Ny här, hittade hit för några månader sedan. Jag kände att jag hade fått nog på riktigt, gav ett ultimatum...Vad hände? Inte så mycket. Han förstod mig och försökte förbättra sig, även om han inte slutade dricka. Hans värsta utbrott har dock minskat. Men arg blir han fortfarande, på allt och alla.

Medberoende? Jo, det har jag insett att jag är. Man justerar ribban för vad man tål allteftersom, till både högre och lägre. Vissa förbättringar har jag dock gjort. Har slutat köpa till honom. Jag brukade göra det när jag skämdes för att han gick full till affären. Om affären var stängd kunde han "tvinga" mig att åka till nåt ställe som hade nattöppet. Annars blev det ett rejält utbrott med flygande prylar och slamrande dörrar till följd (blir dyrt i länden). Nu vet han att det är stopp med det.

Men, det finns alltid ett men. Han hittade ett ställe som var inom cykelavstånd, så nu fixar han det själv ändå. Vet inte om det är bra eller inte, för jag tror nämligen att hans utbrott skulle fortsätta om den möjligheten inte fanns. Å andra sidan kanske jag skulle lämna till slut. För de utbrotten har jag fått nog av.

Men det är svårt, vi har tre små barn tillsammans, som alla älskar sin pappa. Jag älskar min man också, det nyktra versionen. Den onyktra versionen fullkomligt hatar, hatar, hatar jag!

Jag har läst mycket av era berättelser. Det har berört mig och jag känner ofta igen mig.

Jag vet inte varför jag skriver just idag. Denna helgen har varit lugn, även om han har både druckit och gått ut sent för att köpa mer.

Han sa något häromdagen om att han inte heller vill ha det så här, samtidigt som han hjälpte till lite mer här hemma. Jag vet att han menar det, men han mår inte bra och använder alkoholen för att dämpa och döva allt det dåliga. Något som vi vet inte fungerar, vi som tittar på. Vi har pratat om hans problem många gånger.

Men nu när det då har varit lite lugnt så får JAG utbrott och blir lättirriterad och arg istället. Jag har också insett att detta ofta sker just de lugna dagarna. Vilket i sin tur ofta triggar honom till att dricka (då är det ju mitt fel säger hans alkishjärna, snacka om moment 22). Men denna gången gick det faktiskt bra, blev lite förvånad. Jag tror han känner att jag är nära bristningsgränsen.

Oj, det blev visst lite långt, jag som undrade vad jag skulle skriva.

Mia80

Fan, fan, fan!!!!

Nu fick jag utbrott på barnen. Det här går ut över dem. Jag ville bara få lite tid att skriva här. Så när de bråkar så kan jag inte kontrollera mig och skriker åt dem.

Nu gråter jag och har jättedåligt samvete...

Anthraxia

Det gör du visst det. Det är inte ditt fel att karln är sjuk. Däremot är det Inte en bra miljö för barn.

Vilken typ av ultimatum ställde Du? Kan du genomföra Det? Vad är kravet på honom? Sluta? Söka hjälp? Något annat?

Mia80

Dina ord berör mig, jag behövde det.

Det känns bättre nu, satt och myste med barnen i soffan. Kramade och pussade på dem. Älskar soffmyset med barnen, min favoritsyssla!

Jo, jag sa till honom att det var nog, att han måste sluta annars går jag. Jag orkar inte mer. Han hade betett sig utomordentligt illa.

Jag har funderat mycket på hur det skulle gå till i praktiken att lämna. Det känns som ett stort projekt att ge sig av med tre barn. Vart? Det råder bostadsbrist, jag har inte riktigt råd till en kontantinsats för att köpa. Vart ska han ta vägen om jag slänger ut honom? Jag vet, det är hans problem. Men sen är det ju det här med vårdnaden av barnen. Är vi tillsammans kan jag gå undan med barnen om de känner att det är obehagligt. Är de själva med honom har jag ingen som helst aning hur de mår.

Sen är det ju det att jag vill ju ge honom en chans (vilken chans i ordningen var det nu då?). Jag vet att han vill förändra sina vanor och jag vet att det är en stor utmaning för den som sitter fast.

Jag älskar honom (även om känslorna just nu ligger i ide) och jag vill inte splittra familjen. Kommer själv från en splittrad familj, av andra anledningar.

Som så många andra, så undrar jag hur det blir ikväll. Inget firande för vår del men när har det hindrat någon att dricka? Han drack inte igår och det brukar inte gå mer än en, två dagar utan alkohol. Ibland dricker han mindre, ibland mer. Det är nästan som ett lotteri, hur blir det idag?

Linda...

Tror du själv att det kommer bli bättre ? Tror du han vill sluta dricka ? Om du känner inne i kroppen att det är så kanske det är lönt att kämpa. Men annars så kanske du ska rädda dig själv och barnen. Stor kram

Mia80

Ja, jag tror att han vill sluta, eller iallafall förbättra sitt drickande.

Han brottas just nu med bl a en besvärlig arbetssituation som han försöker förändra. Han dricker för att dämpa den värsta ångesten och även för att kunna sova. Det sistnämnda kräver oftast lite mer alkohol.

Han har prövat sömntabletter men antingen så hjälper de inte eller så känner han sig jättegroggy dagen efter, vilket han upplever som väldigt obehagligt.

När han försöker lägga alla problem åt sidan och fullt ut ägnar sin uppmärksamhet på familjen så verkar han lycklig. Då älskar jag honom så mycket.

Men det känns också lite dubbelt eftersom han bara för stunden försöker dölja de negativa känslorna och visa ett leende istället. Det är ju inte heller bra i längden. Tror han har mycket att bearbeta.

Svårt att komma igenom den starka vägg han byggt upp genom livets alla svårigheter.

Linda...

Tycker han verkar ganska egostisk. Försök tänka på dina behov inte hans. Jag vet det är svårt. Men försök för din egna skull. Kram

Mia80

Ja, han är ganska egoistisk och det har jag sagt till honom också, hehe! Han har också många fina egenskaper, fast just nu har jag lite svårt att beskriva dem.

Utöver alkoholproblemet så är han också ganska lat när det gäller hemmet och vad som behöver göras.
Han hjälper inte till tillräckligt med barnen. Han störs inte av att det ligger smutsdisk i diskhon eller skräp på diskbänken. Han ser inte smutsen runt omkring. Han hatar när jag klagar på att han inte hjälper till. Han vill göra saker på sitt sätt och när han vill.

Det har lett till många gräl, särkilt när man dessutom måste stå ut med den förbannade alkoholen.

För att inte gå under av frustration och ilska så har jag gjort en del förändringar i vardagen som t ex:
- Jag tvättar enbart mina och barnens kläder
- Jag diskar enbart efter mig och barnen, för hand trots att vi har diskmaskin. Jag förvarar det vi använder separat (han själv "diskar" när den rena disken i maskinen slut)
- Jag lagar enbart mat till mig och barnen. Oftast äter han inte med oss ändå. Om det blir över och jag är på gott humör kanske han får ta resterna, men bara kanske.
- Försöker låta honom ta soporna så ofta jag kan (det hinner oftast bli överfullt av blöjor innan han reagerar)
- sedan en tid tillbaka sover vi inte tillsammans, på hans initiativ! Så skönt! Behöver jag nämna att vi inte är särskilt intima längre, eller är det underförstått?

Han märker att jag inte är intresserad av att vara intim trots att han är nykter. Han kanske inte fattar exakt varför, men han har börjat fjäska lite mer. Män är så jäkla primitiva!

Det har som sagt varit ganska lugnt trots drickande. Han har tagit små bebissteg för att hjälpa till lite mer, så jag tror att han har påverkats lite iallafall.

Jag har också i stort sett slutat prata om hans alkoholvanor, såvida det inte har skett något dåligt som jag vill ta upp med honom.

Om han vill förklara sig eller rättfärdiga sina val att dricka så säger jag bara att du gör som du vill. Avstå inte för min skull.

Jag kan inte förändra honom men jag kan förändra mig själv och jag bestämmer över min egen kropp!

Work in progress!

Mia80

Jag har tidigare blivit arg och reagerat direkt när han säger eller gör något dumt på fyllan, vilket ofta leder till stora gräl.

På senare tid har jag försökt ha is magen och låta det gå om jag kan. Tar upp det dagen efter istället. Antingen tycker han inte det var så farligt (han tror att han hat betett sig som vanligt) eller så vill han inte prata om det. Om jag insisterar leder det ofta till dålig stämning/gräl. Detta känns väldigt orättvist för när han vill prata (på fyllan) så ska man minsann lyssna.

Nu har jag märkt att han exempelvis kan bli riktigt förbannad för något som hänt tidigare och inte reagerat nämnvärt på. Han håller inne med känslor för han är inte den som "klagar". Men när det då kommer fram när han dricker så förstärks hans känslor och han kan bli jättearg. (Det är ju detta som gör att jag undrar om han verkligen tycker om mig över huvud taget).

Men om jag istället för att svara tillbaka försöker avstyra det hela (medberoendebeteende?) så glömmer han det så småningom och är snart jätteglad igen. WTF?!

Blir så trött på detta...

Wow, jag ser i det du beskriver att du verkligen kämpar! För barnen, för dig, för honom, för familjen samtidigt som jag tolkar det som att ni åker längre och längre bort från varandra. Man brukar säga att kommunikation är limmet i relationer och som håller relationer tillsammans. Men kommunikation kan både vara positiv, närmande, nyfiket, stödjande eller destruktivt, nedsättande, aggressivt, elakt osv. Jag funderar, om ni fortsätter precis som nu, hur kommer er relation se ut då om ca 1-2 år?

En annan fråga, har du kollat in Anhörigprogrammet som vi erbjuder? http://anhorigstodet.se/ Om du inte redan är med, kolla gärna upp det. Det kan ge stöd och inspiration som kan hjälpa relationerna i familjen.

Önskar er en fin helg!
/Carina
Anhörigstödet & Alkoholhjälpen

Mia80

Det känns skönt att få bekräftelse för sin kamp.

Instämmer angående kommunikation, det har vi båda också alltid sagt är bland det viktigtaste i relationen. Men det känns som den inte riktigt fungerar så bra i dagsläget tyvärr.

Fortsätter det så här utan någon förändring så är jag rädd att vi har förlorat varandra om 1-2 år. Frågan är om jag är kvar eller inte. Just nu känner jag mig inte redo att lämna trots att tankarna oftare går åt det hållet. Det som gör att jag tvekar är barnen och att jag vet vilken fin människa och far han är egentligen.

Mia80

Har jag också läst om och funderat på att göra. Ska kika lite mer på det tror jag. Tack för tipset!

Önskar dig en fin helg också!

Mia80

Ikväll dricker han men är inte jättefull.

Han sa att det han vill är att kunna dricka några öl och kunna sova, men det blir aldrig så eftersom det aldrig är lugnt omkring med barn och annat. Därför blir det mer han planerar. Han vill kunna vara för sig själv i ett rum, men den möjligheten finns inte idag.

Vi letar efter större lägenhet, men just nu vill jag inte flytta till något nytt så länge det är som det är. Tänkte att jag kanske skulle föreslå att han hittar något eget så att han kan göra det han behöver göra utan störningsmoment. Inte att vi separerar alltså, utan bara att han får sitt utrymme tills saker har löst sig. Vet inte om han kan få detta i en större lägenhet även om han då kan ha ett eget rum.

Han känner att jag har tröttnat på honom och tänker att jag känner att relationen är slut.

Han känner att han är i botten just nu (jobbmässigt, inte pga alkohol) och det är nu han behöver mig som mest.

Han känner att han inte har något att kämpa för om vår relation tar slut.

Jag sitter tyst och bara lyssnar, jag vill inte svara på något för det blir bara missförstånd och dålig stämning. Han blir lite sur över min tystnad, men jag säger att jag inte vill prata ikväll, det är sent. Han accepterar det motvilligt.

Vet inte hur jag ska hantera detta. Jag förstår honom, men han verkar inte inse att hans behov och beteende skadar mig och vår relation. Han känner ju att han behöver detta just nu för att själv överleva liksom. Men till vilket pris?

Elise64

Och sedan säga att du vill prata vid annat tillfälle... så generöst att tänka att han kan ha en egen bostad för att få landa men ändå ha dig kvar... glöm inte bort dig själv bara?styrka från mig?‍♀️

Linda...

Tänk på dig själv. Gör inte som jag. Sätt dig och dina behov först. Det gjorde inte jag och nu sitter jag här. Medans han roar sig med kompisar och flaskan som en tonåring . Kram

Mia80

Vi hade ett bra samtal igår, kändes skönt. Vi har en lång väg framför oss och det kommer inte vara lätt alla dagar, men vi ska kämpa!

Idag känns det bra. Det är härligt vårväder och jag ska njuta av denna sköna söndag!

Hoppas ni alla kan försöka ta denna dag och njuta också. Släpp allt som ni inte kan lösa idag, gå ut och samla nya krafter! En dag i solen kan göra underverk!

Kram på er alla ?