Jag lämnade min man för ett och ett halvt år sedan efter att ha ställt ett ultimatum som fick honom att visa sin sanna lojalitet. Åtta år tidigare började jag förstå vidden av hans drickande i och med att jag hittade gömda flaskor och sedan dess hade jag kämpat med mig själv och min känsla av att jag överreagerade. Med tiden upptäckte jag att han dolde ett lån på 50 tusen när jag råkade öppna ett brev ställt till honom och när jag skymtade spelsidor på datorn, som han snabbt stängde ner när jag kom in i rummet, insåg jag att hans problem skulle kunna rasera både mitt och vår sons liv om han inte fick hjälp.

Jag bad att få träffa honom på ett fik för att han inte skulle kunna ställa till med en scen och meddelade honom att han måste sluta dricka och söka hjälp om han ville fortsätta vara gift med mig. Trots att vi pratat om de så många gånger tidigare, så reagerade han med förvåning och tyckte (förstås) att jag överreagerade. Han bad om tid att fundera och när jag en månad senare frågade honom hur han ville ha det, så gjorde han det enkelt för mig genom att säga att han inte kommer att varken sluta dricka eller söka hjälp. HAN valde alltså. Inte jag. Han valde alkoholen före mig, vår son och vårt liv tillsammans. Det kändes snopet, men samtidigt väldigt skönt eftersom jag äntligen fick den knuff jag behövde för att faktiskt lämna honom.

Han är en högpresterande och mycket framgångsrik företagsledare och eftersom ingen utanför vår lilla familj (tre personer) märkt av problemet så blev jag naturligtvis bitchen som lämnade och jag har förlorat kontakten med många gemensamma vänner. Sonen som är 16, bor mest hos mig av förklarliga skäl och jag får skulden för allt - även det. Jag har blockerat honom på telefonen för att slippa de nattliga sms:en, där han anklagar mig för allt möjligt och kallar mig för idiot och egoist i parti och minut. Kommunikationen som vi är tvingade till så länge sonen är minderårig är plågsam, men att jag är fri från den ständiga ångesten och frustrationen, att jag har gett sonen ett hem där han slipper alkoholens verkningar och att jag har räddat oss från en eventuellt ekonomisk ruin gör det värt den tillfälliga plågan många gånger om.

Jag vill bara säga till alla er som inte tagit steget; stanna inte kvar av lojalitet och tro aldrig att du överreagerar eller att missbruket beror på dig! Det finns inte någon som är så bra på att manipulera som en alkoholist. Det enda skälet att stanna som jag kan se, är att personen i fråga accepterar hjälp OCH att du är involverad i sån mån att du kan följa processen och själv ha kontakt med vårdinstansen. Lita aldrig på försäkringar om att det "går bra" utan att ha vårdinstansens bekräftelse på det. Det finns nämligen inte heller någon som är så bra på att ljuga som en alkoholist. Kom ihåg det.

Det enda jag ångrar är att jag inte gick tidigare.

KL

att höra din berättelse! Men samtidigt beundrar jag din styrka och ditt mod! Jag ser det även som en bekräftelse på att jag själv valde rätt, jag hade aldrig kunnat "rädda" mannen som jag verkligen älskade även om jag hade försökt. Man undrar ju vad det är som får en människa att förneka även då de avslöjas och konfronteras? Är rädslan för en verklighet utan alkohol alltså större än att förlora ett förhållande med en människa som man säger sig älska?! Eller kanske det undermedvetet får fungera som en ursäkt att få dricka ännu mer, "hon lämnade mig ju, det är inte jag utan hon som har problem, nu är det synd om mig så nu kan jag dricka utan någon kan klanka ner på mig".

Du gjorde ett klokt och modigt val som du och din son mår bättre av så en eloge till dig! Försök att förlåta dig för att du inte gick tidigare, man hoppas och vill så gärna att det ska komma en vändning och förändring.

MCR

HEJA dig och all din styrka och kraft! Jag är så glad över att du har tagit dig och ditt barn vidare från den verklighet ni tidigare levde i.

Jag har själv lämnat en relation med en man som har ett alkohol-, drog- och spelberoende. Vi levde tillsammans i tio år. Han är också mina två barns pappa. Och därför finns även han kvar i våra liv. Och jag är också glad över att jag till slut lyckades lämna den destruktiva relationen och att jag i dag har ett gott liv där inte allt kretsar kring honom och hans beroenden.

Jag förstår nu också att det inte handlade om att varken jag eller han älskade för lite. För vi älskade så mycket. I nöd och lust. Men kärlek räcker inte.

Jag har fått lära att 9 av 10 som är djupt inne i ett aktivt beroende inte väljer det som förnuftet hade valt i en ultimatumsituation. Den beroende väljer allt som oftast alkohol eller den drog som den är beroende av.

I ett beroende är det tyvärr så att drogen ger fruktansvärda konsekvenser. Som bland annat leder till stress, ångest, skuld och skam hos den beroende. För att lindra alla dessa känslor tar den beroende det enda den känner till för att minska dessa känslor. Men det leder bara till ytterligare känslor av stress, ångest, skuld och skam. Och spiralen fortsätter. När man dessutom har missbrukat under en tid påverkas personligheten och omdömet. Precis som förmågan att reflektera över sig själv och andra. Hjärnan påverkas. Den beroende kan därför inte se konsekvenserna av sitt handlande. Och har även svårt för att tänka i nya banor.

Därför säger den beroende oftast vad du vill höra vid ett ultimatum. Men agerar för det mesta på ett annat sätt. För den beroende är sjuk. Eller så gör den beroende som ditt fal. Väljer alkoholen, eller det den är beroende av, för att göra annorlunda är allt för svårt.

Tyvärr blir man som medberoende också sjuk. Det blir man av att leva under svår stress under en lång tid. Därför gör vi ofta som vi alltid gjort för vi har svårt att tänka i nya banor.

Men den beroende behöver få konsekvenser av sitt handlande. För om man te x blir utan familj, hem, vänner, arbete, försörjning kan den beroende kanske inse vidden av sitt missbruk. Och då vara mottaglig för hjälp.

Jag flyttade hela tiden mina gränser och förstod för sent att jag på så många sätt var den som möjliggjorde min mans beroenden. I all min iver att hjälpa. Och skydda min livslögn. Och jag gjorde det så bra.

Hurra för att du har prioriterat ditt eget liv. Min resa fortsätter för att göra just det och jag har fått insikt om att det är då när jag gör just det, när jag själv gör förändringar som jag hjälper mig, mina barn och även den man som jag har lämnat.