Hej,
Jag är en sockerberoende tjej som nu levt abstinent i ca 7 månader. Efter alla tidigare försök, förnekelse mm så känns det helt fantastiskt. Har även slutat med nikotin i samma veva. Alkohol har jag däremot fortsatt att dricka trots att jag vet att det inte är optimalt för någon med en beroendehjärna.
Har känt av vissa tendenser med alkoholen tidigare men det blev så mycket tydligare när jag slutade med socker och triggande mat. När jag väl börjar så har jag svårt att sluta, blir i stort sett aldrig helt redlös men dricker mer än jag tänkt och slutar senare. Problemet är att jag inte har några andra konsekvenser av mitt drickande, dricker tex. bara fredag, lördag nästan aldrig på vardagar. Dricker inte heller jätte mycket. Men jag känner igen suget och till viss del tankebesattheten. Gjorde ett Addis test för att veta hur det ligger till. Och jag har ett utvecklat beroende. Mina syntom ligger främst i just kriterier för beroende.

Vet nu att jag måste sluta för att inte sjunka in ytterligare i beroendet där jag kommer att tappa all kontroll. Men det är så svårt, vill ju kunna fortsätta dricka måttligt och ofta kan jag det. Efter som jag oftast inte får några konsekvenser så är det så svårt att hitta motivationen till att fortsätta vara nykter. Alkohol och främst vin är så stor del av mitt socialaumgänge, både privat och på jobbet. Svårt att se mig som en del av det livet om jag ska vara nykter, det ligger så långt bort.

Det tog många år av förnekelse för att jag skulle acceptera mitt socker och matberoende, nådde min botten många gånger om. Socker vill jag aldrig ha in i mitt liv igen. Förstår att många med andra beroenden kan bagatellisera det, men vi som levt i det vet vilket helvete det är.

Undrar bara hur jag ska hitta en motivation och drivkraft att sluta utan att få för stora konsekvenser eller behöva nå min botten även med alkoholen.

Hälsningar
E

Ellan

Hej och välkommen till forumet.
Jag måste börja med att skriva att jag uppfattar dig som väldigt medveten och insatt i beroendeproblematiken. Och att du tagit dig ur ett socker- och matberoende, vilken styrka och vilken insikt.❤️ Själv är jag nykter alkoholist sedan två år och har varit väldigt vaksam på just detta med korsberoenden. I mitt fall håller jag ett extra öga på mina tankar och beteenden kring bla mat, jobb och träning. Men just detta mat/socker och alkohol, jag tänker att det borde ligga väldigt nära varandra. Det är ju mängder av socker i ex vin. Eller tänker jag fel? Jag har full respekt för det helvete ett matmissbruk innebär. Mat behöver vi för att överleva och så är det inte för mig och alkoholen. Det är dock många som trillar dit på socker/mat när de blivit nyktra. Jag tycker att du är klok som i detta skede stannar upp och reflekterar över din relation till alkohol. Våra beroendehjärnor kan ju lätt söka nya vägar för belöningar när vi stängt igen en välbekant sådan.
Jag tror inte alla människor behöver få stora konsekvenser av något för att bryta ett mönster. Dock krävs det en insikt och en villighet till förändring. Jag tror att du har det inom dig.
Kram
Ellan

E79

Hej, och tack för svar Ellan. Jag är som du säger väldigt medveten och det är därför som jag observerat och känt igen mina beteenden. Att jobba mycket med mitt sockerberoende har ökat medvetenheten.
Det är som du skriver väldigt vanligt att de med sockerberoende utvecklar alkoholism eller andra beroenden när man slutar med socker / mat. Har även pratat med flera alkoholister som bytt till socker/ mat när de blivit nyktra.

Jag måste sluta dricka, och ibland vill jag även det. Så svårt bara att hitta en långsiktig motivation. Vårt samhälle är ju så otroligt alkoholcentrerat och det är svårt att ställa sig utanför det. Men det finns ju många här inne som visar att det går ?

Ellan

Ja visst går det men som du skriver, samhället är väldigt alkoholcentrerat. För mig har det handlat om att lära om. Lite så som jag vill lära mina barn lär jag även mig själv. Att fira något är ju starkt kopplat till mat och dryck. Och många vuxna firar, belönar och även tröstar oss själva med alkohol. Jag ser det som ett starkt inlärt beteende och det börjar tidigt. Jag är säkert väldigt flummig i mitt resonemang... men det är ju precis samma sak med socker. Belöning, belöning, belöning...
Så jag tror på att bryta mönster, göra annorlunda. Hjärnan lär om och belöningssystemet får sitt på nya sätt.
Jag hoppas du kan hitta motivationen till förändring om inte så håll kvar vid din medvetenhet.
Kram!

AlkoDHyperD

Kanske tänker vi på konsekvenser i termer incidenter som olyckor, sjukdomar, att göra bort sig, förlust av något mm. Alltså mer konkreta konsekvenser.
Men vilka är konsekvenserna för dig?
Rädsla? Skam? Självkänsla? Allmänt mående?
Det finns omedelbara belöningar i sånt som skapar beroende, annars skulle man ju inte bli beroende. Och på något sätt även negativa konsekvenser som du har börjat uppleva, eller ser en risk för, eftersom du reflekterar över detta och även skriver här.
Så länge det positiva uppväger konsekvenserna är det inte så konstigt att motivationen till förändring är låg.
Hur motiverade du dig till att sluta med socker och nikotin?

Hej,

Det du skriver om sockerberoende slår an en not. Är fd bulimiker. Har alltså lätt att överkonsumera både mat och alkohol. Bulimin är jag fri ifrån idag och jag märker hur en Atkins/lchf-kost verkligen hjälper med att ta bort matsug. Socker gör mej lätt illamående. Som tur är har jag alltid varit för rädd för partydroger ( tja, förutom A då !!!) för att våga prova. Annars hade jag säkert varit narkoman med.

E79

Hej,

Ja, du har helt rätt. Konsekvenserna av mitt alkoholberoende är oftast inte tillräckligt stora för att motivera mig att sluta. Ibland när det blir för mycket får jag ångest dagen efter och är då villig att sluta. Men oftas går det ju bra och det spårar inte ur. Jag förtränger då bort hur det kan gå... men du är inne på rätt spår tror jag, måste hitta min anledning.

Med socker gick det ju bara inte längre, eller hade inte gjort under lång tid. Det hade spårat ur alldeles för många gånger. Jag var tankebesatt och totalt maktlös. Inget godis, kaka eller dyl är värd risken att hamna där igen.