två figurer nära varandra, en är ledsen

Påverkas du av någon annans alkoholvanor?

Många anhöriga som hör av sig till oss har funderat länge över sin situation. Du som läser det här kanske har börjat tvivla på dig själv, om du överdriver eller om du har gjort något fel på vägen. Du kanske redan har försökt allt du kan, eller så har du ganska nyligen blivit orolig. 

Här har du möjlighet att fundera över din egen situation och vad du behöver för att må bra. Här nedanför kan du anmäla dig till vårt självhjälpsprogram för anhöriga. Som anhörig kan du också höra av dig till oss rådgivare för att få stöd, ringa till oss på 020-84 44 48 eller besöka vårt forum för anhöriga.

 

Självhjälpsprogram

Innehållet i programmet består av text, bilder, filmer och övningar. Det är uppdelat i olika avsnitt där du får lära dig mer om kommunikation, samspelet med din närstående och hur du kan ta hand om dig själv. Genom övningarna får du testa olika verktyg och strategier som kan hjälpa dig på vägen. Programmet bygger på CRAFT och motiverande samtal.

Du jobbar med programmet på egen hand. Om du vill ha stöd eller har frågor kring något i programmet kan du ringa till oss eller skriva i frågelådan. 

 

 

ⓘ För att använda denna del behöver du skaffa ett konto. Innehållet sparas sedan på din egen sida så att du enkelt kan fortsätta där du slutade. 

Lyssna på tips och tankar

Tecknade hörlurar i blått

Här har vi läst in lite tips och tankar. Vi har utgått från vanliga frågor vi brukar få, och svaren är baserade på forskning och personliga erfarenheter av vad som är hjälpsamt i en förändring. Mycket av det som nämns här är sammanfattningar av saker som finns i vårat anhörigprogram, så är det något du vill veta mer om är det bara att klicka dig in på avsnitten här ovanför.

 

Kommunikation ♫

Vill du ta upp frågan om alkohol med någon du är orolig för? Eller har du redan försökt och letar andra sätt att göra det på? Här har vi samlat några tips om hjälpsam kommunikation (det finns ett helt avsnitt om detta i programmet ovan).

Lämna över ansvaret ♫

Även om ansvaret för drickandet alltid ligger på den som dricker, är det många närstående som märker att de hamnat i ett mönster där de får och tar ansvar för olika saker som är relaterade till drickandet. Här kan du lyssna på lite tankar om det.

Ta på din egen syrgasmask först ♫

Det kan vara dränerande att leva nära någon som mår dåligt, och ibland leder situationen till att en nedprioriterar sina egna behov. Här pratar vi lite om varför det kan vara viktigt att ta steg för att må bättre själv, om en vill kunna hjälpa någon annan.