Det var ett tag sedan jag skrev här. Men känner att jag gjort så mycket annat som verkligen hjälpt mig att må så mycket bättre. 12 stegsgemenskap, gjort de 12 stegen och även terapi för medberoende. Ramlar dit i gamla beteenden då och då, men kommer snabbt tillbaka om jag gör det jag ska, är snäll mot mig själv.

Den jag varit medberoende till, min exman som jag har två vuxna barn med, började också gå i en gemenskap. Skaffade sponsor, jobbade mycket med sig själv. Vi gick också i medberoende och beroende terapi tillsammans. Under de senaste 10 månaderna har mycket handlat om möten och tillfrisknande.

Så för någon månad sedan (egentligen i första hand för att spara pengar till en lång resa) så flyttade han in i min lägenhet. Innan bodde han i ett hus där han hyrde ett rum. Nu är det rummet uppsagt.

I veckan tog han sorgligt nog ett kraftigt återfall. Och jag kommer prata med honom så fort han är nykter igen om att han måste flytta. Jag kommer vara ödmjuk men rak och säga att mitt tillfrisknande är det viktigaste för mig, och jag blir sjuk om detta skulle hända igen. Vill absolut inte tillbaka till gamla mönster.

Idag vet jag att mitt medberoende och min besatthet av honom kickar igång på exakt samma sätt som för alkoholisten om jag låter honom bo här och fortsätter ta återfall.
Den här gången har jag lyckats må bra, gått på möten varje dag och gjort mina saker. Men det är skört, och jag vet ju hur lätt det är att fastna i cirkeln.

Men han har bara mig. Våra barn bor långt borta. Just nu har han heller inget jobb. Denna situation är ny för mig. Att det är jag som äger lägenheten. Förr om åren har han haft superjobb, hög lön mm och jag har varit beroende av honom. Inte nu. Jag tog steget när det brakade och tog tag i mitt liv och mina möjligheter.

Skulle ni kastat ut honom på gatan? Ska jag vänta tills han hittar ett nytt boende? Blir osäker, men ännu mer orolig för att bli så sjuk som jag var i mitt medberoende. Dit vill jag inte igen.

Hur gör jag?

Kram och kärlek till er alla!

Väldigt starkt av dig att ta dig dit du är idag! Beundrar dig! Var jätterädd om ditt friska tillstånd! Man kan inte råda någon annan men när jag läser din berättelse känner jag: sparka ut honom! Vänligt men bestämt så du inte raserar allt du har byggt upp! Vet själv allt om hur lätt det är att falla tillbaka i gamla mönster!
En fråga, när du var som sjukast, hur yttrade sig ditt medberoende? Var rädd om dig! Kram

Emjuli

Oj, jag har gjort allt. Precis allt som säkert många här gjort. Spillt ut alkohol, bråkat, bönat, bett. Ställt krav, ställt ultimatum, hotat, varit rädd, ringt runt till hotell, sjukhus. Blandat in barnen många gånger. Konsekvenserna har varit stora, för att inte säga enorma. Både för alkoholisten, men också för mig och barnen.

För mig var det en befrielse när det äntligen gick upp för mig att jag blivit lika sjuk. Jag fyllde inte svarta hålet med alkohol och substanser, men med kontroll, besatthet, strategier för att få alkoholisten att sluta dricka. Jag blev helt enkelt lika besatt av att förändra alkoholisten som alkoholisten var av alkoholen.

Nu förstår jag att vi båda varit mycket sjuka, och att jag inte kan få honom nykter. Jag kan bara ta hand om mig själv.

Även om det kom ett fruktansvärt återfall just nu, så är jag ändå tacksam över mina nya insikter. Jag kan inte göra något, bara se till att jag mår bra. Men självklart är det jättesvårt. Jag trillar dit nu också, blir arg, ledsen, sorgsen mm, men då går jag på möten eller ringer någon. Dessa dippar håller inte i sig lika länge.

Framförallt så har jag förstått att jag inte ska lösa problem, prata, skrika mm så länge alkoholisten är aktiv, och jag är aktiv i mitt medberoende. Då blir allt bara värre med elakheter från båda håll, sms med kränkningar mm. Från båda. Skuldbeläggande som bara gör oss båda sjukare. Just då är vi väldigt felprogrammerade i våra hjärnor.

Men som sagt, det har inte varit lätt. Jag har fått vända ut och in på mig själv och hur mitt agerande varit. Jag har ju alltid trott att jag varit helt felfri i hela soppan. Men medberoende är lika lömskt som beroende. Kanske till och med samma typ av sjukdom, men med olika sidor av den. Men jag slår inte på mig själv. Försöker klappa mig på axeln ofta.

Börja gå på självhjälpsgrupp. Vi måste vara snälla mot oss själva. Den här sjukdomen äter upp oss annars.

Kramar!