”Ska vi servera alkohol på middagen?”

Det nalkas julmiddag, påskmiddag, födelsedagsmiddag osv. Då brukar många anhöriga till någon med alkoholproblem fråga sig: Bör vi servera alkohol eller inte?

Först och främst vill jag säga att man gör olika och det finns inget tvärsäkert rätt och fel här. Är det dessutom en person som nyligen blivit nykter? Då är sannolikt i en mer ömtålig fas än en person som har varit stabil i sin nykterhet under många år. De bryr sig ofta inte alls om vad andra dricker. De fokuserar på vad de själva ska dricka. Om man vill kan man ju fråga personen själv om de upplever det som ett problem om det serveras alkohol.

Jag tänker att vad personen för till sin mun och dricker är personens eget ansvar. Sedan kan jag göra det svårare eller lättare för personen att ta sig igenom svårigheter. För mig har det varit enklast att dra liknelsen till andra livsstilssjukdomar. Exempelvis om jag bjuder en diabetiker på middag, skulle jag då bjuda på sockerkaka? Troligtvis inte, därför att jag vill ta hänsyn till personens sjukdom. Men tänk om det är en stor middag, med många bjudna och med många olika behov? Så är det ju ofta med mat nu förtiden. Någon är laktosintolerant. Någon är vegetarian. Någon är glutenintolerant, någon allergist mot nötter osv. Då kommer jag nog servera lite allt möjligt och de olika individerna får välja själv det som passar dem.

Hur tänker ni kring detta? För- och nackdelar?
Vad har fungerat bäst för er?

Önskar er en fin dag!
/Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Foto: "Simple", www.unsplash.com

tagg: