Hjälpsamma tankar av Rosette

Hur du tänker påverkar hur du mår. Som du mår påverkar hur du tänker. Om du hjälper dig själv att tänka något hjälpsamt kanske du hjälper dig själv.

Kanske funderar du just nu ”Ska jag dricka eller inte?” Ett plötsligt sug, eller ett smygande sug av alkohol har dykt upp. Ett sätt, som du kanske redan provat, är att stanna upp och strukturera upp alternativen du har. Vad behöver min kropp och hjärna nu för att må bra? Hur blir det om jag väljer att dricka alkohol i detta läge? På kort- och på lång sikt?

När det kommer sådant som alkohol, droger men även kanske sötsaker eller om man ska gå till gymmet eller lägga sig i soffan så tar ofta det kortsiktiga vinsterna över. Genom att stanna upp och fråga dig vad valet kommer ge för resultat så ökar möjligheten att göra ett val som känns rätt långsiktigt.

Oavsett hur det blir i slutändan och vad du än väljer för alternativ så har du gett dig själv tid att resonera och reflektera över hur du vill ha det. På så vis tar du lite mer kontroll över beslutet och konsekvenserna.

/Rosette

Foto: Amanda Scharkss, www.unsplash.com