Hej, jag är ny här, anhörig till två alkoholister, min far och min äldre bror. Hittade ingen sökfunktion i forumet, finns det en sån?

Jag undrar om någon har erfarenhet av Selincro och eller the Sinclaire Method?

Tacksam för att forumet finns, och för alla er som delar med er!

Hej Mamma-San! Selincro (Nalmefen) är ett av de läkemedel, tillsammans med Naltrexon eller Campral (Nalmefen), som finns med i Socialstyrelsens riktlinjer för alkoholberoende. En del personer upplever att de får minskat sug efter alkohol eller lättare att hålla sig till mindre mängder då de dricker om de använder denna typ av läkemedel. Andra personer upplever inte någon effekt.

Det finns många behandlingsmetoder för alkoholproblem, både medicinska och psykologiska, som har goda effekter. Samtidigt är det ingen metod som har visat sig kunna hjälpa alla och inte heller någon som är mycket effektivare än alla de andra. Det är inte ovanligt att personer med alkoholproblem behöver pröva några olika innan de hittar en som fungerar bra för dem.

Vi har ingen egen sökfunktion eftersom sökmotorer oftast fungerar bättre för att hitta bland alla diskussioner. I sökfältet skriver du "site:alkoholhjalpen.se" och därefter det som du vill söka efter. T ex: https://www.ecosia.org/?q=site:alkoholhjalpen.se

/magnus
alkoholhjälpen och anhörigstödet

saris

Läste mycket och kollade massa föreläsningar om sinclar metoden då jag inte heller hört om det innan. det låter ju som mirakel OM det funkar för personen, de kan fortsätta dricka på det om de vill eller sluta dricka helt men det är helt och hållet upp till personen och hur den fungerar. jag ska försöka få min anhöriga att testa detta, man kan även kombinera med antabus... jag tror någonstans att det finns medicin för denna sjukdom men det uppmärksammas tyvärr inte då man vill att folk ska vara missbrukare då det tjänas mer på det. lite kort om sinclar metoden nedanför

Sinclairmetoden utnyttjar en mekanism i nervsystemet, s.k. utsläckning, för att stegvis minska alkoholsuget och de beteenden som är förknippade med alkoholkonsumtion. Sinclairmetoden bygger på en teknik där alkoholsuget utsläcks på farmakologisk väg.

Den centrala vetenskapliga upptäckten bakom denna behandlingsteknik var att alkoholavgiftning och total avhållsamhet från alkohol inte leder till att alkoholsuget försvinner utan till ökad alkoholkonsumtion i ett senare stadium[1],[2]. Detta var en insikt som gick på tvärs mot tidigare antaganden. Uppfattningen att alkoholism orsakas av ett fysiskt alkoholberoende måste därför överges och en ny syn på alkoholism växte fram.

Den fortsatta forskningen visade att alkoholkonsumtion är ett inlärt beteende [3]. Vissa individer får, delvis av genetiska skäl, en så stark positiv förstärkning varje gång de dricker, och har så många tillfällen att dricka och få denna förstärkning, att de utvecklar ett för starkt beteende. De får problem att kontrollera sitt drickande och har svårt att sätta gränser – det är dessa personer samhället kallar alkoholister.

Superbird

Hej
Jag har en anhörig som inte är alkoholist men blir som tokig och skrämmer folk om han råkat dricka ren sprit. Personen har tidigare varit blandmissbrukare men är på mycket god väg att bli bättre nu.
Äter adhd medicin...
Pga ett återfall med några öl och lite sprit sätter nu en läkare in antabus.
Jag anser detta vara råttgift men vad finn för motivation att skriva ut antabus? till en person som ej är alkoholist?

Superbird

Hej
Jag har en anhörig som inte är alkoholist men blir som tokig och skrämmer folk om han råkat dricka ren sprit. Personen har tidigare varit blandmissbrukare men är på mycket god väg att bli bättre nu.
Äter adhd medicin...
Pga ett återfall med några öl och lite sprit sätter nu en läkare in antabus.
Jag anser detta vara råttgift men vad finn för motivation att skriva ut antabus? till en person som ej är alkoholist?

Li-Lo

Vad fint att höra att din anhöriga är på väg till bättre mående. Du undrar lite om det där med antabus och jag vet ju inte vad just den här läkaren har för motiv och hur samtalen mellan denne och din anhöriga har gått. Vad jag kan säga är att det för en del är skönt eller hjälpsamt att ta antabus det så att säga omöjliggör drickande för de allra flesta. Att bli personlighetsförändrad och/eller kanske våldsam och hotfull är för de flesta ångestfyllt och skrämmande. Att göra saker under påverkan som en aldrig skulle göra som nykter kan få svåra konsekvenser. Så att få stöd för att inte dricka, eller att få antabus behöver inte handla om att någon dricker för mycket och för ofta utan om dess konsekvenser då det händer.

Jag hoppas att du får svar av andra användare som kanske själv ätit antabus av olika skäl. Ett tips är att du startar en egen tråd, använd med fördel det du redan skrivit. Din fråga är viktig och jag gissar att fler undrar kring detta. Nu har du hamnat i en gammal tråd som inte varit aktiv på länge.

Igen, välkommen till oss

Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Anthraxia

Sinclair-metoden ÄR ett mirakel. Jag har skrivit om min pojkvän, som varit aktiv alkoholist i halva sitt liv (och är 42 nu)
I maj 2018 började han - pga ultimatum från mig - med Sinclair-metoden. Han hade några dåliga tillfällen då han drack utan att ta dem, vilket troligen fördröjde effekten, men det tog ungefär 12 månader så var det inte längre ett problem.

Nu sköter han sina piller som han ska, om han ska ut och dricka - det blir mer och mer sällan, och senast var midsommar, då han tog en öl till maten. Nu kan/"får" han dricka, men väljer oftast att strunta i det.

Folk tvekar och har sig, men Sinclair-metoden FUNGERAR. Dock skriver svenska läkare ut Naltrexone (bättre än Nalmefene; verkar snabbare) som sugdämpande att tas dagligen - i Sinclair-metoden tar man bara sitt piller en timme innan man ska dricka, och inte annars. Men det spelar ju ingen roll - det betyder bara att pillren räcker längre.

Dock får nämnas att vi såg ingen riktig effekt på pojkvännen förrän han ökade från 50 mg till 75 - DÅ jäklar hände det grejer, och jag har hört talas om folk som varit tvungna att gå upp i 100 innan de sett resultat ens långsiktigt.

Leverskador kan uppkomma, men faktiskt finns det inga bevis för det förrän vid en daglig dos på cirka 300 mg - trots det ska man naturligtvis göra sina leverprover ändå, för att vara säker.

JAG rekommenderar i alla fall Sinclair-metoden till alla, eftersom jag sett att det verkligen fungerar. C3 Foundation Europe (välgörenhetsorganisation, gratis och icke vinstdrivande) har bra information OCH kan erbjuda telefon/email-stöd till alkoholisten när denne bestämmer sig - dock bara på engelska i dagsläget.

Lycka till!