Tecknade hörlurar i blått

Här har vi läst in lite tips och tankar. Vi har utgått från vanliga frågor vi brukar få, och svaren är baserade på forskning och personliga erfarenheter av vad som är hjälpsamt i en förändring. Mycket av det som nämns här är sammanfattningar av saker som finns i våra alkohol- och anhörigprogram, så är det något du vill veta mer om är det bara att klicka in dig där.

 

För dig som dricker

Hantera sug 🔊

Här berättar vi om några strategier som har fungerat för andra när det gäller att hantera sug efter alkohol. Om du vill kan du testa en guidad meditation för att "surfa på suget": Surf-meditation

Kom igång med förändringen 🔊

Motivation och vilja är självklart viktiga saker i en förändring av alkoholvanor, men för många är det minst lika viktigt att göra kanske till synes enkla förändringar i vardagen som gör det lättare att dricka mindre. Lyssna för att få tips på hur du kan komma igång!

Tacka nej 🔊

Många som vill förändra sina alkoholvanor oroar sig över hur det ska gå att tacka nej när en blir erbjuden alkohol. Här ger vi några tips på sätt att göra det på.

Kontrollerat drickande 🔊

Här har vi samlat några saker som kan vara viktiga för dig att tänka på om du vill göra ett försök att dricka kontrollerat. 

 

För dig som är anhörig

Kommunikation 🔊

Vill du ta upp frågan om alkohol med någon du är orolig för? Eller har du redan försökt och letar andra sätt att göra det på? Här har vi samlat några tips om hjälpsam kommunikation (det finns ett helt avsnitt om detta i vårt anhörigprogram).

Lämna över ansvaret 🔊

Även om ansvaret för drickandet alltid ligger på den som dricker, är det många närstående som märker att de hamnat i ett mönster där de får och tar ansvar för olika saker som är relaterade till drickandet. Här kan du lyssna på lite tankar om det.

Ta på din egen syrgasmask först 🔊

Det kan vara dränerande att leva nära någon som mår dåligt, och ibland leder situationen till att en nedprioriterar sina egna behov. Här pratar vi lite om varför det kan vara viktigt att ta steg för att må bättre själv, om en vill kunna hjälpa någon annan.