Jag minns en lärare i högstadiet, och jag minns att han sa "Om ni bara minns en sak av vad jag sagt, så minns nu detta: OM ni någon gång i livet råkar ut för en alkoholist, så är det bästa ni kan göra för honom/henne och er själva att bryta med dem". Nu sitter jag här tacksam för det rådet, även om jag säkert hört det senare också så sitter de orden kvar som någon slags bekräftelse att jag gör rätt. Min kära syster, min bästa vän genom åren, gick och blev alkoholist i 40-årsåldern. Min kloka, gulliga, omtyckta av alla-syster gömde sig bakom att hon "gått in i väggen" när hon bodde på annan ort, men med tiden märkte vi av det än mer konstiga beteendet. Så vi konfronterade, stöttade, tog henne till hjälp flera gånger osv, men hon har aldrig varit redo insåg vi. Hon försvarade sitt drickande, och vi sa upp kontakten, återfick nödvändig kontakt igen iom äldre föräldrars situation, försökte åter igen hjälpa henne utan medhåll ifrån hennes sida men sade idag upp kontakten igen, för det har gått så fruktansvärt långt att hon blivit en helt annan person. Lögner, påhittade fruktansvärda historier som lätt kan spridas och skada andra och idag till och med ett oprovocerat dödshot till en fin släkting till oss som ALLTID sett det bästa i alla. Hon kontaktar våra barn på fyllan med konstiga historier. Hennes hjärna måste ha blivit permanent skadad av all alkohol. Vi mår alla jättedåligt över detta och går med en konstant klump av oro i kroppen när nästa sms ska komma, som en konstant mardröm som hägrar och stoppar oss från att leva ett normalt liv. Hon har råkat ut för hemska saker under sin tid som alkoholist, och det smärtar mig att veta att hon troligtvis inte kommer leva så länge till. Vi älskar henne. Vi älskar den hon var förut, och vi saknar henne så fruktansvärt mycket. Det gör så ont i kropp och själ hos oss alla i detta lidande. Usch, ville bara skriva av mig, kanske hjälper det någon <3

Li-Lo

"Det gör så ont i kropp och själ hos oss alla i detta lidande." Så precis du sätter ord på den vanmakt anhöriga kan känna.

Du hoppas att ditt inlägg kan hjälpa någon. Jag vågar påstå att det redan gjort det. Att förstå, veta att man inte är ensam är en lättnad. Den förändring du uppmärksammat hos din syster har inte hindrat dig från att behålla det fina du sett/upplevt med henne. Nu är det på ett annat sätt och du kämpar för att leva ditt liv oavsett de val hon gör. Tufft.

Jag hoppas att forumet kan vara ett stöd för dig.

Vi är glada att du valt att skriva här

varma hälsningar Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

SussiU

Tack snälla du för de fina orden. De betyder mycket för mig. <3

långsamt ta ihjäl sig själv.
Att förstå att det bara är en tidsfråga innan det är över och stå på sidan.
Inte kunna göra något annat än beklaga.
För att däremellan försöka påverka,skrika slå stampa sparka.

Att i all den vanmakt man känner försöka acceptera att en människa man bryr sig om håller på att ta ihjäl sig.

Det är en omöjlig sits.
För mig har alanon varit väldigt värdefullt.
Där lär man sig förstå att det är en sjukdom som inte kan botas om den som har den inte aktivt på något sätt vill bli hjälpt.

Ibland når de sin botten och tar tag i sitt liv och söker hjälp,eller tar emot erbjuden hjälp.

Ibland gör de inte det utan dör av sjukdomen.

Och vi som står på sidan kan inget mer göra än att acceptera.

Det du kan göra är att försöka när hon någon gång är nykter visa din kärlek.

Beskriva hur du saknar den nyktra personen och älskar henne trots att situationen är som den är.

Sätta de gränser som är nödvändiga för ditt eget mående,men ändå nå fram med budskapet om att hon är älskad.
Kanske också att ni finns där för henne om hon önskar det och vill bli hjälpt.
Inte som spottkopp utan som regelrätt hjälp tillbaka till ett nyktert liv.

Men det är ju bara om du/ ni anhöriga önskar och orkar det.
Detta forum har för mig varit en guldgruva och jag har rest mig och fallit många gånger( i mitt medberoende) under de fyra år jag skrivit här och också aktivt gått på möten irl.
Hoppas att du tar dig tid att utforska din egen känsla inför det här och går på den.

Inte vad som förväntas av dig från omgivningen eller av dig själv.

SussiU

Tack för att du tog dig tid att skriva Ullabulla. Precis så. Jag läste med och höll med i allt och kände att det har jag gjort, så känner jag, jag har talat om för henne att jag saknar och älskar henne, och så kom jag ner till de två sista meningarna, och de har inte varit lika självklara, för som du sa, att gå på sin egen känsla istället för vad omgivningen förväntar sig är inte lätt. Jag hör på dig att du vet hur det känns, men för de som inte gör det att säga tex "men det är ju din syster.. " eller "jag tror hon behöver ditt stöd i det här, annars kan det bli värre" är jättejobbigt. Som om att de tror att jag skulle valt som jag gjorde lättvindigt.. som att inte två år av stöttning räknas, år som min man och barn blivit lidande av att jag spenderat otaliga timmar på rummet så inte barnen ska höra alla samtal till vänner, släkt, hyresvärd, soc, läkare, kuratorer, jourhavande präst om och om igen, de dygn jag städade ur hennes lägenhet där man inte såg golvet för skräp och vintetror och utspillt vin blandat med cigarettaska som torkat in över golven under skräpet - eller timmar när min bror och svägerska och jag behöver prata och åker ut mitt i nätterna i bil eller tar promenader för att inte barnen ska höra det vi pratar om, när vi gissar om min syster är död eller levande när vi inte hört av henne, de gånger vi hämtat henne på nätterna och kört henne till St Görans beroendemottagning eller de gånger jag spontant "vill" ta ett bad för att gråta ut så inte barnen ser. Min syster vet att vi finns här om hon behöver hjälp, hon vet också att vi älskar henne oerhört. Vi har sagt mycket fint till henne som vi verkligen menar och vi vill inget hellre i hela världen än att hon ska bli frisk, men det kommer till en gräns till vad man står ut med helt enkelt. Jag måste vara en bra mamma till mina barn och jag försöker fokusera på det just nu. Stora kramar till dig och jag är glad att du funnit stöttning i alanon. <3

Ett bra första tips som alltför intrasslad
Gör ingenting.
Sätt dig med armarna i kors och låt ångesten härja med dig.

Du har redan gjort allt och lite till.
Dax att ta hand om dig själv nu.