Måste ha hjälp av era erfarenheter hur man bäst göt en konfrontation.
Läs gärna igenom för att få en någorlunda bild av personen.

Min (vuxna) lillebror har ett alkoholmissbruk och använder också vissa droger och tabletter regelbundet.
På avstånd har jag följt och noterat att det inte står bra till.
Efter att senaste veckan ha träffat nära vänner till honom som jag inte träffat på länge så förstod jag att gränsen nu är nådd, det var vännerna som sa "Du måste göra något!". Jag blev lite förbannad på dom och ifrågasatte varför i he%#!&e dom inte signalerat, pratat med mig tidigare.
Men, axelryckning och orden "Men jag har försökt att prata med honom själv, flera gånger". Jag vet att man gjort det, jag vet att dom försökt.

Jag har kommit till punkten där jag måste konfrontera honom.
Men jag är också ganska svag. Han har under den här sommaren varit väldigt elak mot mig verbalt, när han varit onykter.
Jag har liksom.. lite tappat den enorma styrka jag vanligtvis har.
Två gånger sa jag ifrån för första gången någonsin, när han var elak. Det gjorde att det blev värre. Orden blev råare. Jag orkade inte fortsätta diskussionen, dels för att jag var ledsen och för att jag insåg att han var onykter, inte mottaglig.
När en vän till oss har försökt prata med honom om både beroendet och elakheterna har han tydligen sagt att han är "Så jävla trött på min syster".
Och "Hon är fan inte bättre själv".
Med det menar han att när jag går ut, så blir jag ofta skitfull. (Men utan beroende, missbruk eller droger i bilden.)
Och det blir jag, amen! Inget att ljuga om! Och kanske händer 1 gång i månaden.
Men skillnaden är just att jag inte knäcker en halv bag-in-box varje dag.
Jag går inte till baren när vi äter lunch och i smyg dricker två stora shots med sprit.
Jag passar inte på att köpa sprit och hälla i en kaffemugg på flygplatsen när någon är på toaletten.
Och så vidare...

Hjälp mig.
Hur gör man bästa en konfrontation?
Era erfarenheter?
Vad ska jag säga när han försöker dra ner mig och trycka på att jag "Inte är bättre"?
Ska jag möta honom ensam och prata bara jag?
Jag jag ta med den handfull av hans vänner som "är på min sida" som hjälp och stöd?
Vad ska jag göra?

SussiU

Jobbig situation. Sitter med migrän nu men mitt korta tips är att ta hjälp av så många som möjligt för konfrontationen, även hans vänner har ju reagerat. Fråga familj, vänner, så många som möjligt att sluta upp, men säg inte till honom att de kommer. Fråga om ni kan träffas ett tag bara och uttryck sedan er kärlek och oro, stöttning osv. Om han säger att du inte är "bättre" skulle jag be honom beskriva sin oro för dig, visa att du är villig att själv ta kritik, och om det inte går att lösa och han fastnar på det, så bevisa att du inte har problem genom att sluta dricka själv som stöttning <3 Men som med mycket annat så känner du nog själv magkänslan för hur du ska gå tillväga <3 Lycka till

Vad fint av dig att vilja hjälpa din bror! Detta trots att du uttrycker att du är lite ur balans i relationen till honom.

Du undrar hur du ska genomföra en "konfrontation". Eftersom du frågar och ber om tips så hoppas jag att det är ok för dig att jag delar med mig lite av mina erfarenheter. Personligen har jag svårt för ordet "konfrontation" för det låter som om man ska läxa upp någon och att det blir ett ifrågasättande. Men jag har också förstått att olika människor lägger väldigt olika betydelser i det ordet. Det forskning har visat är att sådan konfrontation som innebär skuld- och skambeläggande tenderar att göra situationen värre. Så om man ska ta upp någon annans alkoholproblematik är det bra att man uttrycker sig utifrån den oro man känner och att det kommer från en känsla av omtanke om den andre personen.

En bra bok som beskriver "Interventioner" tycker jag är "Love first" a family´s guide to intervention. Läs gärna den om du är ok med att läsa på engelska.

Sedan, som tidigare skribent säger, vad säger din magkänsla? Vill du hålla samtalet själv eller känns det bättre om ni är flera? Kan du/ni hålla samtalet i kärleksfull ton? (om det blir hetsigt - avbryt). Känns det bra för dig att hålla detta samtal eller finns det någon annan du kan tänka dig, som har stor inverkan på honom och som han kanske ser upp till?

Hoppas ni hittar en väg framåt som känns bra!
/Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet