Hej det är första gången här. Jag är drygt 50 år och har kämpat mot mitt alkoholberoende i över 20 års tid. Flertal behandlingar, AA, Länkarna, Psyk mm. Varit periodare med längre tids nykterhet där i mellan. Sista tiden var dock bara en lång period med dricka och tabletter dygnet runt. Bara en väntan på döden. Men jag gjorde ett sista ryck i november och la in mig på en specialklinik för avgiftning samt uppföljning. Fick mycket bra hjälp och nykter 3 månader sedan dess utan ett sug. Fick Campral som verkar hjälpa på mig. Är aktiv i Länkarna och går i andra samtal för att bygga upp tillvaron igen.

Dock har en allvarlig konsekvens från den snurriga perioden kommit ifatt mig nu och det känns så klart ovisst och oroande då det nog leder till rättsligt efterspel. Jag gjorde en desperat men dum och olaglig sak genom att förfalska läkarintyg då min sjukskrivning gick ut och ingen ville sjukskriva mig längre, hade inget annat ekonomiskt stöd då heller. Jag tröstar mig med samma sak som när jag blev tagen för rattfylleri för 10 år sedan dagen efter en morgon - att jag har gjort fel men är i grunden en bra människa som drivits till dessa handlingar på grund av okontrollerat missbruk och desperat ekonomisk situation.

Jag skyller inte på någon annan denna gången heller och kommer ta min konsekvens. Har berättat för ett par människor jag litar på och som förstår vad det handlar om, men har någon kvar som vet halva sanningen men borde veta hela och jag dragit mig för att lägga alla korten på bordet inför. Min gamla mamma, och detta stör mig nog mest att jag av skam inte velat säga allt även om hon frågat mig om hela sanningen. Ska göra detta personligen och inte över telefon, bara att göra....

Jag har skrivit ett brev till Försäkringskassan och utredaren i den rättsliga biten för att klargöra hur det gick till - både för dem och inför mig själv.

Det positiva är att jag inte kommer att dricka eller fly från detta, det har i stället stärkt mitt beslut att vara nykter och jag ska klara av detta också.

Tack för att jag fick skriva av mig här...

Matte65

Hej

Jag har tagit del av de misstankar som gäller bidragsfusk mot Försäkringskassan. Därför vill jag ge min förklaring till den uppkomna situationen.

Under det aktuella tidsspannet befann jag mig i en desperat situation ekonomiskt, socialt och hälsomässigt. Jag riskerade att mista min bostad sedan 21 år, sabba min betalning av skuldsanering som pågått i 3 år av 5 då jag inte hade någon inkomst från någon källa alls. Socialt var det katastrof då socialtjänsten skickat iväg mig till xxxx på så kallad behandling som visade sig vara förvaring och där jag inte kunde bli sjukskriven eller söka annat ekonomiskt bistånd.

Allt detta ledde till att min dokumenterade ångest samt bipolära sjukdom slog till med full kraft, samt att jag började missbruka alkohol och tabletter igen vilket nästan ledde till min död.
Jag var under denna period i ett psykotiskt tillstånd och har bara vaga minnesbilder av olika skeenden. Det var i samband med detta den olyckliga situationen med de felaktiga läkarintygen och utbetalningarna uppstod.

I samband med längre inläggning på missbruks/psykavdelning i mitten av november fick jag hjälp att ta mig ur detta tillstånd.

Därefter har jag varit nykter och tvingats söka ”socialbidrag”/ekonomiskt bistånd vilket innebär att jag i praktiken lever långt under existensminimum då jag även ska betala av på min skuldsanering (900sek/månad) i ett och ett halvt år till. Jag betalar nu även tillbaka till Försäkringskassan med 500sek/månad.

Jag vet att jag gjort fel när jag var inne i mitt missbruk och sjukdomstillstånd. Jag önskar att jag hade det ogjort då jag annars är laglydig och inte på minsta vis befattar mig med kriminalitet. Det enda positiva med denna situation är att det var en av dropparna som rann över och gjorde att jag bestämde mig för att en gång för alla bli nykter.

Jag är nu nykter och drogfri och följer en plan tillsammans med Socialtjänsten, Psykiatrin samt Beroendemottagningen. Jag är dagligen på Länkarna som en del i denna plan. Jag går i samtal och det väntar ett SIP-möte med bla Arbetsförmedlingen för att gå vidare ut i arbetslivet igen. Mitt liv är på väg att vända efter de senaste årens tunga missbruk och jag ska förbli nykter samt kunna bidra till samhället som en produktiv medborgare igen.

Hej Matte65!
Vi är olika (jag är kvinna 39 år) men när jag läser det du skriver förstår jag ändå för jag känner igen mönstret hos mig själv. Passiviteten alkoholen skapar hos oss försätter oss ofta i panikartade situationer då vi inte alltid gör bra val trots att vi är bra människor. Det är nog mest det som gör mig så ledsen när jag tänker på alkoholberoende. Andra missbruk också naturligtvis men jag kan bara relatera till alkohol och med tanke på att dricka alkohol inte är i sig en olaglig handling känner jag att det hamnar i ett fack för sig, skilt från narkotika.
Jag sitter som sagt inte lika illa till som du men principen är densamma på något vis, de skulder jag har dragit på mig och min familj har med förlorat omdöme att göra, något jag har svårt att se att jag skulle hamnat i om inte alkohol varit en betydande variabel....
Hursomhelst, det jag vill säga och är att vi finns vi som förstår. Vi tycker inte synd om, det är inte det, men vi förstår helt enkelt.
Jag önskar och hoppas att du inte är ensam i det här kaoset du befinner dig. Men även om du känner att du är det så kanske du genom att läsa och skriva här ändå får en känsla av gemenskap.
Det är vad detta forum gett mig och det är ovärderligt att känna samhörighet med andra människor.
All lycka till och håll ihop dig nu, enda vägen upp och ur detta är en väg utan alkohol men det tror jag du vet redan.
Kram Amanda

Matte65

Tack för ditt svar, vi är alla olika -som väl är - men med liknande erfarenheter vilket gör att vi i mångt och mycket förstår varandra ja. Jag vill verkligen INTE att någon ska tycka synd om mig och är inte heller lagd åt självömkan. Däremot ser jag det som positivt att dela med mig av erfarenheter både för att få perspektiv och ta del av andras erfarenheter - kan det vara till nytta för någon annan är det ett extra plus.
Ha det bra
M

Matte65

Nu har jag berättat för mamma och min kontakt på Länken - lättad och faktum är att de rättsliga följderna bekymrar mig inte alls lika mycket - att vara ärlig mot de jag lovat vara det emot betyder mycket mer - bryta hemligheter som annars kan få mig in i den onda cirkeln igen...