Korsakoffs sjukdom

3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
amblh
Korsakoffs sjukdom

Är det någon här som är anhörig till någon med diagnosticerad eller misstänkt Korsakoffs sjukdom? Jag är anhörig till en nära vän, jag brukar agera ombud för honom i myndighetskontakter etc, han är inte ens 40 år fyllda men jag och några andra vänner har oberoende av varandra börjat misstänka starkt att vår vän har drabbats av Korsakoff. Men jag tror inte att någon läkare har uppmärksammat detta. Hur vanligt är det att sånt här snappas upp inom beroendevården? Han åker in och ut på behandling ett parr gånger om året, ibland frivilligt, ibland LVM.
Hur hanterar jag det som anhörig? Han är en mycket intelligent och kreativ person som stundvis är relativt klar i huvudet fortfarande även om delar av minnet sviker i princip jämt numera, jag vet inte om jag borde eller ens klarar att ta upp detta med honom? Känns som att det skulle knäcka honom så totalt. Samtidigt vill jag i största möliga mån undvika att gå bakom ryggen på honom när det kommer till läkarkontakter och dyl. Någon som har erfarit nåt liknande?

sessi
Wks

Det är en grövre variant av wernicle encofalopati. Jag har wks genom syre brist och näringsbrist på grund av en svår graviditet som höll på och kosta mig livet. Jag har minnes rubbningar balans svårigheter , i början tyckte jag att det var jobbigt när staffett läkarna tyckte att jag skulle dra ner på alkoholen. Jag som är nykterist. Men nu är jag van vid dessa frågor.

Förut så behövde jag hjälp att ringa f kassan eftersom jag inte mindes mitt ärende efter alla knapp tryckningar. Jobbigt. Mina restsystom kan göra att jag har svårt att känna igen folk på gatan. Alla ser lika ut....
Jag har svårt att minnas namn tom min särbos namn i början. Om jag inte sover middag efter jobbet. Jobbar 50% så kan jag få riktiga kramper i musklerna. Jag är även synskadad.
Jag hoppas att mitt svar kan hjälpa dig lite i alla fall.

ahbb
Korsakoffs sjukdom/encofalopati

Det du undrar-att va anhörig är INTE enkelt! Be om stödsamtal - kräv detta. Be vården om förklaringar mm då de är svårt som anhörig att alltid förstå-vara delaktig osv. Fråga om du har möjlighet ang behandling av höga doser tiamin. Vad ja förstått så har de betydelse även om de inte botar. kort å gott- be om stöd å hjälp för ensam är inte stark!!