Jag har lyckats i många veckor de senaste 2 åren att leva nykter.Det går 3 veckor eller 6 veckor sen väljer jag ett återfall som varar typ 5 dygn.En mardröm att ta sig ur & resa sig igen.Hur gör jag då de veckor jag lyckas.Jag Tar ett beslut varje morgon att idag ska jag vara nykter.Jag fokuserar på 3 saker som jag är tacksam över varje dag.Jag läser om alkoholism.Jag skapar dagliga rutiner & fyller på med saker att göra som känns bra för mig.Sen plötsligt kommer tristessen, ångesten, och den inre stressen knackar på & jag får sån ångest så jag bara måste få stopp på det.Och tyvärr har det hittills blivit Alkohol. Igen.Hur hanterar ni de situationerna?Hur gör ni?Tacksam för råd & tips.Idag är jag inne på dag 3 som nykter & känner mig dålig och illa till mods.

@Molnet Hej och välkommen hit! Vad bra att du lyckas vara nykter flera veckor och du verkar har bra verktyg att ta till för det. Sen berättar du att tristess, ångest och inre stress leder dig till att dricka alkohol i ca 5 dygn. Tänker att det är här du behöver hitta verktyg för att hantera dessa känslor. Om du skriver ned och funderar på vad det är som skapar ångesten och stressen, vad som är grundorsaken till dessa känslor. Ofta har vi underliggande orsaker som leder till att vi tar till alkohol för att döva och slippa ångesten, men det blir ju bara en ond cirkel och värre för var gång. Ett sätt för att reda ut och bolla vad som är orsaken är psykologiskt stöd via tex psykolog. Det finns också Mindler online som man kan kontakta för endast 100 kr/gång. Det är flera här som gjort det och fått bra stöd och hjälp. Att sätta ord på sina känslor brukar lätta på trycket och att ta upp det i ljuset gör det mindre farligt. Att veta orsaken till jobbiga känslor och ångest gör det lättare att hitta verktyg till hur man kan hantera dessa situationer. Det har varit min väg till att kunna hantera min ångest, skam och stress och till en hållbar och varaktig nykterhet.

Det är så bra att du skriver här och det har också varit en så stor hjälp för mig. Så skriv och berätta hur du mår och hur det går, det kommer att gå bra! Vi hjälps åt här! Kram❤️

Jag har tyvärr inga tips, behöver också råd för samma sak. Funderar på att dricka idag för att ta bort det som känns jobbigt. Samtidigt vill jag, vi, ju kunna hantera de jobbiga känslorna på annat sätt. Och det kan vi bara lära oss genom att avstå alkohol. Kämpa på ❤️

Hej @Molnet
För mig hjälpte det art skriva en lista på alla konsekvenser mitt drickande gav mig. Det kunde vara allt från att jag upplevde minnesluckor till att jag gjorde av med pengar, men högst upp med på listan fanns den där ångesten som du beskriver.
Jag hade den listan I plånboken under en perioder och kunde dra fram den när det kändes som mest hopplöst.

Sen kan det vara bra att ringa och prata med någon när du känner att ångesten blir för mycket. Det kan vara en vän, familj eller alkohollinjen. Bara för att sätta ord på det man känner.

Hoppas att du hittar din väg och att du får en fin dag.

@eling @vår2022 Jo så vore ju kanske det bästa om man gjorde.Vet väl egentligen varför.Saker i det förflutna som etsat sig fast i själen som ångest.Det är redskapen jag söker.

@Molnet Att du har vetskap om vad det är som trycker och ger ångest är bra. Då kan du sätta ord på det och genom professionellt stöd kan du få hjälp med att hitta redskap som kan vara bra för att hantera ångesten, om du har svårt att själv hitta redskap. Andra sätt som är hjälpsamt är att skriva ned dina känslor och hur det känns och hur tankarna går.

Hej
Välkommen hit! Så långt du kommit med att pinpointa vad som triggar drickandet. @vår2022 säger det viktigaste!
En annan sak jag tänker på ibland är att på sikt missar vi alla möjligheter till själva ”att leva” när vi bedövar oss med alkohol. Lägger krokben för all egentlig utveckling. Finns ingen plats att växa eller utrymme för livets mysterier.
Det är en ny resa som väntar när man blir nykter. Kämpigt ibland men aldrig kämpigare än att vakna upp bakfull och med ångest. Jag lovar!

@Molnet Hej! 👋🏼 Vilket otroligt bra tips. Vi har en outtömlig energi mellan öronen när vi ska berättiga att dricka och då existerar varken morgondag eller konsekvenser. Tack! 🩵

Dag 6 och fortfarande nykter.Haft en djävulsk abstinens både fysiskt & psykiskt.Men idag vände det.Kunde njuta av en god frukost.Ta en skön promenad & njuta av en latte i solen.Fick massor gjort.Städat,rensat,handlat och fixat.Lagat god mat jag längtat efter.En strimma hopp har tänts.

@Molnet Vad härligt för dig! Bra jobbat! Läste att du kan hålla dig nykter 3-6 veckor och sedan ta återfall ca 5 dagar. Jag har haft liknande problematik de senaste åren. Mådde så bra nykter men ändå tog jag återfall. Nu är jag nykter på dag 35 (efter midnatt nu!) och denna gång har jag lagt till nya vanor samt att mitt sista återfall är ständigt i åtanke. Jag hade ångest både under återfallet och efter. Aldrig mer. Fortsätt skriv här, varje dag. Det är hjälpsamt. Vi hjälps åt🥰

@Ny dag Tack för svar.Igenkänningsfaktor stor på den .Särskilt den att kunna hålla upp & ändå falla.Även jag hade ångest både före, under & efter.Hållit mig nykter & haft det så bra i 50 dagar i sträck denna sommar.Sen tog jag ett återfall på 5 dagar.Inget hände egentligen mer än att jag gjorde mig själv besviken & trigga en hemsk ångest.Särskilt när jag nyktra till.Nu känns det lite bättre.Den värsta faran är över.Men är skakad inombords.Bestämt mig för ett helnyktert liv och för att jag aldrig ska utsätta mig för abstinenshelvetet igen.Förstår att jag måste börja arbeta med mig själv.Har beställt material/ kurs från Smart recovery. Startat upp några dagsrutiner redan.Nu hoppar vi upp på hästen igen & kör.Vi ska klara det här.

@Se klart Tack för svar.Du har helt rätt i att man sätter krokben på sig själv när man dricker.På fler än ett sätt.Håller med dig om att man stannar upp sin egna personliga utveckling då.Nu börjar en ny resa med målet.Hållbart nykter.Goda rutiner & lagom roliga saker att se fram emot.

@Carisie Nej det är ju så det fungerar med alkohol.Man dövar sig själv och får lite energi och vila för stunden.Men inte alltid.Fungerar inte som en Quick fix längre.Så nu blir det att göra om & tänka nytt och ta till sig av allas stöd & tips härinne på forumet.

@Molnet Skönt att det värsta abstinenshelvetet lagt sig och att det vänt. Att du fått energi och varit aktiv, att en strimma hopp tänts. Då du berättar om ett mönster där du är nykter 3-6 veckor och sedan tar återfall, är det bra om du kan göra en plan för att förhindra att det sker denna gång. Vara redo. Det många berättar är att ett återfall egentligen sker rätt planerat och långt i förväg. Kanske är det mer tydligt för en del än andra, men om planerade tankar på återfall upptäcks bör de tas upp på ytan och punkteras. Det är alkoholdjävulen som försöker göra en stöt och omvända tankarna och få en att tro att alkohol kommer att hjälpa mot ångesten, så den försvinner. Men vi vet ju att det är precis tvärtom, det blir bara värre. Man står och stampar på samma ställe och kommer aldrig vidare. Alkohol löser aldrig något, det förvärrar. Som @Ny dag gör, hon skriver om sina tankar här för att synliggöra och blotta dem, istället för att låta dem jobba ifred i skymundan som kan leda till ett återfall. Det är ett bra verktyg, att synliggöra, blotta och punktera tankarna. Då kan man agera istället för att lägga sig platt och man kommer vidare. Man kommer också att stärkas i sin självkänsla, få styrka och motivation att gå vidare. Man får egenmakt och är den som styr och bestämmer i sitt liv, inte alkoholen.

Bra jobbat! Fortsätt så! Ha en fin tisdag!🍂🌞

Ja det ligger nog mycket i det att man ska öppna upp för tankarna och gräva lite i hur jag brukar tänka/känna innan det leder till att jag tar återfall.Nej man vill ju komma vidare & inte stå & stampa på samma ställe.Har börjat med morgonlöfte & reflektion och en skrivbok där jag skriver i varje kväll.3 saker som varit bra samt även om /vad som inte känts bra samt reflekterat över varför samt hur jag kan agera på det.En slags handlingsplan.Tack för goda & kloka tankar.

Dag 9!Sov dåligt inatt.Drömde om att jag va full.Vakna med hjärtklappning .Och kunde andas ut i lättnad.Jag är nykter.Blev Morgonlöfte, läsa lite här på tråden för att inspirerar av allas historier och tankar härinne på AH.Lite mental dipp idag.Känt mig låg,orkeslös & omotiverad men fast besluten att klara av att vara nykter även denna dag.Varit snäll mot mig själv.Tränat & promenerat på kvällskvisten.Läst & löst korsord.Unnat mig lite godis och bara varit.Avslutar kvällen med en ” golden milk” latte.Gott & lugnande.Kvällsreflektion..Suss gott alla som kämpar.Kanske jag har fått nya krafter imorgon!

@Molnet Vad jag blir glad att du fortsätter kämpa även om allt inte är på topp. Men tänk efter, ändå mycket bättre än om du gett vika idag. Drömde också konstigt om alkohol och gör fortfarande. Vilken glädje det är när man vaknar och inser att det bara var en dröm. Det kommer komma bättre dagar, ibland är det tungt och det är så jobbigt. Känner igen mig även där. Tror på dig! Kram och önskar dig en god natt. Glöm inte att njuta av att vakna nykter och obakis imorgon 🥰