Har läst mig till att 100 nyktra dagar ska vara en bra start, så jag satsar på det!

Har läst runt en hel del på detta forum innan jag gav mig på att skriva en egen tråd. Är inne på min 11:e nyktra dag (började 29:e juni).
Har tänkt att ha denna tråd som en form av dagbok för att ventilera och titta tillbaka (och då inte kunna skönmåla hur jag mår)

Har läst mig till att 100 nyktra dagar ska vara en bra start, så jag satsar på det!

Har läst runt en hel del på detta forum innan jag gav mig på att skriva en egen tråd. Är inne på min 11:e nyktra dag (började 29:e juni).
Har tänkt att ha denna tråd som en form av dagbok för att ventilera och titta tillbaka (och då inte kunna skönmåla hur jag mår)

@Körsbärsblomman Välkommen hit! Skriv och läs mycket på forumet så kommer du att klara det galant. I min tråd ”Behöver all hjälp jag kan få” hittar du en massa tips på böcker, poddar, Youtube-klipp. Tryck på min signatur här ovan så kommer båda mina trådar upp.

Den första tråden skildrar tiden upp till 6 månader nykter och den andra ”Andra halvlek har inletts” skildrar tiden efter det. Idag visar min app Nomo att jag har varit nykter i 517 dagar, tjoho! Det enda jag ångrar är att jag inte slutade tidigare.

Kram 🐘

Tack Charlie70 och Andrahalvlek för välkomnandet!

Jag tror jag startade denna tråd just idag, för idag kommer jag ha min första stora utmaning gällande alkoholen.
Vi ska ha släkt på besök (som stannar över natten) och vanligtvis blir det en hel del bubbel och vin… Vet att min svärmor köpt med bubbel för att hon och jag ska dricka det.
Men jag är fast besluten att inte dricka idag (som det känns nu iallafall). Dock är jag inte alls redo att över huvudtaget prata om mitt problemdrickande, så jag kommer ta till en lögn… Jag äter penicillin för en bihåleinflammation. Känns inte bra att ljuga, men just nu känns det som den enda utvägen…

Hej Körsbärsblomman! Välkommen hit, och bra jobbat med dina första 11 dagar. Även superbra att du har identifierat ett potentiellt hot mot din nykterhet och lagt upp en plan för att undkomma det! Jag tycker det är helt ok att dra vita lögner i början för att säkerställa att man förblir nykter, så ljug på du. Önskar dig en trevlig helg 🌸

@Körsbärsblomman Välkommen 😊

Oj vad jag känner igen mig i det du skriver, jag är också ny här. Min vändpunkt kom när jag miss skötte mitt jobb men den totala vändpunkten var när jag insåg att jag planerade mitt jobb efter hur nykter jag var och planerade mitt drickande så jag borde kunna köra bil på jobbet. Det var en skrämmande insikt och jag bestämde mig att jag inte vill leva så..

Jag hade också en middag inplanerad med alkohol osv, jag sa då bara att jag inte ville dricka just då sedan var det inte mer med det. Men visst var det jobbigare innan men min erfarenhet är iaf vill man inte dricka så har de flesta en förståelse för det..

Ta hand dig och kämpa.

@Körsbärsblomman Vita lögner som penicillin är helt okej för att säkra upp i början. Jag skyllde på bilkörning och morgontidiga åtaganden i ett halvår minst. Tids nog är man mogen att säga som det är. Jag brukar säga att jag har slutat dricka alkohol för att det försämrade mitt psykiska mående oerhört mycket. Alkoholen gav mig ångest, depressioner och svåra sömnstörningar. Det är helt sant - och mer behöver inte folk veta.

Inför prövningar som ikväll är det bra att ”genrepa”. Tänk igenom kvällen in best case scenario. ”när folk kommer säger jag …. Sen gör jag ….” Osv. Förbered dig även på svärmors besvikelse, men ta inte åt dig personligen. Ofta blir folk besvikna för att de tror att alkoholen gör att man bondar bättre. Det är en myt. Mina samtal med andra som nykter är MYCKET mer givande. Jag är mer lyhörd, nyfiken på andra, frågar mer, skrattar mer. Men när de börjar fyllegaggas går jag dock och lägger mig. Det råder jag dig att göra också.

Kram 🐘

@Körsbärsblomman Jag har inte haft någon plan för vad jag ska säga utan svara spontant och nu de senaste 2-3 gångerna har jag svarar inte ordagrant men med samma innebörd som @Andrahalvlek skrev:"Jag brukar säga att jag har slutat dricka alkohol för att det försämrade mitt psykiska mående oerhört mycket" för att det ju helt enkelt är sant och jag tror att jag har snappat upp den idén av henne här på forumet.

Men jag förstår att det i början är enklare att ta till en nödlögn. Man behöver inte ta alla strider på en gång, i de fall att det skulle leda till en diskussion. Man kan gott vänta tills att man är mer i balans.

Vaknar med världens bästa känsla (istället för som annars, bakis)!
Är faktiskt lite stolt över mig själv också.

Största utmaningen igår var när gästerna kom (14-tiden), och alla skulle välkomstskåla. Jag hade dock laddat med Pommac och fokuserade på barnen istället.
Efter det var det lite segt till och från (småsug av A) fram till 18-tiden.
Sen vände det plötsligt och vartefter tiden gick på kvällen så fick jag bara mer och mer avsmak av alkohol. Tror det gick hand i hand med att de andra gästerna började bli berusade. Hade vi inte varit hemma hos oss hade jag åkt hem (och sluppit gaggiga salongsberusade personer).

När det kommer till min ”lögn” gick det bra. Alla köpte det. Det som gör allt lite extra komplicerat är att släkten som var här igår är på min mans sida och alla är riktiga kontinental-alkoholister…. Det vill säga alla dricker stora mängder dyra viner o champagne konstant (alla dar i veckan och i princip hela dagen). Ingen blir för full eller gör bort sig (har kanske hänt 5 ggr på de 20 åren jag hängt ihop med min man att någon blir för berusad och gör bort sig).
Så om jag skulle säga att jag avstår från alkohol för att jag inte mår bra av det vet jag att det skulle mottas på dåligt sätt. Det skulle på något knasigt sätt ses som en ”pik” mot deras drickande.
Som tur är så är det inte allt för ofta vi träffar de, så jag har tid på mig att fundera ut hur jag ska hantera detta.

Blev lite full i skratt när jag tänkte på hur Viking-alkoholisten (jag, som inte kan kontinentaldricka utan dricker tills jag stupar) lyckades gifta in mig i släkten Kontinental-alkoholisten (som kan sippa vin konstant utan att stupa). Vilket kaos för mig!

Tack för alla fina peppande kommentarer!!

Kram

Heja dig! Precis så måste man göra - samla på sig nyktra erfarenheter. Ändra sina vanor (dricka pommac istället för cava), observera sitt eget och andras beteende, utvärdera och finslipa strategierna. Full pott på den tentan!

Kram 🐘

Tack för peppen Andrahalvlek!

Idag har konstigt nog varit en jobbigare dag. Vi har varit hemma och med 3 halvuttråkade barn (varav en med npf-diagnoser) och det är inte alltid lätt. Efter middagen fick jag en rejäl panikattack. Jag får som klaustrofobi i min egen kropp när barnen är på en (tjat, bråk, gnäll, utbrott) i så många timmar. I vanliga fall hade jag förebyggt min panik genom att tagit ett glas vin i god tid innan, på det sättet hade jag fixat och orkat med barnens konstanta tjafsande (får man ens skriva att man inte alltid orkar med barnen?).
Nu måste jag hitta nya strategier… frågan är bara hur?

@Körsbärsblomman Självklart får man skriva att det är skitjobbigt med barnen. För det är skitjobbigt stundtals. Många föräldrar dricker nog på den känslan.

Jag tänker att det är viktigt att lära barnen att respektera andras behov av lugn och ro. Och som förälder kan man föregå med gott exempel. Om du visar dem att du har stunder då du behöver lugn och ro så kanske de på sikt själva kan identifiera det behovet hos sig själva? Inte lätt alls, jag fattar det! Men värt att prova kanske?

Mina barn är ju 22 och 24 år, så minnet är lite grumligt. Men när de var 8 och 10 år blev jag utmattningsdeprimerad första gången. Deras pappa fick sköta allt då jag mådde som sämst, jag låg bara i sängen. När jag mådde lite bättre och började få rulle på familjelivet igen så hade jag ändå ett stort behov av pauser. Då var det varsitt rum som gällde för dem båda, efter middagen, och jag gick in i sovrummet och stängde dörren.

Jag la mig raklång på sängen och djupandades. Räknade sakta in, paus, räkna sakta ut, paus. (Man kan börja räkna till 4 och sen kan man utöka efterhand.) Ställde alarmet på 30 min. Barnen var noga vidtalade att absolut inte störa mig förrän jag kom ut igen och ynka 30 min fixade de utan mig. Om de kom in i början och sa ”jag ska bara fråga” så skrek jag ”UT” så de snabbt stängde dörren igen.

Det funkade förvånansvärt bra. Jag kunde utöka mina pauser efterhand och fortfarande säger jag till yngsta dottern att jag ska gå och vila och hon är helt bekväm med det. Hon säger ”gör du det” och sen stör hon mig inte. Den vanan är etablerad i vårt hem sen många år tillbaka.

Det här förutsätter dock att barnen är lite äldre så att man kan resonera med dem. Berätta att mamma behöver ha det tyst och lugnt en stund och vila sin hjärna. Det är också viktigt att de kan sysselsätta sig på sitt eget rum så länge, för är de ihop så blir det snabbt bråk.

Vet inte om mitt svammel hjälper dig, men djupandning och en halvtimme raklång på sängen tror jag skulle göra mycket större nytta än ett glas vin.

Kram 🐘

Första dagen utan huvudvärk!
Har misströstat denna eländiga spänningshuvudvärk som kom som ett brev på posten när jag tog bort alkoholen. Funderar om det kanske var pausen jag tog igår (och även idag) som hjälper.
Dock har jag fått knasiga tankar som… är du inte lite överdriven som tar bort alkoholen helt… du klarar nog att dela på en flaska vin med mannen…. Herregud det är ju semester, passa på att njut av lite vin… Nykterheten kan du ju köra efter semestern…
Sen hör jag en annan del av hjärnan som spelar upp alla pinsamma hemska fylleminnen där allt blivit tok…

Blir lite matt av det konstanta kriget inne i huvudet.

@Körsbärsblomman Exakt så jobbar alkoholdjävulen. På alla sätt försöker han få dig att dricka igen. Lyssna inte på honom. Om du mår så här mycket bättre redan, så blir det bara bättre för varje dag. Och pausen mår du bara bra av också 😍

Kram 🐘

@Andrahalvlek Det är ju riktigt skrämmande hur hjärnan blir så ockuperad av alkoholtankarna och att de kan luras så rejält.
Jag hoppas att min envishet (som många gånger är en last) denna gång ska hjälpa mig. För jag har bestämt att 100 (ynka) dagar ska det banne mig gå!! Och om det inte gör det då har jag lovat mig själv att ringa vårdcentralen och ta hjälp!

Förändring behövs. Jag tror inte att det bara räcker att exkludera alkoholen. För att detta ska lyckas i längden och för att jag ska hitta glädje så tror jag att hela min mentala inställning behöver förändras.
Innan (när jag drack), handlade det mesta av dagen om att ta sig igenom diverse måsten för att sen få landa hemma i soffan med ett glas vin.
Nu behöver jag sluta upp att se dagen som en hinderbana att ta sig igenom utan jag behöver istället stanna upp och njuta av ”hinderbanan”, för det är ju det som är livet!
Idag när vi var på stranden med familjen lyckades jag verkligen stanna upp och gräva ner tårna i sanden och bara vara. Vilken skön känsla (snuddande lik känslan man kan få när hela kroppen slappnar av efter lite vin). Och det bästa av allt, jag var helt nykter!!
Funderar på om det kanske kan vara bra att göra lite mindfulness-övningar?

Ingen huvudvärk idag heller!!

Livet är rätt härligt