Är 38 år och har insett de sista 2 åren att jag har svårt att ha en sund relation till vin. Det är alldeles för viktigt och det blir för mycket och för ofta. Det är något jag diskuterar med min man. Det får mig att må dåligt, skämmas och gör livet sämre.Jag vill inte överföra några dåliga vanor på barnen och har bestämt att det enda rätta är att sluta helt. Och nu. Har jättesvårt att vara måttfull och "avslappnad" så tror att ett liv som helnykterist är det enda rätta för

Jag tycker själv att jag har dålig karaktär och behöver extra stöd för att hålla detta löfte så kommer läsa och skriva här. Hjälper massvis att se hur många som vill ändra livsstil.

etanoldrift

Välkommen höstlövet! Beroende har ingenting med "karaktär" att göra. Alkohol har en förmåga att kidnappa hjärnan, och efter första glaset, så försvinner alla tankar om begränsningar hos oss som är "allergiska" ... Man tänker inte ens på hur mycket man druckit, förrän man till sin förvåning upptäcker att flaskan man "alldeles nyss" öppnade är tom..
Jag tillhör dem som tror att man faktiskt måste ta en ganska lång period utan någon som helst form av alkohol, om man ens ska ha tankar på att "dricka måttligt".. Och erkänna att man kanske hör till kategorin som inte kan..
Svårigheterna är ju att se till att man aldrig kommer över mer än max 2 glas.. (och hur lätt är det?)
Jodå, visst kan man köpa hem piccoloflaskor, men efter en period så börjar man hitta nya argument för att köpa en "lite större flaska", Köpa fler, så man slipper köpa så ofta och till slut sitter man på ruta ett igen.. (jodå, jag har gått igenom dom perioderna också och vet hur det slutar om jag börjar)
Jag sitter i farozonen, både som medberoende och att jag vet med mig att om jag börjar dricka "måttligt" så är risken stor att det smyger sig på större mängder och att jag hittar nya anledningar att ta "bara ett glas" (som vi vid det här laget vet, följs av lite till..)
Hur klok, förståndig och vettig jag än är, som nykter, så är det precis som bortblåst efter ca 2 glas och då dricker jag tills flaskan är tom!
Så länge jag inte har någon alkohol hemma, så har jag heller inget sug.. Ibland dyker tanken upp, om jag lagar något extra gott, att det skulle ha varit gott med ett glas vin till.. När det inte finns, så är tanken försvunnen efter max 2 minuter (utan att ha orsakat några kval, för min del och jag står där med ett leende numera och konstaterar att jag för min del gjort rätt val)

Klasse

Det är väldigt likt min egen situation. Själv rationaliserar jag bort det rejält. För - det brukar slå till som ett slag, jag spårar ur, för att sedan ta en period där jag inte dricker alls för att sedan gå till "ja men ett glas är ju ingen fara" till att spåra ur igen.

Hjärnan är väldigt bra på att hitta anledningar och övertala att just nu funkar det ju. Sen har den svårare att hantera konsekvenserna när det spårat ur igen.

Andreas

Känner igen det Klasse. Lyckades dricka kontrollerat förra veckan när ja drack dock, fick en liten fylla o slutade sen efter 1 öl o 2 whisky. Men man får passa sig hela tiden, för förr eller senare kan det spåra ur tror ja.

höstlöven

En vecka har gått....
Började med att jag berättade allt för min man. Vi har pratat om detta innan men det som kändes nytt var att jag erkänt för mig själv hur svårt problem detta är. Och att jag inte vill ha det så. Främsta drivkraften är barnen och min familj. Andra drivkrafter är min egna hälsa och oro för framtiden om jag inte hanterar detta nu.
Helgen var barnfri helgresa. Mkt kopplat till vin och restaurangbesök. Men jag stålsatte mig och drack alkoholfritt. Sugen hela tiden på vin men kände mig stärkt i att det var skönt att slippa vara trött och att vi hade så roligt.
Veckan har passerat. Varje dag vill hjärnan att jag ska dricka vin men det är inte värre än att jag kan stå emot. Så himla kopplat till stress och avkoppling för mig.
Har tagit till nig många saker från detta forum. Har bl.a bestämt att beslut och ansvar ligger bara på mig. Innan har jag försökt få min man med mig så vi ska göra "vit period" som ett familjeprojekt. Nu känner jag att detta är mitt problem som jag måste lösa. Känns både stressande men bra.
Har bestämt att inte ge några stora livslånga löften. Det är dagarna som räknas. Men har sagt att jag inte dricker en droppe till jul. Sen får vi se... rätt eller fel vet jag inte.
Hade tänkt skriva varje dag här men blev inte så. Nu är det helg igen och drillar hjärnan att se fram emot andra saker än vin. Ska laga god mat och dricka alkoholfri öl och godaste teet. Vi får se hur enkelt el svårt det blir....

etanoldrift

Och stor uppmuntranskram!
Tror du gör helt rätt i at räkna dagar så länge.. ta det som ett låååång uppehåll. Bra att kunna vara ärlig mot sin familj. Jag förstår att man inte kan det i alla lägen, eftersom skammen säkert är stor.. Då rör det ju inte längre bara drickandet i sig, utan lögnerna med allt smygande..
Skriv när du har tid och lust. Forumet får ju aldrig bli ett "måste" på ett negativt sätt..

höstlöven

Fredag och största vanan att bryta att inte varva ner med vin. Plötsligt på hemväg slog hjärnan till och sa att jag visst var värd det. Bara ett glas. Den rösten bestämde jag mig att lyssna på och gjorde det under säkert en timme när jag gjorde ärenden. Tänkte att jag var värd att äta ute och dricka ett glas. Vet inte varför men sen hoppade anti-rösten upp sent omsider och började dividera. Den sa att jag behöver längre tid och framförallt lockade den med att jag kommer vara så sjukt nöjd med mig själv om jag struntar i det. Så jag åkte hem istället och laddar med te och glass. Blir 8 dagen utan och 2a helgen. Nöjd!
Höstlövet-Vinet 1-0

Leverjag

Om hur Göran dividerar. Jag gör 7 dagar idag och hade också unna mig fredagsmys och vin i huvudet idag. Men gav det inte ens en chans ;-)

Trevlig helg!

Oändlig många trick har den för sig hjärnan. Nu efter ett halvår är den inte alls lika ihärdig längre. Dock inte helt tyst. Men den är inte lika ifixerad vid systemets öppettider som tidigare så det är ofta inte ens möjligt. Kämpa på nu både höstlöv o leverjag. Ni är inte värda nåt vin! Möjligtvis en massage el nåt.

Leverjag

Det är någonting att unna sig och njuta av. :-D

Tack för att du inte tycker vi är värda vin, Sisyfos ;-))

Ha en fin helg!

höstlöven

Fredag utan vin med familjen gick bra om man tänker att vi drack te och alkofri öl. Men jag kände mig sur och tänkte för mkt på vin. Irriterande men ändå nöjd.
Några saker jag försöker fokusera på är: vin är min medicin att ta till vid stress. Denna vecka utan vin har förvånande gjort att jag är mkt mindre stressad... får mig att tänka att jag blir mer stresstålig utan vin. Det skulle vara en stor morot för mig isf eftersom jag avskyr stress och den ångest det leder till. Det andra är att jag vill gå ner några kilo och komma i form mer. På 9e dagen kan jag inte säga att jag har gått ner men kroppen känns bättre och motivationen för träning är större.
En annan sak jag verkligen avskyr efter för mkt vin är att jag vaknar vid 3 tiden på natten och inte kan somna om. Att inte ha det problemet och den pigghet som kommer är skönt.
Lärt mig mycket på det här forumet den här veckan. Har fortfarande inte tagit några livslånga beslut vilket också känns skönt utan jobbar med varje dag men med beslutet att inte dricka alkohol till jul. Idag Dag 9...

höstlöven

Tack alla för pepp. Era trådar ger mig också mkt stöd.

Leverjag: Kanske ska börja kalla A-hjärnan för Göran. "Nu lägger du av Göran", kan jag säga när jag blir vinsugen. Haha!

RaniLee

Tack Höstlövet för att du delar med dig så fint av dina tankar kring våndan av a. Det där med att hjärnan är kidnappad är lite svårt att komma ihåg när det sätter in. Så lätt att följa tankarna som lockar en mot a med alla fina belöningar. Bra kämpat! Jag går in på dag 6 och min första helg. Dricket varmt vatten med färsk ingefära, citron och lite honung nu på morgonen. Min kropp har reagerat och svarat genom att bli förskyld. Kanske av stressen eller för att den var så misshandlad av a?

Ha en fin dag alla ni som kämpar!

Sömn - jadu, vakna vid 3 när alkoholen lämnar kroppen. Ingen höjdare. Drömmer du mer också? Min sömnkvalite är en helt annan nu och jag tror att just det är den absolut största vinsten i mående och i stresshantering. Eftersom jag dricker i sociala sammanhang och det blev lite mycket en av gångerna så kunde jag konstatera att kroppen känns stressad dagen efter. Lite darrig, oro etc. Kanske abstinens som slår till. Nåt är det. Dag 9 är stort. Snart tvåsiffrigt. Tog nog ett par mån innan a-fritt på helgen blev det som gällde och nu är det ingen stor grej. Igår tänkte jag dock på vin, men drack mitt a-fria och det är så skönt. Älskar just sömnen, drömmarna och att vakna upp pigg och utan ångest efter en god, hel natts sömn.

Pepparkakan

Läser, känner igen mig och är imponerad av din styrka. Bra gjort! ?
Det är en STOR vinst varje dag att lyckas mota bort "monstret" som lurar oss, får oss att vackla och att ljuga för oss själva. Kram.

Leverjag

Fick en pangsmäll av Göran under middagstillredning med maken ikväll. Det var så mysigt och Göran sa att det skulle bli ännu mysigare med en flaska vin.

Jag lyckades irra hört Göran, så han försvann på fem minuter.

8-0 till mig idag!

höstlöven

Göran var med mig hela lördag eftermiddag. Han tjoade och skrek att inget var kul om jag inte drack vin. Lät Göran hålla på och tjoa. Fanns inget jag kunde göra ändå. Ingen A hemma, stängt systembolag och en växande beslutssamhet inom mig att detta klarar jag. Berättade för min man om mina våndor med Göran så vi kunde skratta lite åt det och då kändes det bättre. Har gett mig fasen på att ha roligt på helgerna så det blev musslor, alkofritt (bläää) och gott te. Efter middagen försvann Göran och vi såg en hel film tillsammans (jag å maken alltså. Inte jag å Göran :-) utan att jag somnade. Wow!!! Läste med barnen och kände att det var skönt att veta att jag är nykter med dem. Behöver inte fundera om de märker eller inte märker att mamma är annorlunda.
Söndag idag. En dag som inte är förknippad med vin.... Dag 10. Nu jäklar...

Leverjag

Vet du, jag hoppas så innerligt att jag och du kan skriva och gratta varandra här på forumet om ett år och konstatera hur livet blivit så mycket bättre utan Göran och hans A!!

Såg också film utan att somna med maken och barnen igår. Visst är det skönt att vara där med barnen, lyssna på dem och se hur de vill ha kontakt nu när man inte är i dimman och luktar illa. ❤️

Det är sådant vi får påminna varandra om när Göran lägger in kraftiga flirtar och stöter på oss. ;-))

Ses, en-da-före-mig-kompis!