Min pappa har varit periodare (mig veterligen) i över 20 år. Kanske längre men då var jag såpass ung att jag inte såg tecknen.
Han har haft perioder när han varit helt, eller nästan helt nykter men har alltid trillat tillbaka igen.
Nu är det sämre än någonsin, perioden han är inne i nu har varat i kanske 2 år. Det är svårt att säga eftersom jag bor 60 mil ifrån honom
och han är (som alla alkoholister) proffs på att ljuga.
Sist jag träffade honom var i julas, han lyckades då gömma sin alkoholkonsumtion för alla utom mig, jag fick höra att jag var onödigt misstänksam men
det uppdagades senare att jag hade haft rätt. Någon vecka efter att han hade varit hos mig åkte han till min syster (hon bor utomlands) och skulle fira jul.
Det slutade med att hon körde honom tillbaka till flygplatsen natten före julafton efter att han halsat vin framför hennes barn (4 och 7 år gamla).
Hon hade sagt till honom då att han fick välja mellan att vara kvar men att inte dricka, om han ville dricka var han inte välkommen. Han valde alkoholen.
Så han fick spendera sin julafton på en flygplats.

Nu har även hans sambo lessnat och lämnat honom och nu är han i fullgång att supa ihjäl sig. Han har åkt in och ut till beroendeakuten med ambulans flera gånger. Han har ramlat flera gånger, för ett par veckor sedan ramlade han och bröt axeln. Nu idag har han ramlat och slagit i huvudet så han blött ner golvet. Hans ex-sambo åkte dit idag och hittade honom naken på golvet, kiss och urin över hela golvet. Blod på golvet i sovrummet. Hon kunde inte få upp honom från golvet så han bad henne ringa ambulansen så nu är han på beroendeakuten igen.
Hon har frågat honom varför han gör såhär och han har svarat att han inte har något att leva för. "Ska du supa ihjäl dig" "Ja, det är det jag håller på med." har han sagt då, rakt till hennes ansikte.

Vi vet inte vad vi ska göra. Både jag och syrran bor långt ifrån honom. Vi har fullt upp med jobb och studier och småbarn och psykisk ohälsa (mycket pga honom). Vi vill avlasta hans ex men vet inte hur. Min syster har inte ens ett pass för tillfället och har alltså inte ens en fysisk möjlighet att åka till Sverige på flera månader.
Vad ska vi göra? Finns det någon man kan kontakta? Kan han ha rätt till tvångsvård? Hur går man till väga för det?
Jag är på randen till utmattning pga hög arbetsbelastning i kombination med förlossningsdepressioner och år av psykisk ohälsa. Jag orkar inte ordna upp hans liv.

Linda...

Din stackare. Jag känner igen detta. Jag vet inte vad jag ska svara.. tycker att han agerar väldigt egoistiskt. Inget att leva för ?? Nej för han super ju bort det. Jag tycker du skall göra en orosanmälan till soss. Sen kan anhöriga i vissa fall få in dem på tjångsvård..ring till soss och rådgör. Jag blir arg och upprörd över hans beteende. Och beundrar dig för din kamp. Fast det är som att spotta i motvind ibland. .Linda

Bra att du tar steget att skriva här.

Din pappa har haft alkoholproblem i över 20 år. Han dricker problematiskt i perioder. Senaste åren har han varit i en djup svacka och du är mycket orolig. Både du och din syster bor långt ifrån honom, har båda väldigt mycket i era egna liv och nu har ni fått information från hans exfru hur det står till.

Ena sidan önskar du kunna hjälpa samtidigt är det svårt att veta vad ni skulle kunna göra. Framförallt också om han själv inte vill ta emot hjälp.
Han åker in och ut på beroendeakuten. Har trillat och slagit sig och uttrycker sin livsleda på flera sätt. Det är tufft och tungt att veta detta samtidigt finns det hjälp för honom att få (om han tar emot den), han får nog information om det varje gång han hamnar på beroendeakuten.

På din fråga vad ni kan göra; det låter som ni redan gör det ni kan, och har gjort mycket.

Utöver att själva prata med personen är det att sätta ”ramar” kring beteendet, vad är ok för mig vad är inte ok -som man kan göra. Sedan går det även som nämns här ovan att prata med socialtjänsten. Det bästa är alltid om personer själva väljer att ta emot hjälp och tvångsvård är ovanligt men det går att göra en orosanmälan, anonymt eller ej anonymt.

Din egen energi börjar ta slut, du ser att din hälsa påverkats negativt av detta i flera år och är medveten om att du behöver din energi du har kvar. Till dig och dina barn. Energi till att ha och få mer ordning i ditt liv, inte att ordna i hans.
Hjälp finns att få om han vill ha den, du har pratat med honom många gånger, satt gränser, varit tydlig.
Hur ser ditt stöd ut runt omkring dig i övrigt?

Fortsätt gärna skriv och läs här, hoppas något av detta blir hjälpsamt för dig!

Varma hälsningar,

Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet