skrev Ros i Minska för att sluta

@MissM Ja du kan vara anonym. Du kanske inte får någon som har tid att svara när du ringer upp men de ringer upp dig. Jag bad den ringa upp mig 1 gång i veckan de första tre veckorna för att ha stöd. Under den tiden så läste o skrev jag mycket i forumet och det är mitt stöd nu där jag får mycket tips. Kämpa på ge inte upp vi är många som hjälper varandra här i forumet. Kram


skrev Flarran i jag är livrädd

Hejsan! @aldro, Har läst att du verkligen har varit ute på en svår resa tillsammans med den mycket lurige och bedräglige ”vännen” alkohol som ofta kan få en att ta de mest märkliga och dåliga beslut. Det är många gånger som jag själv nu som nykter sedan ett helt halvår förstår att skaparen så att säga med kanske sina skyddsänglar ofta har fått jobba övertid för min skull. Det är nog faktiskt bara på guds nåd som jag själv nu kan sitta här vid datorn och skriva till dig. Hoppas att du nu har lärt dig vad det kan innebära att ta den där tillsynes första oskyldiga slurken med alkohol. Kanske är det nu dags att en gång för alla satsa helhjärtat på en framtid som helt alkoholfri... Hur som helst, önskar dig allt gott kompis.
Kämpa på!


skrev Flarran i Promillebikt

Känns nästan som baksmälla fast man varit spiknykter och inte smakat alkohol på ett helt halvår som nynykter skribent på detta eminenta forum. Men så var man väl också lite av en syndare och inte hade vett att helga vilodagen riktigt igår. För söndagen blev ju faktiskt rätt arbetsam med både långpromenad, handling och hushållsbestyr som att ta hand om tvätt och sånt. Sitter nu här i köket och är rätt så mör i ryggen faktiskt. Funderar nu på att gå loss på lite av den goda salladen som fick mig att vandra lite mer än vad jag väl först tänkte mig att göra igår. Har nu även planer på att snart ta mig en god pizza och lite cola till lunch om en liten stund. Förresten kul att du @Andrahalvlek tittade in en sväng igår, sånt uppskattas kompis.
Ha en fin måndag!


skrev Carisie i Tre veckor här

Idag är det "imorgon" 😅
Ingen bieffekt idag vilket känns skönt bara lite trött men det var en lååååång dag igår. Vaknade strax efter kl 06 & kunde inte somna om - fotboll-hem & äta middag och kolla på film. Tror inte jag somnade förrän framåt kl 01 😵‍💫

Så kan det vara. Nu ska jag hämta mina nya sneakers jag köpt & sen ska jag fixa lite på hemmaplan 🩵


skrev Carisie i Kaffestugan

@Påvägmothälsa Hej 👋🏼 Det blir så tomt efter en hårig familjemedlem 😢

Hoppas du får en bra dag & att du blir vän med dina E.
🩵


skrev Carisie i Kaffestugan

@LillaVideung74 Hej 👋🏼 Jag gjorde detsamma och läste hela tråden innan jag anslöt mig ☕️

Hoppas du får en skön ledig dag - jag är ledig två och hade hoppats på att kunna vårstäda balkongen - men det ser ut att få vänta på sig.
🩵


skrev Amanda L i Nu var det nära

@Detblirbättre Varje gång man dricker så göder man beroendet. Suget kommer tillbaka... Så det är inte så konstigt att du gör som du gör.
Ett bra sätt att stärka nykterheten kann vara att läsa om hir hjärnan och beroendet funkar. Läs gärna Annie Grace's bok Tänka klart. När man vet vad som händer är det lättare att stå emot.
Också Skål tamejfan , tyckte jag var hjälpsam, fast på ett annat sätt. Jag kände igen mig och mina tankar.
Oftast är vi som är beroende ganska lika på många fler sätt än vi kanske tror från början...
Förutom terapi så skulle jag också rekommendera att du försöker hitta något som du tycker bara är ROLIGT. En kurs, ett sätt att träna, något att se fram emot varje vecka. Det kan faktiskt hjälpa otroligt mycket.
Eller varför inte en sommarkurs på ngn folkhögskola? Finns hur mycket som helst att välja på...
Om det är ett socialt sammanhang så utvecklas man även av det. (Säger det av egen erfarenhet...).
Släng nu resten av flaskan (och ha aldrig hemma) och sätt igång med ditt nya, bättre liv.
Jag är säker på att du kan klara det (om jag kan kan alla :)) Kram


skrev MissM i Minska för att sluta

@LillaVideung74 Hat du tänkt något på hur du ska trappa ner?


skrev Carisie i Kaffestugan

@prinsessa God middag ☕️
Våren vettu 🤪 Sju starurar sägs det ju komma - men jag har tappat räkningen på vilken i ordningen det är vet jag inte.

Hoppas du får en fin dag 🩵


skrev MissM i Minska för att sluta

@Ros kan man vara anonym om man ringer dit?


skrev Carisie i Mot okända hav vill du följa mig

@LillaVideung74 Hej. 👋🏼 jag är så ny att jag inte sett nån annan version och kör mobilt. Jag följer trådar och det har funkat. Men jag måste tillstå att det inte är ett lättnavigerat upplägg.

Hoppas du har en bra dag 🩵


skrev Amanda L i 8v. Alkoholfri

@Ros Det här är ju en bra almanacka och visst ska du skriva här när du klarat en vecka till. Och beröm dig själv! kanske kan du ge dig själv något varje liten milstolpe?
Fika med kompis, ett bad med dofter, eller nåt. Jag tror det är bra att ha något att se fram emot...


skrev Amanda L i Allt är ju tråkigt

PS Syftningsfel :) Det är körerna som kan vara väldigt olika med låga eller inga krav... Inte männen... ha,ha


skrev Amanda L i Allt är ju tråkigt

@brandnew Nu vet jag ju inte hur gammal du är eller vilket kön, så kanske mina intressen är långt ifrån dina. Det viktiga är ju att det är något som du är intresserad av. Men så här är det för mig....
Jag tycker musik är väldigt roligt, men inte vågat prova att exempelvis sjunga i kör (ingen fantastisk röst). Men nu gör jag det i alla fall och där ges massor av lyckokickar. Att sjunga många ihop är fantastiskt roligt. Män brukar vara extra välkomna och det finns många olika. En del har låga eller inga krav.
Dessutom har jag nyligen halkat in på amatörteater...
Vi har hittills jobbat med improvisation och jäklar vad man får skratta. Vår teaterledare sa: Ni ska vara positiva till allt och säja ja. Det gör inget om ni är fåniga eller gör bort er, här är alla fåniga!
Jag har tidigare varit vansinnigt blyg (fobi) så för mig är det här så himla läkande och roligt.
Det ger också en väldigt speciell gemenskap. Mycket fantasi och lek.
Folkhögskolors sommarkurser är också något som kan ge väldigt mycket, om det finns något du är intresserad av där. Finns massor att välja på och väldigt bra om man vill prova något. Har man ingen vän att åka med så kan man hitta nya på plats. Både gemenskap och utveckling och inte särskilt dyrt jämfört med att sitta i en solstol söderut.
När det gäller vardagen så är jag med i en bokcirkel som ger både intressanta diskussioner och gemenskap. Känner man inga bokläsare så kan man haka på bibliotekens.
Sport är också bra. Prova gärna flera. Röra på sig måste man ju ändå. Själv gymmar jag regelbundet. Det är min mindfulness ....
Fester och middagar var lite tröga i början. Skaviga kvarten var det någon som kallade det. Det är de 15 minuter i början då jag brukade snabbdricka 1-2 glas vin för att komma "i form".
Det var en slags blyghet som jag ville bort från.
(Dagen efter hade jag ofta minnesluckor....hu!)
Nu ägnar jag fester/middagar åt att verkligen umgås, lyssna, vara en bra och intresserad vän, och om möjligt: dansa. Älskar att dansa. Inte så mycket styrdans, utan mer disco..
Nu är jag närvarande och mår dessutom alltid bra och minns allt.
Detta att festa utan alkohol blir bättre av övning. I början kan det vara lite svårare, men jag hade ju aldrig provat, så jag fick ha lite tålamod. Nu tänker jag inte på alkohol alls, (bara när folk ev blir trista och sluddriga...då går jag hem).
Hemma njuter jag av att städa mera, lyssna på böcker och leta upp bra serier. Blommor ska skötas om. De små njutningarna...
Hoppas detta kan ge inspiration, att hitta DINA guldkanter. De finns alldeles säkert.
Börja pröva något, ett litet steg i taget. Beröm dig själv och njut av varje liten framgång. Att bli nykter är en sak men att byta ut livet tar mer tid. Men det kan vara mycket mer spännande!


skrev Andrahalvlek i 1år och framåt🙏

@Himmelellerhelvette Ja, det kan du. Var med och shoppa, pausa med alkoholfritt, ät middag ihop med de andra och skippa sedan nattklubbandet. Man orkar inte på samma sätt som när man är onykter. Du behöver berätta för dina vänner att du vill delta, men att du måste skippa allra sista biten för att du inte orkar. Om de är goda vänner så förstår det det. Och du kan njuta maximalt av allt det andra, utan att dra ut ditt batteri. Och du måste uppleva det för att förstå att det funkar alldeles utmärkt ❤️

Kram 🐘


skrev Himmelellerhelvette i 1år och framåt🙏

Tack @vår2022 ❤️ Ja mer acceptans och grävande efter skav får jag sätta igång att leta efter. Och förstå vad jag vill och inte vill göra och vara trygg i att säga nej och lära känna mig själv bättre. Kram


skrev Himmelellerhelvette i 1år och framåt🙏

Tack @Andrahalvlek ❤️ Det som blir svårt är vissa tillfällen som jag inte vill missa som t.e.x. När jag och mina närmsta vänner åker på shoppingweekend, man strosar runt, tar pauser där alla tar ett glas och blir extra glada för att sedan fortsätta strosa runt. För att sedan ta sig tillbaka till hotellet på kvällen. Byta om för middag med påföljande festliv/nattliv. Att jag då skulle säga att jag inte kan följa med på weekendresa eller att jag skulle avvika ensam tillbaka till hotellet efter middagen. Där är jag utanför och inte trygg i min nya roll som torrboll…..

Kan jag lyckas få en så bra självkänsla att jag går ensam till hotellet? Det jag gör i nuläget är att jag hänger med och blir totalt utmattad av allt ljud i nattlivet, alla är på en annan nivå än jag, gladare, jag bara vantrivs, hör inte vad folk säger och gillar inte att dansa….Kram


skrev Fyllekalle i Till min kära

@dednipz tack för ditt brev. Du sätter ord på mina känslor exakt. Det är en stor sorg att skiljas från A men det är också absolut nödvändigt. I alla fall i mitt fall.

Ha det bäst!


skrev Himmelellerhelvette i 1år och framåt🙏

Hej @Majaella ❤️ Jag har haft det precis som du säger, njutit av sällskapet och varit stolt över att jag älskar det utan alkohol. Varit jättestolt när jag gått hem nykter och vaknat utvilad och lycklig. Jag får inte grepp om vad som förändrats i mina tankebanor…Kram


skrev Himmelellerhelvette i 1år och framåt🙏

Tack snälla @Insikt_24. Det har dykt upp någon form av sorg precis som du är inne på men jag vet inte varför den kommer nu? Jag har varit nykter i 20 månader. Jag försöker förstå vad jag missat med mig själv. Jag tror jag haft en bakdörr öppen som jag stängde ordentligt häromdagen när jag berättade hur mycket jag faktiskt drack och smygdrack för min man. Jag har berättat lite i taget av rädsla att skrämma honom med hur illa det var. Rädslan att han ska lämna mig när han förstår att vi aldrig mer kan ta ett glas ihop eller av äckel för mitt beteende.
Grattis till dig som hittat detta fantastiska forum med underbart hjälpsamma själar i liknande situationer. Kram


skrev Påvägmothälsa i Kaffestugan

@Natalia Tack för tankarna - jag hoppas att dina två mår bra. Saknaden är stor! ❤️


skrev Påvägmothälsa i Kaffestugan

@prinsessa Önskar även dig en fin måndag, hoppas att du får lite sol.


skrev Påvägmothälsa i Kaffestugan

God förmiddag i kaffestugan. Tack för alla tankar om kissen, han var verkligen älskad och gav oss mycket kärlek....Det är tungt men blir lite lite lättare varje dag. Har donerat lite saker till ett lokalt katthem, och ramat in lite bilder som vi ställt upp hemma. Lite knasigt, men det känns fint.
Nu har vi en ledig vecka, skulle egentligen rusta båten men det är lite för kallt.
Behöver ta tag i mig själv och mina enheter, igen. Börja med att hålla min dagliga budget, så tar jag det därifrån. Önskar er alla kraftfulla och inspirerande individer en fin måndag.


skrev LillaVideung74 i Minska för att sluta

Godmorgon och välkommen hit🍀
Jag har lika funderingar som du. Här finns många tappra själar som kämpar på olika vis. Fortsätt skriva och läs när du har ork och tid. Många kramar till dig från mig


skrev LillaVideung74 i Kaffestugan

Godmorgon i kaffestugan☕
Vevade runt lite i er långa tråd en i natt när sömnen lyste med sin frånvaro. Ni verkar ha en trevlig stämning. På väg mot kaffekopp tre här, ledig måndag, solen skiner men en smula kylslaget. Önskar er en fin dag💛