Smygdrickande pappa, virrig

2 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Lottisen
Smygdrickande pappa, virrig

Min och pappas relation har varit lite upp och ner i hur ofta vi haft kontakt och så men sedan jag fick min dotter på 6 mån hör han av sig mycket. MEN detta har också gjort att jag blivit ledsen.. för flera ggr när jag ringt så har han låtit sluddrig i talet. Han har även fått minnesproblem. Vid ett tillfälle glömde han vad dottern heter, då började jag fundera på om det var en begynnande demenssjukdom men den borde väl inte ge så varierande symptom? Nästa dag är han helt "som vanligt". När vi sågs i somras vid ett tillfälle gick han väldigt ostadigt och "försiktigt". Jag tänkte att antingen har han fått en stroke eller så är han packad (kände ingen doft).. jag konfronterade honom då och sa att jag var orolig över detta men han förnekade det såklart. Till saken hör också att han tagit tåget till oss den dagen men kör ALLTID bil annars, han sa att han inte sovit på hela natten och därför inte vågade köra. Har även konfronterat honom med min oro när han låtit sluddrig på telefon. Jag har varit noga med att försöka att inte låta dömande och sagt att vi vill hjälpa honom om det är så att hn dricker. Men han säger nej.

När jag och min bror växte upp så vet jag att mamma var ledsen och arg ibland för att han "smygdrack". Men detta märkte vi inte direkt på honom.. I vuxen ålder har jag hittat tomma gömda vinflaskor när jag städat i källaren hos mina föräldrar.

Jag vill inte lämna min dotter själv med honom även om han verkar nykter, då jag befarar att han kan vara lite småberusad utan att jag märker det.. inser ju själv att jag inte kan hjälpa honom om han inte själv vill blir hjälpt men har svårt att släppa detta och veta hur jag ska förhålla mig i kontakten och med min lilla dotter? Detta tar oändligt mycket energi från mig.. Tacksam om någon har några tips eller varit i liknande sits.

Rosette
Hej Lottisen!

Du skrev detta inlägg för ett tag sedan, hoppas det ändå känns hjälpsamt med ett svar nu.
Du är oroad över din pappas alkoholvanor och har varit under en lång tid. Flera saker du provat har inte fungerat och det oroar dig nu att inte veta hur du ska göra med din dotter och honom. Det är också svårt att veta hur du ska förhålla dig i allmänhet kring honom eftersom han inte väljer att göra en förändring av sina alkoholvanor, som det är just nu i alla fall.

Bra och kloka funderingar, väldigt fint också att du gjort mycket för att försöka påverka honom till insikt. Samtidigt hörs det att du fått nog, att du försöker lämna över ansvar där det hör hemma och söker mer konkreta sätt att ta hand om situationen oavsett om han väljer att förändra sina alkoholvanor eller ej.

Det låter bra att du lyssnar till dig själv och reflekterar över vad du kan göra och vad du redan gjort, även vad som känns viktigast för dig. Att du skriver och berättar här på forumet är ett steg mot att få mera stöd kring detta. Finns det något mer du tänker skulle vara hjälpsamt för dig just nu? för att ta reda på vad dina nästa steg är och för att ta hand om dig?

Fortsätt gärna läs och skriv här på forumet, ibland tar det lite tid innan man får svar. Hoppas du finner flera saker hjälpsamma.

Vänliga hälsningar,

Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet