Hej alla,
Vill först bara säga att detta inlägg inte inkluderar ett missbruk utav alkohol, utan andra substanser. Vet inte vart jag ska vända mig så hoppas att det är okej att jag skriver här.

För att göra en lång historia kort; jag har vart tillsammans med min sambo i 6 år. Han har diagnoserna asperger och ADHD. Under dessa år har han missbrukat olika substanser men framförallt cannabis och under en tid även cannabinoider (liknande spice). I början utav vårat förhållande brydde jag mig inte om att han rökte eftersom många utav mina vänner också gjorde det. Men efter en tid blev detta så klart ett problem och det har dom senaste åren vart lögner av och till och han har försökt gömma sitt missbruk för mig då han ”lovat att sluta” för femhundrade gången. Jag har även satt ett ultimatum att fortsätter han att röka så får han flytta.
Detta sa jag till honom förra sommaren och jag försökte då även att göra slut med honom. Han grät och sa då att om jag gör slut så tar han livet av sig. Så jag gjorde inte slut.
Igår hittade jag utav en slump ett tomt bilister i papperskorgen och såg att det var Subutex.. jag fortsatte att rota igenom och hittade totalt 14 st.
Efter konfrontation började han gråta och jag började packa en väska för att sticka. Han fortsatte och jag sa att jag kräver svar på hur länge han hållt på, är han beroende osv. Han sa då igen att om jag gör slut så kommer han ta sitt liv för jag är det enda som får han att vilja leva.

Det är väl det som är mitt dilemma.. jag känner att jag enbart lever för att hålla han vid liv och jag orkar inte det mer. Men jag skulle inte heller orka leva med att han tar sitt liv (vilket han skulle kunna göra). Hur tar man sig ur detta? Jag orkar inte mer. Har blivit sjukskriven ifrån mitt jobb på grund utav ångest och depression och orkar inte med mitt dåliga samvete hela tiden!
Jag vet att jag inte kan fortsätta att ha det såhär men hur ska jag kunna lämna?

Anthraxia

Han ställer alltså ditt liv mot sitt?
Antingen tar han livet av sig, eller så offrar du ditt liv?

Jag antar att du inte vill vara kvar med honom även om han slutar.

Isf är det bara att göra slut. Ok, han tar livet av sig - men lever han bara för dig så är det inte mycket till liv oavsett.

Jag tycker att ni ska söka professionell vård bägge två - och jag tycker att du ska sluta hålla liv i honom.

Jo, det här låter hårt - och jag VET att det inte är så lätt i verkligheten (har också haft en partner som hotade med att ta livet av sig om jag gjorde slut. Vi var tillsammans 9 månader extra pga det, innan jag hatade både honom och migsjälv så mycket att jag sket i om vi så dog båda två. Mycket riktigt försökte han ganska omgående ta livet av sig. Dock misslyckades han. Vi har ingen kontakt idag, men vad jag vet fick han faktiskt den vård han behövde efter det, och mår bättre idag)

Skitsamma. Just nu offrar ni TVÅ liv; hans är så värdelöst att han ENBART lever för dig - och TROTS det knarkar vidare - och du håller på att gå sönder på allvar.

Du kan inte rädda honom. DIG kan du dock rädda. Är du inte värd det? Eller ska DU dö, för att han ska fortsätta sitt halv-liv?

Anxiete

Otäck sits du sitter i , förstår att det är jobbigt! Hur ser ditt liv ut när du tittar ett halvår, ett år, 2,3 ,5 år ? Vilka är dina drömmar och mål ? Är det livet du lever nu , med hot hängande över dej eller är det ett liv du själv har valt? Du kan aldrig ta ansvar för någon annans liv !!

sessi

Jag känner igen det du skriver. Min skulle köra ihjäl sig om jag gick ifrån honom. Jag blev iskall.... Han har hotat förut, så jag ringde polisen. Och dom kom. Jag berättade hela historien och jag sa att nu får ni ta över. Det kändes hemskt att göra så....
Men det blev räddningen för oss två, det har börjat bli bättre och det är jag glad över.
Jag ställde också ultimatum att han skulle sluta med drogerna. Han blev lessen och skulle ta livet av sig. Jag är glad att jag kopplade in polisen.
Jag vet inte om min historia kommer att hjälpa dig, men jag visar med min historia att du inte är ensam. Mitt råd är att sätta dig själv först . annars kommer du inte att orka

Du beskriver en situation där du funderar på att lämna din sambo, när du tagit upp detta har han hotat med att ta sitt liv. Du känner nu att du inte orkar mer och behöver själv hjälp hur du kan hantera denna situation. Ett steg är att du börjat skriva och berätta här. Bra gjort!
Du berättar att han har två psykiatriska diagnoser, hur ser hans stöd ut kring detta? En tanke är om du skulle kunna berätta för dem han får stöd ifrån om detta.Vad tänker du om det? Även om de inte kan lämna ut information om honom så kan det vara bra för dem att känna till det som sker och hur han mår.

En annan idé är att när ett akut självmordshot sker ta kontakt med akut psykiatri- då kan exempelvis ett mobilt team åka ut till honom (beroende på vad som finns i den kommun ni bor i), eller om du kontaktar socialttjänsten/ socialjouren, eller såklart 112.

Det finns en ganska nyöppnad stödtelefon som heter Droghjälpen, dit kan du skriva en fråga eller ringa: https://droghjalpen.se/ 020-91 91 91

Fortsätt såklart gärna skriva och läsa här, hoppas något av detta blir hjälpsamt.

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet