Funderar på vad som egentligen är för mycket drickande, och vad som är accepterat, är det ett glas vin varje dag (7/vecka), eller två per dag (14/vecka), eller 7 glas varje fredag OCH lördag (också 14/vecka), beror det på vem du är dvs vad du klarar, om du fixar jobb osv, ja nu när jag läse vad jag skrev så fattar jag ju det att oavsett mängd/dag el vecka så handlar det ju om att klara sitt liv i övrigt.
Men, tillbaka, är det ok att ta 2 glas vin per vardag, å va lite trött på jobbet, men man fixar det?
Och sen ösa på på helgen och va helt slut på måndagen? Eller är det ett varningstecken?
Jo jag antar ju det iofs, men vill så gärna kunna dricka o va ”normal” dvs falla in i den norm som folk har...

DetGårBättre

Vad är okej för dig? Det är vad allt handlar om. Det finns människor som kan vara fulla dygnet runt och fixa jobb typ. Det finns de som tycker att ett glas om året är för mycket. Så jag tror ingen ska titta på "klarar jag jobbet och ekonomin" så finns inga problem. Det är bara en jävla ursäkt för att få kröka. Men tycker du att det är okej att dricka sex dagar i veckan eller sju så är det också okej för dig! Men när man kommit lite väl långt in i dimmorna påstår en del att då kan man inte ens vara rationell i sina beslut vad som är okej. Men du vet vad som är okej för dig. Andra vet vad som är okej för dem! Ingen kan säga vad som är okej för andra. De människorna kan bara säga vad som är okej för dem själva i att leva i en miljö med andra som dricker "för mycket"

Det där är en fråga som många funderar på ! Tack för att du lyfter upp den. Som du och DetGårBättre skriver så är det ju högst individuellt. Vissa personer kanske dricker en gång per år och det går riktigt illa. Andra kanske dricker flera gånger i veckan men det verkar inte hända någonting. Men om man ska utgår ifrån de råd som ges så sägs det så här:

"Hur mycket alkohol är riskabelt?

Riskabel alkoholkonsumtion är om du dricker 14 eller fler glas per vecka om du är man, eller 9 eller fler glas per vecka om du är kvinna. Att dricka sig berusad innebär också alltid en risk. Om du dricker fler än 4 glas som man, fler än 3 glas som kvinna vid ett och samma tillfälle, eller om du har över 0,6 promille i blodet räknas det som berusning oavsett om du känner dig berusad eller inte. Om du dricker mindre än detta räknas det som måttlig alkoholkonsumtion."

Om du vill läsa mer om detta så kan du gå in på den här länken: https://alkoholhjalpen.se/fakta

Men, som tidigare sagts, för vissa personer skulle ovanstående konsumtion inte alls fungera. Vi är alla olika individer!

Varma hälsningar!
/Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet