Jag vänder mig hit eftersom jag inte har någon annan att fråga och hoppas få svar från kloka personer som förhoppningsvis har bättre koll på alkoholproblem än jag själv och var gränsen går.

Min man har i ett par år smygdruckit. Han dricker inte särskilt mycket, kanske ett par öl (folköl 2,8-3,5) om dagen skulle jag gissa på att det blir. Ibland ingen öl alls, men definitivt vill han dricka varje dag. Jag har konfronterat honom då jag hittat ölburkar på konstiga platser, framför allt i förrådet och i badrummet. Har bett honom sluta helt, men det vill han inte, tyckte från början inte att han hade så stora bekymmer. Nu pratar vi om att han har en problematisk relation till drickandet men att han inte tycker att det är så farligt att han "tar en öl då och då", för det gör väl många. Men bekymret är just smygandet tänker jag. Han säger att han dricker för att att det blir som en ventil som dämpar hans oro. Vi har en besvärlig familjesituation med barn som har funktionshinder.

För ett tag sedan ändrade jag strategi, tänkte att jag vill ha en respektfull dialog om alkoholen och få honom att känna att han kan lita på mig och istället ta en öl när jag är med. Han har då tagit en öl emellanåt och även lite vin. Men så märkte jag efter ett litet tag att han smygdrack ändå. Har hittat ölburkar i badrummet på ovanvåningen i vanlig ordning. När vi hade vin hemma för ett tag sedan drack han upp nästan en hel bag in box själv och köpte sedan en ny box på systemet så att jag inte skulle märka något... Men det gjorde jag eftersom han inte tänkt på att den nya var obruten. Med andra ord inser jag att vi självklart inte bör ha vin hemma. Han dricker aldrig starksprit för det vet han om att han inte tål. Hans far och släkten på den sidan har tydligen haft alkoholproblem, vilket min man och hans syskon nämner ibland.

Han både vill och inte vill ta hjälp för att lösa problemet. Tar inte ordentligt ansvar för situationen, förminskar liksom allt. Verkar inte hjälpa vad jag än säger och själv är jag helt rådvill känner jag. Han dricker ju inga mängder och beter sig inte illa mot mig eller barnen, men han smyger och behöver ölen för att må bättre.

Har ni några råd kring hur jag borde hantera situationen? Är lite öl då och då ok tycker ni eller är absolut nolltolerans till alkohol det enda som gäller? Jag har ingen aning om hur jag ska gå vidare...

Anthraxia

Smygandet - och ännu mer det faktum att han fortfarande smyger efter "tillåtelse" - visar ju tydligt att han dels har ett problem, och dels är fullt medveten om det.

Om han behöver en "ventil" så kanske du kan ta vinkeln att han borde gå i samtalsterapi, och se hur det utvecklas.

Men om han supit i flera år så vore det nog idé att ta den samtalsterapin via beroendecenter...

mortilltre

Tack snälla för din input, ja ett problem är det definitivt... samtalsterapi gick han i för ett par år sedan efter vi konfronterade (hans familj och jag) men terapeuten var inte ens han säker på hur "farligt det är med nån folköl då och då" typ, enligt min man. Så känns ju inte som att han kom rätt den gången. Han har taggarna utåt vad gäller all typ av utomstående hjälp och särskilt via kommunen. Vet inte hur jag ska få honom att på egen hand vilja gå dit. Borde jag sätta hårt mot hårt, att jag lämnar honom annars? Bör han inte dricka något alls med de problem han har? Jag vet liksom inte om jag bör vara "kompis" med honom och behandla honom som att han har problem ungefär som att vara sjuk, eller om jag bör konfrontera honom (igen) och liksom vägra kompromissa.

mortilltre

Tack för ditt svar snälla du, har inte funderat på det sättet förut. Men ja, det skulle man kunna säga. Eller egentligen mer döljer saker för mig. Som problem med ekonomi och liknande. Han undviker att berätta om saker som är problematiska för att "skydda mig" som han säger. Men jag blir vansinnig på honom när det händer. Han sticker gärna huvudet i sanden och när jag sedan blir upprörd har han taggarna utåt till 1000, stark försvarsinstinkt. Om/när han förstår mig efter ett tag vill han att jag ska förlåta honom då han inte "menade något illa, försökte bara göra allt bra", typ, och vill kramas. Kan skylla på mig och att jag inte visar att jag tycker om honom tillräckligt mycket osv. Framför allt vill han lyfta fram att han hela tiden kämpar och gör saker för att vi andra ska ha det bra och det stämmer, men det är ju som att prata om päron när vi pratar om äpplen tycker jag.

Det låter som om han behöver växa upp! Och du är ju inte hans mamma....
(Känner igen problematiken från eget "sam"liv!)

Troll65

Känner sååå väl igen detta...
Detta är en helt klart medvetet missbruk, tyvärr. Tror det är själva grejen att få ha sina "hemligheter" att lyckas vara "duktig" på att luras osv men ej att förglömma, dålig självkänsla å insikten finns där men varför sluta med nått som funkar...det är sjukt och så tragiskt för det förstör.