Min sambos pappa är alkoholist och har druckit otroligt mycket i perioder och min svärmor är väldigt medberoende.

För 2,5 år sedan gav min sambo han ett ultimatum. Sök hjälp, gå ett 12 stegsprogram och bli medlem i AA och få kontroll på ditt drickande eller så säger jag upp kontakten. Han sökte inte hjälp och vi har inte pratat med svärfar sedan dess.

Men nu säger svärmor att han ej har druckit sedan juni 2017 men han har fortfarande inte sökt hjälp, pratar inte om sitt beroende osv och han har inte försökt kontakta oss. De känns inte som aty man bara hipps vipps lyckas bli nykter utan stöttning eller verktyg så vi tror att antingen så ljuger svärmor eller så är de så att han inte har druckit men att de är en tidsfråga innan han gör de.

Hjälp, ska vi tänka??

Visst händer det att människor kan sluta på egen hand! Tror det är viktigt att initiativet och kontrollen får ligga kvar hos den beroende så länge det går. Om hen söker hjälp hos AA eller vården är det säkert också bra, bara det är förankrat hos den sökande själv. Alla försök att tvinga, förmå personen att söka, brukar tyvärr vara kontraproduktivt, har jag tyckt mig märka.

klart för honom var er gräns går (att han söker hjälp), håll på den gränsen! Tror, som du, att man behöver hjälp på ett eller annat sätt om man är missbrukare! Går inte ”bara” sluta dricka! Dessutom tycker jag att det är HAN som skall komma och tala om detta med er, inte din svärmor! Säkert jättejobbig för henne att hennes man missbruk orsakar problem i familjen! Som den medberoende person hon är vill gå in och ”fixa till” saker och ting! Tycker inte ni skall dras med i detta! Va bra att du och din man är eniga och att din man sätter gränser runt sin familj!

Jo, visst är det bra att ha människor (och husdjur, för den delen...!) som sätter gränser för den som missbrukar! Om man har en god relation i grunden, och omgivningen visar sin oro, sin sorg, så visst betyder det mycket!! Det förutsätter ju att "man" är mottaglig för det relaterandet... Orsaken till missbruk ligger väl ofta i grundläggande brister i relaterandet (fr a till färäldrar) och relationer är och fortsätter vara viktiga faktorer både för missbruk och tillfrisknande. Så har det varit, och är, för mig.

Perny

Speciellt när han har gått över lik för att få tag i sprit. Gömt de i byrålådor, garaget, utomhus och smygsupit tills han somnar på soffan dom sista 6 åren. Han själv tycker så klart inte att han har ett missbruk och anser att han kan få dricka nån öl ibland men då vet vi att de slutar med en dunk sprit i garaget.
Vi tycker också att de är han som i så fall ska ta kontakt med oss och inte att svärmor ska vara en budbärare och de har vi sagt till henne men de går inte in. Tror inte att han vill ringa oss just för att vi är "obekväma" för honom och frågar hur han tänker med drickandet osv. Vi är rätt övertygade om att han inte har/kommer sluta dricka just för att han själv inte anser att han ett problem och låtsas som ingenting tillsammans med resten av familjen och vägen till ett tillfrisknande bör väl börja med de iallafall?

insikten och viljan att sluta dricka hos den alkoholberoende personen är avgörande! Så när ni har satt en gräns så håll på den! För eran egen skull inte för att han skall sluta dricka! Svårt att ”välja bort” en nära anhörig men man får komma ihåg att han också har ett val! Dricka eller låta bli! Mitt ex (alkoholist) tycker att jag har valt bort honom medan jag tycker att han har valt spriten!

Perny

Vi är benhårda på de just för att vi orkar inte mera. Vårat förhållande blev lidande för att han söp och de var de inte värt ansåg vi. Min sambo har sagt de flera gånger dom här 2 åren "- detta kanske låter knäppt men jag har aldrig mått så bra som nu då jag inte har kontakt med pappa"

Men hur ska vi göra med svärmor? Var och varannan dag tar hon upp detta och säger hur länge han har varit nykter (om de nu är sant) men om han verkligen är nykter ska vi sänka garden eller inte?

andra i såna beslut, ni måste känna efter vad som känns bäst för er! ”Lätt” att se på saker såhär utifrån men så tufft att vara i det! Svåra beslut är det och svårt att hantera! När det gäller din svärmor, hon har ju också en sjukdom, medberoende, som påverkar anhöriga i stor utsträckning precis som alkoholism gör! Och fortfarande handlar det ju om vilka gränser ni känner att ni behöver runt eran familj för att må bra! Är det: vi vill inte ha kontakt med dig förrän du sökt hjälp för ditt medberoende? Eller är det: välkommen hit men prata inte om svärfar, vi fattar själva beslut om kontakt med honom? Finns olika vägar att gå och var går er gräns! Var rädd om er lilla familj! Kram

Din sambos far har alkoholproblem. Du och din sambo påverkas mycket av både hennes far och mor. Din sambo har satt gränser, pratat med honom och gjort det som känts rätt för henne. Dels för att försöka påverka honom men också gränser för sig själv och er.

Nu handlar det om olika saker, dels om han är nykter eller ej, och om ni vill ha kontakt. Ni känner också att det är besvärande med kontakten med svärmor gällandes hans nykterhet. Ni funderar på hur ni ska göra. Det är svårt att veta om han är nykter eller ej, det vet nog bara han säkert. Gällande hans sätt att ändra sig får jag några tankar mer generellt, hoppas ok att jag delar med mig.

Det finns lika många sätt som människor att ändra sina alkoholvanor. Minska eller sluta helt. Som någon skriver här ovanför är det bästa om personen själv väljer vilken hjälp man vill ha. Många människor klarar det bra på egen hand, sluta eller minska och andra behöver mycket stöd på olika sätt.

De flesta som har ett bekymmer med alkoholen vet om det själva, dock kan det vara svårt att prata om det med andra av olika orsaker. Oavsett om en person ”erkänner” eller ej, är det inte avgörande för framgång, det är olika för olika personer.

När det kommer till era funderingar på vem som tar kontakt först (han eller ni), ta reda på om han dricker eller inte och hur ni vill göra med svärmor är det såklart upp till er. Vad ni känner passar er bäst. Det låter bra att ni pratar och stöttar varandra i det.

Du har märkt att både du och din sambo mår bättre när ni tagit ett beslut och håller fast vid det. Det låter som du tänker att ni vill vara tydliga med din svärmor, att ni inte vill att hon pratar med er om hans alkoholvanor, men att ni gärna umgås med henne. Bra idé, där skulle ni också sätta upp en ram, vad som är ok för er och vad som inte är det. Precis som med honom.

Bra att du har tagit steget och skrivit här på forumet, hoppas du finner mycket här hjälpsamt. Hur som helst, att läsa runt eller skriva av sig är för många ett bra sätt att få ner sina tankar och kanske få svar på en och annan fråga.

Igen, välkommen hit!

Varma hälsningar,

Rosette
Alkolhjälpen & Anhörigstödet