När man väl är trygg i sig själv då är man även trygg i helheten, då råder det inre harmoni och balans, då behöver man inte längre jaga efter yttre stimulans. Har nyss öppnat fönstret och fått mig lite morgonluft. Snö har fallit och färgat världen vit igen här på gården. Hörde några småfåglar i träden kvittra och undrade lite stilla vad dom funderade på för nåt. Nog kan man allt vara tacksam över att slippa stressa omkring och längta efter att vara tomt berusad och dimmig av alkohol är nu känslan. Sitter här vid köksbordet och dricker lite vanligt friskt vatten. Bara att vara, är då ibland det största man kan få känna i stunden.
Ha en fin fredag!

@Flarran ha en fin fredag. Vitt å kallt här ute på landet också. De lovar jättevarmt här i morgon. Återstår att se om det blir så; känns otroligt just nu. Koltrasten sjunger iallafall och jag tänker att de stackars fåglarna måste frysa stjärtfenorna av sig! Trevlig nykter helg till dig!

Hejsan! @Kebne1, Det var kul att du tittade in en sväng tidigare. Jag har tagit det lugnt idag, ätit lite onödigt mycket kanske. Det blev en pizza och en del sallad och somnade därför till ett tag här på eftermiddagen. Men helt nykter och alkoholfri det är man i alla fall, och det känns riktigt bra. Ha en fin kväll kompis!

Såg just att jag har varit helt nykter och skrivande medlem i 5 månader och 2 veckor på detta eminenta forum. Vem kunde väl tro nåt sånt i mitten av oktober förra året. Men undrens tid är tydligen inte förbi. Dricker just nu en liten kopp kvällskaffe och har inte minsta längtan efter berusning eller alkohol i nån form nu faktiskt. Det är jag då tacksam för.
Ha det gott mina vänner!

Hejsan! @Andrahalvlek, Jo nog är det väl som så att man i oktober förra året klev in på forumet som helt nykter med ett par alkoholfria veckor i bagaget. Men det har jag mest sett som en slags uppvärmning inför nyktert medlemskap på forumet. Siktar alltså nu på det officiella sexmånadersstrecket och ser det som att då börjar utmaningen om. Det är lite som att man har gått en grundkurs i nykterhet och sommaren är då något som man väl förstår kan bli svår. Men tar nu allt med ett steg i taget vilket jag tror är bästa strategin för en varaktig nykterhet.
Ha det gott kompis!

När jag nyktert begrundar hur jag tänkte som oftast förvirrad och berusad av alkohol för inte så värst längesen. Den tid som egentligen bara handlade om tomma inre mörka tankar och längtan till att allt bara skulle ta slut så snabbt som möjligt.

Jag drack inte alkohol av glädje och firade livet och någon enkel och glad frihetskänsla. Nej, jag satt mest deppig i mörker och uppgiven ensamhet och repade mod att avsluta livet.

Det är först nu som nykter efter några månader, som jag börjat att så smått förstå storheten med att finnas till. När jag som berusad läste sådana här kanske knepiga ord på diverse sidor där människor fritt delade med sig av sina livserfarenheter.

Då knäppte jag bara en starköl till, tog en slurk vin eller hällde i mig mer sprit och hade roligt åt töntarna som jag tyckte var helt korkade idioter som inte fattade ett smack om vad en riktig fest var för något.

Jag såg i skrift på olika sidor familjefäder och mödrar som slet för sina barns väl som konstiga idioter som inte alls fattade vad frihet var. Men nu när jag har läst bland annat min mors gamla dagbok med nyktra ögon och ett klart sinne då förstår jag lite mer. För jag var fånge i ett totalt förvridet feltänk.

Hon skrev i sin dagbok att det grät inom henne. Hon bad så som kristen till Gud för mig och önskade att hon kunde få bli ett verktyg för skaparen. Det hon bad om är nog något som hon redan då va utan att förstå det, och nu kanske än mer är. Just, ett verktyg som nog har betydelse på ett gudomligt sätt.

När jag läser inlägg på detta eminenta forum läser jag texter som berör mig på djupet så till den grad att jag ofta skulle vilja komma med något gott råd. Men samtidigt vet jag hur det är när man verkligen är djupt nedsjunken i beroendeträsket och sånt som skadlig alkohol har greppet om ens tänkande, känsla och kanske till och med ens själ.

Det går inte att nå en när man sitter i alkoholdimman liksom. Man är inte nåbar i stunden av berusning. Det tar även flera dagar, veckor, kanske även månader innan man börjar tänka lite nyktert på riktigt. Jag vet inte varför jag skriver dessa ord och inte som vettigt vanligt folk nu ligger och sover för att få mig lite välbehövlig vila.

Men kanske är det skaparen som andligt vill att jag ska försöka att kasta lite ljus in i något mörkt hörn där någon kanske sitter och funderar över meningen med allt. Kan nog säga att meningen med livet då inte går att finna som berusad av diverse substanser.

Tror man måste våga möta livet nykter för att kunna leva fullt ut och inte bara gå som en själlös robot på tomgång liksom. Nej, nu får det vara nog med skrivande på en stund. Det tar jag mig en slurk friskt kallt kranvatten på. För nu kan man kanske få sova ett par timmar är känslan.

Ha det gott!

@Flarran Kan känna igen mig i att nykterheten har medfört en meningen med att finnas till. Det är en känsla som finns inombords, ett lugn och ett slags ljus. Vad fint att du kan känna att din mor är ett slags verktyg på ett gudomligt sätt. Jag tänker och funderar en hel del kring andlighet och frälsning och om min inre frid och min resa i min värderade riktning är något liknande som man kan känna när man blivit frälst. Att det handlar om att söka och finna svar om vad som är den rätta vägen för att få sinnesro. Jag söker den i min värderade riktning och jag kan känna i min kropp om jag tar rätt eller fel väg. Det är i alla fall ett verktyg som är svår att exakt definiera vad det består av för det finns djupt inom mig, en andlighet som leder mig rätt, ger mig balans och välbefinnande.

Ha en fin dag kompis!❤️

Hejsan! Tänk att man idag i dagsljus har varit ut en sväng och firat lördag utan att ens ha haft en tanke på någon alkohol. Kände vid elvatiden att det var dags att åka en liten taxisväng till ett köpcentrum utanför staden för att inhandla bland annat lite mer kolsyra till bubbelmaskinen.

Det blev även besök i lite prylbutiker och inhandlande av ett par trådlösa lurar till mobilen samt även att man gick till ett närbeläget storköp. För inhandlande av mer mjukost, bröd, frysmat och ett par flaskor med Grapetonic och lite godis och chips. Festade även loss på ett par grillade korvar med bröd och päronsaft i en liten tetrapak när man var på gång.

Fast man åkte taxi dit och hem, så visade stegräknaren när man kom hem att man faktiskt hade promenerat 2,5 kilometer i omgivningarna vid köpcentret utan att man ens hade tänkt på det hela. För första gången på dessa månader som helt nykter så slog det mig just att jag inte ens hade tänkt på någon pilsner, bolaget eller nåt sånt. Kanske börjar det nu gå åt rätt håll äntligen. Detta då man ju helst vill bli fri från alla tankar på att tvingas dricka onyttiga drycker som man har hållit på med i så många år tidigare. Kort sagt, en riktigt trevlig dag. Kul även att ni tittade in här tidigare idag @Skrynkelnylle och @vår2022.

Ha en fin kväll!

@Flarran Jag brukar läsa dina inlägg, tycker du skriver så bra. Kul att följa dig. Jag själv tog en promenad i det ruggiga vädret idag, nu ABBA på tv och så lycklig att imorgon vakna till 6 v. utan alkohol. Ha en skön lördag kväll.

Mådde så bra efter gårdagens trevliga utflykt, promenad och handling av lite mat och en del tekniska prylar att jag var smått lycklig en liten stund på kvällen i någon timme. Det var nog faktiskt årets allra första äkta glädjekänsla faktiskt. Kände inte det minsta behov av någon alkohol, tvärtom så fanns endast tacksamhet för nykterheten och friheten från allt vad öl, vin och sprit heter.

Sitter nu mitt i natten här i köket och dricker grapetonic och äter baconchips samt känner mig allmänt tom och lite besviken över att jag inte lyckades sova mer än bara ytligt i en timme liksom. Detta fast jag var ordentligt trött på rätt kvällstid för en gångs skull, och därför lade mig omkring elvatiden på kvällen. Det var stört omöjligt att somna fast jag var så himla trött.

Måste ändå ha somnat till en stund och drömde bara dramatiska sekvenser om drickande i ruskigt grå, regnig höstmiljö i nåt risigt bostadsområde nånstans. Tänkte att det här är ju som gjort för att bli till en film som garanterat skulle få en Oskar eller nåt, för värsta deprimerande vardagsrealism så trist som det är alltså. Tänk, i drömmen gick till och med musiken släpigt i mörka molltoner.

Denna nyktra nattfest på lite chips och tonfisk ur burk är nu över och endast en skvätt grapetonic finns nu kvar i glaset på bordet. Har inget direkt alkoholsug, men hade det funnits flaskor med onyttigheter hemma så hade man nog ändå av farten varit rätt så packad nu kan man tänka. Det är då allt tur att det finns ett sånt här forum där man kan skriva av sig lite tankar så de inte samlas på hög i skallen och bara snurrar runt för sig själva, för sånt är då tröttande och jobbigt. Förresten såg just att ni tittade in här igår @Kebne1 och @Ros, sånt uppskattas alltid.

Ha det gott!

Vilka konstiga drömmar man kan ha som nykter och alkoholfri. Det är söndag idag och kunde inte somna alls fast alla parametrar borde ha varit rätt. Tänkte att då kan man väl när det är söndag och allt kanske för en gångs skull be en stilla bön till Gud om att få sova en stund och få drömma nåt trevligt och intressant.

Det blev inte länge man fick sova, men drömde intressant det gjorde man då. För strax innan man vaknade före åtta. Så hade man i drömmen en gammal skolbekant på besök som hälsade på hos en. Kommer inte direkt ihåg vad vi snackade om för nåt, men det var nog inget speciellt.

Hur som helst så dök även i drömmen mina föräldrar upp. Tänk, dom som har varit stendöda i flera år numera. Dom såg yngre ut på nåt sätt, men jag kände ju igen dom. De sade några ord som jag hörde tydligt och svarade lite lågmält på. De hälsade väl mest och sa nåt ord så där som man ju gör.

Då slog det mig i drömmen att dom är ju döda. Har man gått och blivit helknäpp eller nåt tänkte man då liksom. Så tittade jag på han som hälsade på mig för att se om han också hörde och såg mina gamla föräldrar. Det gjorde han då helt tveklöst. Då kom jag i drömmen på att jag innan de dök upp hade talat om det andliga på nåt sätt. Mina föräldrar hade väl lite lätt skojigt åt mitt lite barnsliga tankesätt kring det hela i stunden.

Men de verkade då inte tycka att man var helt tokig i alla fall. Kommer ihåg från drömmen att skolbekantingen som hälsade på en, nästan väl blev smått religiös av att se mina föräldrar på detta märkliga sätt. Sedan så vaknade man. Borde nog kanske ta mig en kopp med varm choklad och ett par limpsmörgåsar med mjukost på känns det som.

Ha en fin söndag!

@Flarran Den typen av drömmar är ditt undermedvetna som ställer frågor till dig. Menar du allvar!? Ska du verkligen aldrig dricka alkohol igen?

Det tar tid för det undermedvetna att fatta grejen, vi har ju hållit på i så många år och druckit. Kanske slutat flera gånger och börjat igen. Gång på gång. Så länge det finns ett glapp mellan ditt medvetna jag och ditt undermedvetna, en så kallad dissonans, så kommer det att vara stundtals jobbigt. Men det går över.

Det du kan göra under tiden är att 1) fokusera på allt positivt med nykterheten, 2) känna tillit i att tankar och känslor inte kan lyfta glaset till munnen, 3) aldrig ta första glaset.

Ha en bra söndag kompis!

Kram 🐘

PS. Själv drömde jag att jag kaskadkräktes. Ingen guldkant där inte. Det var mitt sista stadie i missbruket, då jag drack nästan en hel vinbox på en fredag eller lördag några gånger, knappt hann ut i badrummet innan jag kaskadkräktes i badkaret. Som en fjortis. En gång kräktes jag i sängen utan att jag ens var medveten om det. Vaknade upp i en spya. Den ångesten 😖 Det var då jag fick nog och slutade dricka helt. Konstigt egentligen att vårt undermedvetna plockar fram de värsta minnena?

PS2. Jag drömde jättemycket och jättekonstigt i början av min nykterhet. Jag kom ofta ihåg drömmarna eftersom jag vaknade mitt i dem. Ofta ville drömmarna säga något till mig, man får analysera dem lite. Drömmen om din mamma och pappa känns given: De är stolta över dig ❤️ Numer kommer jag sällan ihåg vad jag drömmer. Jag tolkar det som att jag inte längre har en dissonans mellan mitt medvetna jag och mitt omedvetna jag. Och så sover jag bättre, det är när man vaknar mitt i drömmen som man minns den. Oavsett är drömmar läkande för hjärnan! Den ska hålla på så där på nätterna. Sortera, slänga och arkivera, cementera inlärning. När vi dricker alkohol funkar det som en slags lättare narkos, hjärnan får inte jobba som den ska på nätterna.

Det är nog som du säger @Andrahalvlek, att det undermedvetna är inblandat i regisserandet av de konstiga drömmar man har haft på sistone. Har nog aldrig drömt så mycket underligheter. Det är nästan som att ha sin egen biograf inbyggd i skallen. Faktiskt rätt så underhållande. Fast ibland kunde det ju vara bra om man fick sova ut ordentligt nån gång utan vakna helt uttröttad av de rätt snurriga prylar som tydligen far omkring fritt i tankemaskineriet liksom. Men alkoholdjävulen får då allt även denna dag sitta helt torrlagd och törsta, för flytande nervgift får han i alla fall inte en att smaka.
Ha det gott kompis!

Nu är det eftermiddag i köket, och trött det är man. Hade önskat att man hade haft lika pass bra energi som man hade igår när man var ut en sväng och handlade mat och ett par lurar till mobilen. Men har så himla lite energi och ork att jag inte ens har någon ork att kolla på prylarna man köpte.

Ska besöka en allmänläkare i morgon för att väl mest träffa den nya vårdkontakten som man blivit tilldelad tidigare för det psykiska och det fysiska måendet. Men har ingen lust att åka dit egentligen, då det bara kostar en massa pengar och väl inte kommer att ge något då jag mår allmänt skit som vanligt.

Har inget direkt alkoholsug, har väl mest bara tröttnat på alltihop liksom. Hade man haft en flaska portvin så hade man säkert slagit upp ett glas direkt. Känner ingen glädje alls just nu, men det är ju inget nytt så är det ju för det mesta. Borde väl göra något nyttigt som att gå ut med soppåsen, men då går man kanske bara av automatik till matbutiken och inhandlar ett sexpack med pilsner.

Grå och trist dag detta. Borde väl vara duktig och promenera lite raskt eller logiskt fylla den med roligheter. Ja, om man bara kunde komma på något som man orkar att göra när man bara har ork att sitta och skriva en massa tok som väl är rätt meningslöst. Nykter det är man som vanligt sen i höstas och även denna dag, och alkoholfri det har man lärt sig att vara fast det mesta bara känns helt tomt och meningslöst.

Har läst lite på detta eminenta forum och sett att det är många som har problem med alkohol på olika sätt även idag. Borde kanske lyssna på lite uppiggande Rock n Roll och dricka en kopp av kokkaffet som kokades på och hälldes i termosen för en timme sen. Men har inte ens ork och lust till det heller. Tacksam ska man vara, får man då höra och läsa här och där. Men ibland kan man verkligen känna och undra till vad...

Kämpa på gott folk!