att förhålla sig till när man varit van att träna 5 dgr i veckan, sprungit maraton mm). Om man aldrig råkat ut för det själv förstår jag att det är lätt att avfärda som "lite trött" (jag trodde själv inte på det innan jag drabbades), men när man är där själv är det tyvärr alldeles för verkligt. Och vår sjukförsäkring fungerar inte alltid som man hoppas, även om det ju hade varit önskvärt att man blev mirakulöst arbetsför bara för att inkomsten upphör. Så är dock sällan fallet för de som verkligen är sjuka, men kanske biter på fuskarna.

Ja, vi har svårt att kommunicera och komma vidare utan att dra upp gamla oförrätter, så ska gå i familjeterapi och se om vi kan nå fram till varandra den vägen. Annars får vi väl gå vidare som sagt, men inte helt lätt beslut när man har barn tillsammans som påverkas.

pippis

Barnet påverkas nog mer om ni håller ihop i osämja.
Du kanske inte får i dig allt du behöver då du säger att du lever så "rent"?
Att det är därför kroppen säger nej. 5 år!
Att köra en detox på en redan trött kropp?

Tycker att rubriken i detta är väldigt ironisk då du påstår att din man är ego för att han dricker.
Men som du själv skrev är du absolut inte villig att ändra på något i ditt liv för att en annan kommer in i ditt liv.
Varför skull han göra det för dig? Jag förstår inte den biten. Ska man inte ge och ta i en relation?

Lycka till!

Den som väljer att hela tiden dricka är en egoist för personen sätter sina behov först precis som en alkoholist/beroendeperson gör. Klart han tycker du är egoistisk. Han får ju inte göra som han vill.... Barn ser hör och känner mer än vad vi kan ana.

Att situationen att han på många sätt varit den som burit den ekonomiska bördan.
Kanske hållit dig lite i ett grepp om än ej helt bekvämt.
Och nu får du luft under vingarna och kan flyga.
Hans alkoholvanor har funnits där,men du har valt att leva i det.

Att du nu är tillräckligt stark att ifrågasätta din relation,ställa krav och tom gå är kanske både egoistiskt och sunt?

Men visst kan det vara surt för den som tycker sig fått offra en del av sin egen ekonomi för att en annan person ska kunna dra sig fram.

Men handlar det kanske i grunden om att vågskålen som tidigare vägde hyfsat jämnt.
Du jobbade inte,men tog allt det praktiska.
Han drack vilket var hans "lön"

Nu har du kraft och ekonomi att ifrågasätta båda de villkoren.
Din egen utmattning och hans drickande.
Att bli mer självständig och oberoende kan tära rätt mycket på en relation.

Lycka till,förändring är på gång som kan vara gynnsam för er båda.