Min partner dricker varje fredag, lördag och söndag. Då jag sagt till hen att minska har hen tagit bort starkspriten då hen blir spydig av den. Men alkoholen är fortfarande kvar, hen kan dricka mellan 5-10 50cl öl på fredag och lördagar. Söndagen dricker hen mellan 2-5 st beroende på när hen börjar på dagen. Men hen dricker aldrig i veckorna, men är orolig de kommer. Hen har svårt att sluta dricka när hen väl börjat på helgerna.

Hen säger att om jag tvingar hen att sluta helt så förstör jag hens personlighet. Hen säger hela tiden att alla dricker lika mycket som hen och att de bara är mitt fel som tycker hen har problem.

Har min partner alkoholproblem eller överreagerar jag? Vet inte vem jag ska vända mig till..

Har DU problem med hens alkoholkonsumtion? Är den högre än vad du trivs med och tycker är normalt och bra? Gör hen dig ledsen och orolig? Känner du dig trygg och tillfreds med din partner? Lyssna på dig själv och respektera dina egna känslor! Ingen annan kan tala om för dig vad som är bra och normalt för just dig! För det är ju din gräns som skall respekteras! Mitt ex hade samma typ av drickande och även ungefär samma mängd när det gäller alkohol! Kändes katastrof för mig och gjorde mig otrygg, tilliten var lika med noll! I efterhand kan jag se det absurda i att det trixades och justerades helt på hans villkor! Precis som din partner blev han elak och odräglig av starksprit! Han slutade med den och ökade på antal öl och vinglas istället! Relativt lugnt ett tag men sen blev han elak och dum även av öl och vin! Då gjordees nya strategier upp: han skulle ”supa av sig” när han var själv! Nu när jag tänker tillbaka så fattar jag inte hur jag kunde vara med och föra samtal på den nivån! Supa av sig liksom??!! Hjälp! Var det jag? Nej sätt gränser runt dig själv inte runt honom! Anpassar hen sig, respekterar dig och passar in i ditt liv så fine annars dra! Du förtjänar att ha ett bra liv utan oro! Kram

JY

Jag har problem med hens alkoholkonsumtion men säger jag något. Så tycker hen att jag har problem som räknar flaskor och jag ljuger när jag säger hen drack tex förra helgen 19 öl på en helg. Vi grälar typ varje helg och så fort alkoholen går in så blir hen annorlunda och gör mig ledsen. Men hen säger oftast förlåt när hen är nykter igen.
Har sån ångest då de känns som jag inte kan lämna då hen flytta till en ny stad för min skull och precis fått fasttjänst.
Har liksom fastnat känns de som, vet inte hur jag ska ta mig någon stans. Vill ju hjälpa hen men vet inte om de går då hen inte tycker den har problem utan de är jag som har problem.

Jag har tänkt i över 6månader nu att de ska bli bättre och lite bättre blev de med spriten borta. Men om hen inte får dricka för mig så blir de ett j* gnäll. Är de enda alternativet att lämna? Eller kan man tvinga hen att sluta?

skall alltid följas av handling tycker jag! Om din partner blir dum av alkohol så skall han ta ansvar för det och låta bli att hälla i sig något som gör honom elak! Förlåt i nyktert tillstånd betyder inte ett smack annars! Så kände jag i alla fall med mitt ex! Och jag kan lova dig att förlåt så småningom byts ut mot ”men va känslig du är, du vet ju att det bara var fyllesnack, inget att bry sig om”! Och du har faktiskt problem när du räknar flaskor mm! Du börjar gå in i ett medberoende! Du kan läsa mycket om det här på Forumet! Lider själv av detta tillstånd! Och om han inte tar ansvar för sina missbruksproblem varför skall du då ta ansvar för att han har bytt stad! Den typen av personer som din sambo är mästare på att söka sig till personer som känner ansvar för allt och alla! Och vi som är medberoende personer är mästare på att söka oss till människor som vi måste ta ansvar för, förlåta mycket, ha överseende med, ett slags konstigt kontrollbehov! Ta inte mer av detta för ju längre tiden går desto mer fast blir man! Man flyttar sina gränser, accepterar sånt man aldrig trodde man skulle acceptera! Helt enkelt tappar bort sig själv och under resans gång försvinner din kraft och energi! Kram och styrka till dig

Hej JY!
Så bra att du kommit hit och skriver här! Stort välkommen!

Jag får lite intrycket av att du och din partner har hamnar i en maktkamp om vem som har rätt eller fel. Och du försöker bevisa att du har rätt, att hen har ett problem. Och hen försöker bevisa att du har fel och är överkänslig. Stämmer det eller har jag fel?

Om det stämmer så tänker jag att det blir en onödig kamp som tar mycket energi. Du vet redan det du behöver veta. Hens alkoholkonsumtion är ett problem för dig. Samtidigt är det omöjligt att tvinga någon annan till förändring.

Så därför undrar jag, vad är det egentligen för känslor, behov och önskningar som ligger under den här maktkampen?
Är det en oro? Rädsla? Önskan om en bra relation? Hopp om en kärleksfull och respektfull relation? Behov av närhet?

Vad tror du skulle hända om du berättade för hen vad du egentligen känner och önskar, i stället för att räkna flaskor?

Kanske har du redan testat det, eller så kan det vara en idé. Oavsett, hoppas du vill skriva och läsa mera här!

Allt gott!
/Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

JY

Aldrig tänkt på att de är maktkamp, men de har du nog helt rätt i att de är.
Tror för mig är de att jag känner mig lurad av min partner, som ibörjan va en helt annan människa. Hen påstod att hen inte drack mer än vanligt, plus gillade massa grejer som jag gjorde och va jätte gullig och snäll mot mig. Då jag innan jag träffade min nuvarande partner levt i ett destruktivt förhållande med lögner och otrohet och psykiskmisshandel.
Tror jag kämpar så mycket med min nuvarande partner då jag hoppas på att den person jag blev kär i som var omtänksam och snäll finns kvar där inne.
Men när hen dricker varje helg är allt så jobbigt och vet inte längre vad jag känner. Sa till hen innan vi flytta ihop att jag inte vill leva med någon som dricker varje helg och min sambo lovade men..

Berättar flera gånger vi inte har en framtid ihop om de fortsätter så här och de blir bättre ett tag och sen är vi på ruta ett igen. Vet hen skadade sig själv när exet gjorde slut och vill inte hen skadar sig själv på grund av mig!

Nu är helgen äntligen över! Bröt ihop i söndags och min sambo och jag pratade. Sambon säger hen ska söka hjälp då hen inte vill såra mig. Men är rädd allt är lögner och ölen kommer fram till helgen igen.
Blev 2öl torsdag, 6 öl fredag och 11 på lördagen och hen sa på söndagen att jag måste säga ifrån om jag inte vill hen fortsätter dricka mer öl. Men testat sagt till förut när vi haft främmande och då får jag utskällning direkt när främandet åker och hen säger jag är pinsam och ljuger osv. Så vågar ju inte säga ifrån längre för orkar inte ta bråken när hen är full..

Har ångest och vet inte hur jag ska må bättre. Ville ju tro på vad sambon säger och tro hen vill söka hjälp.. men vet inte om jag bara tror och sen blir ledsen igen ..
Är rädd för att bli ensam och att de här är de bästa jag kan få och de kanske är meningen jag ska grina nästan varje helg.

Mvh

JY

Nu är de söndag och slut på helgen.. min sambo lovade förra helgen att söka på nätet efter hjälp hur man minskar alkoholen.. har hen gjort de? Nej.
6 öl & en halv vinflaska i fredag, 5öl & 2 vinglas, söndag 4öl, resten av vinflaskan plus 1 av minacider innan kl 15..
Hen sa 1 cider och vinet var åt mig och jag dricker väldigt sällan kanske 1cider i månaden och tänkte ja då lär de väl stå där tills jag vill ha någon gång framöver.. Tydligen hade jag fel och hen drack upp allt.
Fattar inte
Hur tar man sig ifrån? Känner mig så elak för jag inte orkar mera.. men de är så mycket jobb och kärleken verkar ha dött.. inte vart intima på 2månader och bara vart ihop 1,5år..

Hur gjorde ni för att lämna? Ska åka utomlands 1v nästa helg och då kan jag inte se hur mycket hen dricker o de gör mig orolig. Inser att när hen dricker så mycket så kan vi ju inte skaffa barn i framtiden och hens ekonomi försvinner på engång. Hen är även jätte sur över att jag ska åka utomlands och försöker få mig att stanna kvar hemma fattar inte varför..

DetGårBättre

Sluta kontrollera drickandet i sig. Hur beter sig personen och sen utgår du från om du trivs i det eller inte. Om personen dricka sju öl eller 50 spelar ingen roll. Det du gör nu är enbart att skapa mer konflikter och det kommer sluta med en stor eldsvåda mellan er...