Hej alla ni fantastiskt starka människor!
Jag genomgår programmet nu och ska börja med själva slutandet. Jag ska sätta upp mål men jag vet inte vad jag ska sätta. Kan ni hjälpa mig, ni som tagit er igenom detta?

Just nu är jag så äcklad att jag vill sätta som mål att aldrig mer dricka. Men samtidigt vill jag ju kanske kunna hitta en väg i framtiden där man håller sig till ett glas i rätt sammanhang. T ex ETT glas bubbel på bröllop, etc.

Jag är orolig att jag kommer sätta målet för högt för att kunna klara av det. Vad är rimligt? Vad är lättast?
Skulle också behöva tips på vad jag ska göra när jag blir sugen. Har inget substitut. Tacksam för alla råd!

AlkoDHyperD

Fundera över dina värderingar. Vem vill du vara? Vad är värdefullt för dig?
Jag antar att du finns här på forumet för att alkohol har orsakat problem, alltså fört dig bort från din värderade riktning.
Att redan nu fundera över ett glas eller inte i framtiden skapar bara onödiga farhågor eller förväntningar. Det enda du kan bestämma över är vad du väljer idag. Varje dag.
När det gäller sug tänkte jag skriva mer om det i min egen tråd, men här kommer lite kort om detta.
Sug kommer du ha. Både på alkohol och annat som inte är bra för dig. Det har alla människor. Val mellan kortsiktiga och långsiktiga belöningar eller lättnader av obehag. Om du vill välja något annat när suget på att dricka kommer behöver du först ta reda på vad alkoholen fyller för funktion, eller skulle fylla för funktion just i det tillfället, när du känner suget. Först då kan du försöka hitta vägar att fylla det behovet på annat sätt. Ibland handlar det bara om att surfa på känslan, något du ändå alltid behöver göra för att få kontakt med behovet bakom suget. Utforska det.
Kram

beroende av alkohol, men torts detta är vi väldigt olika.
Mitt mål var väldigt kortsiktiga i början och det fungerade inte. Jag lyssnade på andra och de sa "en dag i taget".
Jag testade och det var alltid kaos, jag drack bara mer och mer under 15 år. "Man måste nå botten" sa folk. Jag väntade på en katastrof, det hände några pinsamma saker, men jag har tagit mig ur dem ganska bra, även för bra.
Tills en vacker dag bestämde jag: aldrig mer alkohol. Jag klarar inte av det, jag vill sluta för alltid, för evigt.
Och för mig fungerar det. Jag mår bra av att känna att jag bestämmer, jag är envis, jag är stark, jag vill detta.
Så, min råd är: känn efter, lyssna på dig själv, var inte rädd att sätta målet för högt för att det kan fungera för en del.
Och var snäll mot dig själv :)

Mitt råd är att målet ska vara total nykterhet för all framtid. Har man ett problemdrickande och är beroende så kan man inte lära sej att dricka "normalt". Det låter kanske hårt men egentligen är det mycket lättare. Då behöver man aldrig mer fundera på när och hur mycket man kan dricka. Andras erfarenheter visar att det är ytterst få som kan dricka måttligt om man utvecklat ett beroende. Vi som hittat till detta forum är inte såna.
Det fina är att det går alldeles utmärkt att leva ett bra och rikt liv utan alkohol. Det blir inget straff eller uppoffring.