Dag 180! Forsätter med 6-9månader nykter❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Idag har jag varit nykter i 180 dagar och vägen har haft sina uppåt och nedåt såklart!
Jag har inte haft mycket sug men jag har genomlidit väldigt mycket som jag alltid lagt alkohol på tidigare! Jag har lärt mig hur känslorna är när dom är på riktigt!

Suget tror jag inte funnits eftersom jag nådde min personliga botten! Jag har aldrig mått så dåligt som jag gjorde innan jag slutade dricka! Jag drack den sista veckan bara för jag viste att ”på måndag är det stopp”
Jag drack för att mildra ångesten och för att klara av dagarna. Jag drack inte för att jag ville, för att det var mysigt, utan bara för att jag var beroende. Sista dagen drack jag alla slattar som jag kunde hitta, tömde sista dropparna i alla flaskor och boxar i 3 glas som jag smuttade på hela dagen för att mildra ångesten ihop med ångestdämpande medicin!

Jag var 100% inställd på 3 nyktra månader!
När jag hade ca 1 månad kvar blev jag rädd för att jag snart var framme vid mitt mål och bestämde mig för att lägga på 3 månader till! Jag har haft tillräckligt med tid till att genomskåda alkoholromantiken! Jag har förstått att om jag dricker 1 glas kommer jag vara tillbaka på ruta 1! Jag skulle inte orka gå tillbaka till att försöka dricka måttligt, det tar för mycket av min energi! Jag vet hur det blir! Jag kommer längta efter nästa helg bara för alkoholen! Livet kommer återigen bli en transport från när jag får dricka till nästa gång jag får dricka!
Det är så mycket lättare att inte dricka alls!

Profile picture for user Geggan

@Himmelellerhelvette grattis! Så bra att du har dragit de rätta slutsatserna! Tron på att det ska gå att förhandla och schackra är lurendrejeri. Det går inte! Det går inte! 🐳😇❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Grattis till 180 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Och en ny tråd! Det är nyttigt att påminna sig själv om hur jobbigt det var. Hur illa däran man faktiskt var. Och jag håller med dig - det är tusen gånger lättare att avstå helt än att försöka dricka måttligt.

Trevlighelgkram 🐘

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Stort grattis till 180 dagar i frihet! 🤗 Coolt att du startar nya trådar så här vid målstolparna! Det har jag inte sett förr på forumet tror jag.🧐 Det är säkert vara bra, lägga det gamla på hyllan liksom, det är här och nu och framåt som gäller! 👍 Ha nu en härlig semesterresa. Och när dom andra ligger och är sega på morgonen, så kan du passa på att göra något kul i stället. Gå på upptäcksfärd tex, och njuta av alla dina klara och friska sinnen.😃 Man ser en massa fina saker som nykter. Allt sådant som man inte lade märke till förr.

Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack @Torn ❤️ Ja milstolparna blir mer tydliga när jag gör så och i varje period finns det saker jag vill lämna bakom mig och avbockade grejer.

Nya utmaningar och nya erövrade erfarenheter i varje nytt mål❤️

Jag kommer nog njuta som mest varje morgon, när jag vaknar pigg och fräsch och dom andra mer eller mindre halvkassa 😁
Jag ser fram emot att uppleva med alla sinnen fullständigt klara❤️
Kram

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Hipp hipp hurra, vad du är bra!🎉🎉🎉. Grattis till 6 månader! Vad bra att du blev ännu mer taggad med att skapa nya banor i hjärnan. Det är precis det som sker om vi tränar, tränar och tränar på nykterheten med nyktra vanor. Om vi ger uppmärksamhet och fokus på det positiva med att vara nykter, då sker tillväxt med nya banor i hjärnan. Hjärnan är fantastisk på att lära om och skapa nya banor. Det kommer också att minska din inre konflikt, kognitiva dissonans. Jag skrev om hjärnans plasticitet i min tråd härom dagen som handlar om hjärnbanor, utifrån Anders Hansens fjärde program om hjärnan, läs om du vill. Jag upplever att mina nya banor i hjärnor har lett till att min värld vidgar sig och med nya perspektiv.

Du ska vara stolt över dig själv och din fantastisks process och arbete❤️

Profile picture for user TappadIgen

@Himmelellerhelvette Jag har ju varit lite mer frånvarande från forumet sedan du kom hit, men jag har ändå följt din resa från sidan, även om jag kanske inte läst allt du har skrivit och jag är imponerad av dig och blir glad av att läsa det du skriver. Du har ju också haft en hel del motgångar på vägen som du beskriver, men du analyserar allt och funderar på det och hittar en väg framåt. Grattis till dina nyktra 180 dagar! Du är grym!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

När jag är här med mina väninnor som dricker får jag lite ångest över somliga. Jag känner så med vissa som inte insett det jag insett. En av mina vänninor har sånna problem med sin mage, utesluter det ena efter det andra i sin kost och lär sig dricka andra alternativ till det hon egentligen gillar i alkoholväg. Jag vill bara säga, sluta drick alkohol en månad så kanske din mage blir bättre.
En annan dricker mer än planerat och jag vill säga att jag oroar mig för det. Men jag kan inte pracka på dom. Vet att jag inte hade lyssnat när jag var där dom är utan måste vänta på att dom blir nyfikna på att inspireras av mig. Men det är jobbigt att jag känner ångest för dom. Det är ju för jag vet var dom kan hamna, där jag var eller värre.

Jag får också ångest över hur bra jag har det, hur stark jag är, de två har det så svårt med så många delar av livet. Jag skulle vilja kunna förmedla dom redskapen att ta tag i sånt som är tufft.

Jag försöker denna första dagen att njuta av semestern, solen är underbar! Varför tar jag över deras ångest?
Känns som om jag är bakis😔

Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Man vill verkligen hjälpa personer i ens omgivning som man ser har problem. Man får andra glasögon som nykter. Tidigare nonchalerade man vissas beteenden, för om man insåg att de hade problem med alkoholen så skulle man tvingas fejsa sig själv. Det ville man inte.

Men som sagt, att pådyvla dem sanningen hjälper inte. De måste själv vilja förändring. Det du kan göra är att föregå med gott exempel - och det gör du! Den bakiskänsla du kände i morse är säkert placebo-effekt. Din kropp och knopp är van vid att vara bakis utomlands. Ut i solen med dig! Och bada för mig också! Jag ska gå till simhallen strax, och jag ska tänka på dig som får bada i havet 😍

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Jag tror att det handlar om dina egna känslor, när du får ångest över dem. När jag är i eller ser situationer som jag var i när jag drack, ryser det till i mig. Jag kan se hur jag själv var och betedde mig som berusad och jag minns ångesten jag fick av det. Det känns lite äckligt på något sätt och jag vill skaka av mig känslan. Nu när du är där med dina vänninor så tätt inpå och intensivt kommer du liksom inte undan. Som du säger, du kan inte göra något åt deras situation eller pracka på dem något. De måste ta steget. Försök fokusera på det positiva och njuta av dagarna. Föreslå aktiviteter som promenader eller sightseeing. Träna på morgonen och be dem joina.

Tänk att varje person måste ta sitt egna ansvar, du tar ditt och kan inte ta deras. Njut och var stolt över att du tagit ansvar för att må bättre, du kan vara egoistisk i dessa tankar och faktiskt bara bry dig om att du ska må så bra som möjligt på denna semester och komma hem utvilad. Njut och var glad över att du inte dricker🌞❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Det var verkligen jobbigt med bakiskänslan, fick gå igenom i huvudet det jag hade druckit om det kan vart alkohol i men självklart inte men jag kände mig verkligen bakis men det måste varit den enorma ångesten som gjorde det, var vaken länge igår så det gjorde väl sitt! Jag har inte kunnat njuta av dagen idag, ångesten har gjort att jag vill dränka den men det gör jag inte utan uthärdar och hoppas må bättre imorgon❤️Kram

@vår2022 Ja det är nog så som du skriver, jag går in i måendet jag hade haft om jag druckit trots att jag inte dricker, oerhört jobbig känsla! Jag önskar att jag hade mått bra för det är jag värd men får försöka tänka att detta är en del av processen och att jag kan njuta imorgon och må bättre då. Känner mig så ledsen, hade jag druckit nu hade det varit mängder för att få bedöva känslan, inte för att mysa med de andra! Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Förstår att det kan vara jobbigt om dina vänner dricker mycket, det blir sent och kanske blir de mer sentimentala också. Man är på olika våglängd då. Tänker att semestern måste vara på dina villkor också, att du kanske vill gå i säng tidigare eller annat. Den förändringen du gör påverkar och det kan vara smärtsamt i början. De går i gamla invanda spår och du i nya. Alla behöver anpassa sig till något nytt. Kanske något ni kan prata om?❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Jag kommer inte på samma våglängd. De fnittrar, skojar och stimmar och jag är låg, passar inte in. Jag är trött och blir därmed den tråkiga. Går inte prata om det för det testade jag och då är det bara ” men, herregud, drick bara, du måste inte vara nykter, det är ditt val! Jag kan inte säga att jag då skulle dricka för mycket för då svarar dom bara ” men det gör vi alla då och då” ”du är ju ingen alkoholist” ”släpp loss” ”du behöver släppa kontrollen”

För dom är en människa som blivit beroende en parkbänks alkis. Dom vet inget om att det finns sånna som jag! Dom har inte tänkt i de banorna.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Så ledsamt 😢 Jag förstår att du tänker och känner så. Som nykter uppskattar man inte fyllegaggighet ett endaste dugg. Försök att föreslå aktiviteter, så ni inte blir sittande hela tiden.

Vad du än gör - ta inte första glaset! Din nykterhet är värd mer än att skratta och flamsa med dina väninnor.

Kram 🐘

Profile picture for user majken_r

@Himmelellerhelvette jag tänker att det är för att de har tänkt i de banorna som de inte riktigt klarar att du är nykter.. I vilket fall så låter det lite trist för dig. Ta hand om dig var stolt. Du är modig och klok. Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Jag vet ju det, att min nykterhet är mer värd än att få flamsa en vecka. Ditt stöd betyder mycket, känner mig så ensam.
Imorgon blir det säkert en bättre dag, jag måste tänka så! Kram❤️

@majken_r Ja dagen har inte varit bra alls. Jag ska satsa på att vara mer stolt imorgon och gaska upp mig och tänka att jag är modig och klok❤️ Tack, ditt stöd betyder mycket❤️

Nu ska jag alla fall lägga mig och hoppas på en god natts sömn❤️

Profile picture for user Sisyfos

Du jobbar på bra @Himmelellerhelvette. Egentligen är det du upplever nu oerhört intressant tycker jag. Du skriver om dina vänninor så här ” Jag försöker denna första dagen att njuta av semestern, solen är underbar! Varför tar jag över deras ångest?” och jag tror att det är en viktig pusselbit. Jag har jobbat mycket med att sätta gränser mellan mina och andras känslor för jag har gjort precis som du beskriver - försökt ta över och lösa. Jag började tänka på det som boxar, mina problem, min box - deras problem, deras boxar. För mig var det viktigt att hålla isär och få syn på. Det är också en försvarsmekanism tror jag att låta bli att gå in i sig själv. Lyssna på Närvaropodden -avsnitten ”The Work, Vanor och Metatönkande” minns jag som mycket bra. Det handlar mycket om att ta sig tillbaka till ”Här och nu”. Så ut i solen och njut, njut av maten ni äter tillsammans, av drycken och titta dig omkring. Det låter som om hela din grupp dricker för mycket, särskilt om ni (de) börjar tidigt på dagen. Det är inget som är särskilt normalt egentligen, utom bland de som dricker för mycket.
Jag tror på sätt och vis att det som gör att du skulle vilja dricka nu (gemenskapen, bubblan, stänga av tankarna) är det som hämmar dig och håller dig tillbaka. När man har upplevt skillnaden är valet lätt. Alkoholen tar bort de verkliga känsloupplevelserna (i alla fall för mig) och att uppleva på riktigt är nåt av det bästa som finns. Men det kräver ett ”här och nu” och det har jag fått jobba hårt med. Inte planera, inte analysera. Bara suga in och vara i nuet. Lycka till nu! Du kommer att vara fräsch om en vecka. Var stolt över dig själv och min erfarenhet är att den där låga känslan går fort över. Den kan du analysera för övrigt. Du känner dig utanför, vad beror det på? Radiopaykologen har en del avsnitt om sånt också. Lycka till!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Sisyfos Tack så mycket för dina kloka ord❤️
Packa det i boxar! Det måste jag tänka på! Alla jag känner dricker sitt första glas A till lunch på semestern (somliga redan innan lunch) Det gillade jag eftersom det passade mig som beroende perfekt för att dölja att för mig var det en återställare, inte det mysiga som andra förmedlar.
Jag ska lyssna på närvaropodden och den andra, tack för tips❤️

Jag mår bättre idag❤️Sovit gott❤️

Kram

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Skönt att du sovit bra och mår bättre. Det är inte lönt att berätta för nån som int begrip, som man säger på norrländska😁. Kör på ditt fräscha och hälsosamma spår och ta för dig av din semester.

Ha det gott i solen🌞❤️

Profile picture for user Geggan

@Himmelellerhelvette känner igen motsvarande för min viktnedgång. Nån i bokklubben sa vad du har gått ner i vikt, sen var alla rörande eniga om att det är gott med godis och man måste faktiskt få trivas också. Ja, i all välmening men ändå. Till sist suckade nån, ja, vi som inte har lyckats så bra med våra dieter. .. ändå sa jag hela tiden att man får förstås göra som man vill. Kanske svårt att inte låta lite lite självrättfärdig. Men när det gäller alkohol, då kan man faktiskt säga ifrån lite på skarpen. Vi talar om kallt stål vetja. Försök hitta nåt riktigt gott alternativ. Låter skönt ju, med resa! 🐳❤️😇

Profile picture for user Himmelellerhelvette

En underbar dag❤️Massa aktiviteter och jag har inte sörjt A alls!

Hela kvällen har jag iakttagit de andras drickande! De är knappt berusade! Hade jag druckit hade jag alltså varit den enda som varit mer än berusad! Jag hade vaknat med sån ångest i natt och imorgon! Nu kan jag lägga mig nöjd och glad över dagen och att jag inte känt mig utanför alls! Hade jag däremot druckit hade jag varit utanför på ett sätt eftersom jag är den enda som inte kan hantera det!
Jag är så glad över att jag är en som inte dricker! Jag har fått lyckorus under dagen som om jag hade druckit men det är bara mina egna må bra hormoner som gjort detta! Tänk att man kan ha det så bra! Jag skapar nya banor i hjärnan, lär mig att man kan åka på semester utan att tillföra A!
❤️

Profile picture for user Se klart

Jag brukar tjata ibland om just hjärnans sätt att långsamt öva upp förmågan att göra sina egna må-bra-hormoner, det är fantastiskt! Så fint att höra att du har det bra ❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 ❤️@Se klart ❤️
Det är verkligen underbar att våga erfara, våga utsätta sig och sedan håva in glädjen av att uppleva hur bra det går att göra det nykter!

Idag har jag erövrar ytterligare nyktra kunskaper om mig själv och jag har njutit! Jag har överkommit en rädsla jag tidigare haft svårt att bemästra och den vinsten var fantastisk!

Solen är underbar! Värmen, baden, alla aktiviteter men så vansinnigt trött jag är till kvällen sen, men jag njuter av av säga godnatt till sällskapet och krypa ner i sängen! Jag njuter av att vara nykter, somna nykter och vakna pigg och fräsch inför morgondagens aktiviteter❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Låter som en riktigt bra semester med skön återhämtning. Det är fantastiskt att du överkommit en rädsla som du lyckades bemästra. Det är så otroligt mycket som sitter i huvudet, bara tankar som spelar oss spratt. Det är tankar som ger oss vissa känslor och ofta triggers från förr. Jag är i en situation då jag får jobba hårt med att förstå att de tankar och känslor som kommer är från förr, från hur jag betett mig förr. Det jag får jobba hårt med är att jag har rätt till att uttrycka mina känslor, rätt till att känna det jag känner och stå på mig i detta. Inte gå undan, inte vika mig och bli tyst med inkapslade känslor av ilska. Jag får lite ångest då och då för att jag står på mig, men försöker påminna mig om att det bara är tankar och känslor från förr som skapar min ångest. Jag håller på med att lära mig ett nytt beteende, inte gå in i ett ”medberoende” där jag tar på mig skulden och backar. Det är 2.0 nu, med rätten att känna det jag känner utan att trycka ned mig själv😁.

Fortsätt att njuta och utvecklas, det är en spännande process❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette ”Allt man övar på blir man bättre på.” Det är ett av mina livsmotton. Ett annat är: ”Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.” Krångligare än så behöver det inte vara. Jo, förstås detta mottot också: ”Dansa 💃🏼 pausa ⏸️ ” Det är nog bannemej essensen av vad jag har lärt mig på min nyktra resa 😍

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Du jobbar så bra med det❣️Jag blir rätt irriterad på min ångest när den kommer! Tycker den ska ge fan i mig😁Min ångest kommer oftast när jag blir orolig för någon annan eller när jag tror mig känna någon annans ångest, jag har inga direkta verktyg för att inte ta på mig någon annans ångest.
Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Tack! Ja, det är svårt när man har ett invant känslomässigt beteende inrotat sedan barnsben. Jag tycker till och med synd om den som utsätter mig just nu, för att jag tagit upp detta med chefen. Knäppt! Men jag försöker att stanna upp och backa, försöka få fatt i varifrån känslan kommer, landa och få nya tankar om vad som pågår nu och stå på mig. Det tar massor av energi men jag får jobba, jobba, jobba på en förändring. Lite som att jobba på i nykterhetsprocessen och det går inte att vända om. Bara att kunna synliggöra och sätta ord på det som sker hjälper. Sen är det skönt att prata om det med de som ser vad som pågår samt maken och få bekräftelse på att jag gör rätt. Så vi får kämpa på med detta en bit i taget❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 Ja det tar verkligen en massa energi! Igår tog det så mycket att jag kände mig utanför i drickandet igen! Jag tror det för mig handlar om att när min energi sipprar ut där den inte ska blir jag för trött för att tänka klart, som igår, då tyckte jag synd om mig själv för att jag inte kan hantera alkohol och tänkte att jag för alltid kommer känna mig utanför när jag gör saker som tex semestrar! Jag kan inte välja att åka bara på sånna där folk inte dricker eftersom samhället ser ut på det viset att alla dricker. Igår kunde jag inte alls intala mig att jag är en som inte dricker eller att jag inte vill dricka. Igår ville jag kunna dricka som alla andra. Men jag kan inte, jag kan inte hantera det! Så igår blev det väldigt tydligt att det inte bara handlar om att jag inte vill för jag kan inte! Jag är rätt säker på att jag har lättare att tänka att jag inte vill när jag är pigg och energisk medan när jag är trött bara tycker det är sorgligt, kände nästan att det inte var värt att leva detta trista liv, kände nästan att jag kommer gå in i djup depression och hade svårt att intala mig att det kommer kännas bättre efter jag sovit ut!

Profile picture for user Geggan

@Himmelellerhelvette bara att kämpa på! Jag ser det som att det är en sorgeprocess med sina olika stadier. Ilska förnekelse förhandling innan man kommer till acceptans. Tyvärr, jag har insjuknat i alkoholism och det får jag leva med. Det är obotligt men jag kan leva bra så länge jag inte dricker. Alkoholen och jag måste gå skilda vägar. Good bajs på dig! 🐳❤️😇

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Jag förstår att denna resan är omtumlande för dig.❤️ Du har inte varit nykter så länge ännu, så det är extremt ovant för dig att vara nykter i sådana sammanhang. För egen del så var jag alldeles för ”otränad” efter bara ett halvårs nykterhet, för att våga mig i väg på en sådan resa. Men försök att slappna av. Du kan ha precis lika kul utan alkohol, det är bara det att du inte tror det pga ovana. Du kommer ha stor nytta av den här erfarenheten vid senare tillfällen. Och då menar jag positiv nytta.🤗 Passa på att njut av värmen, och som sagt, ta det lugnt. Bry dig inte så mycket om de andra stackarna som tror att alkohol ger dem något positivt. Dom är bara lurade av den beroendeframkallande drogen.

Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@Geggan Jag tror som du Geggan! Det är en sorgeprocess. Man ska igenom stadier av ilska, vanmakt och nyorientering många gånger. I början varje dag, sen då och då, och därefter vid enstaka tillfällen som tidigare har varit förknippade med just alkohol. Som en semesterresa.

Jag lovar dig @himmelellerhelvette att du inte kommer att känna så för alltid. Nu är nu. Längre fram kommer du nästan att skratta åt dig själv: ”Hur kunde jag tänka så?” Men 6 månader är som @Torn skriver väldigt tidigt i den nyktra processen.

Försök fokusera på det positiva! I förrgår var dina inlägg väldigt happyhappy 😍

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Ja, det är lätt att hamna i en negativ spiral av tankar och känslor. Om man reflekterar kring att det blir så i vissa sammanhang så synliggör man det. Som du gör. Då kan man få fatt på det bättre och tänka att det är bara tankar som skapar dessa känslor. När en tanke uppstår så kommer en känsla automatiskt och den går inte att stoppa. Det är efter när detta skett som man kan stanna upp och tänka att det var bara en inlärd tanke som skapade känslan. Försöka förstå att det sker automatiskt i hjärnan som spelar ett spratt med en. Tankar är bara tankar, inget annat och inte verkligheten. Tror också att vad det gäller nykterhetsprocessen så är det tid som kommer att hjälpa till med att förändra dessa automatiska tankar och skapa nya hjärnbanor.

Njut av solen och tankar är bara tankar❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Geggan @Andrahalvlek @vår2022 Tack underbara ni❤️
Det hjälper så mycket att kunna ventilera med er här på forumet, att kunna skriva hur tankarna och känslorna går och få så fin respons som är så stärkande❤️

Idag har dagen varit helt underbar igen🙏Jag har tänkt mycket på hur de andra tar dopaminförstärkning medan jag behöver klara mig på mitt egenproducerade. Jag har tänkt på att vara ”här och nu” och stanna i det vackra, i de härliga känslorna när de infinner sig.
Jag har tänkt mycket på hur det skulle vara för mig om jag drack, hur mycket mer påverkad jag hade varit än de andra och hur trött jag skulle bli efter några dagar som inte går att råda bot på. När jag inte dricker får jag istället dåliga dagar som kan bli mycket bättre dagen efter just för att jag inte lägger alkohol på. Jag kan somna en stund vid poolen och tanka energi, hade jag druckit hade jag inte vetat om jag behöver dricka mer för att bli pigg eller pausa drickandet så jag drack alltid mer vilket ledde till att jag alltid var den som var fullast! Jag slipper tänka på hur jag ska hantera alkoholen och det är jag oerhört glad över, där sparar jag mängder av energi ❤️
Stor tacksamhetskram till er❤️

Profile picture for user DRacker

@Himmelellerhelvette Det är så häftigt och fascinerande att läsa om andras erfarenheter. Herregud, få tankar och upplevelser är unika (i det stora iaf). Så mkt jag känner igen mig i tex det du skriver, i dina erfarenheter och tankar. Håller också med i reflektionen om att det inte kommer några dopaminkickar, men fruktansvärt härligt nog heller inga avgrundsdjupa dalar - och det väger upp tusenfalt för mig. Och jösses vad både fascinerande och ytterst sorgligt det är att betrakta och samtala med berusade personer. Då fattar man verkligen hur tragiskt det är att bälga i sig eländet. För vilken poäng, liksom?! Känner också sådan extrem lättnad i (och stolthet över) att inte längre behöva gå in på Systembolaget.

Hoppas din helg är fin!

Kram 🥰

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack @DRacker ❤️

Detta har varit min bästa semester på väldigt många år! Det har varit väldigt viktigt för en del av min nykterhetsprocess att göra denna resa! Mycket reflektioner och lärdomar och jag är så oerhört glad åt att jag valt den nyktra banan i livet! Tänk att jag är pigg och utvilad efter en semester, precis så som det ska vara! Tänk att jag mår så bra! Så dåligt jag hade mått nu annars, jag hade behövt dricka återställare efter jag kom hem om jag fortfarande hade varit en som dricker! Det är så tragiskt! Tragiskt att jag varit så övertagen av alkohol att jag tidigare inte förstått att man kan bygga nya banor i hjärnan, lära den att man kan göra detta nykter!
Nu är jag taggad på att lära om allt annat så min hjärna slutar koppla ihop olika aktiviteter med alkohol helt!

Nu ska jag möta våren med min fräscha solbränna😁

Profile picture for user DRacker

@Himmelellerhelvette Så härligt med nykter semester! Hade det, mitt livs första sedan tonåren, i höstas. Wow vilken upplevelse. Wow vad mycket mer jag kunde göra och uppleva. En ny värld! Eller kanske dimension av livet. Samma men verkligen ändå inte. Tänk vad man gått miste om! 😵‍💫👏⭐️🙏

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@DRacker Ja, jag minns när du skulle iväg, du var först väldigt orolig innan resan du också och sedan blev det så underbart bra❤️
Det känns lite som jag gjort något, som en tävling jag vunnit eller nått! Jag är stolt🥰

@Se klart Tack❤️
Det är så härligt att kommunicera med er på forumet, ni är min ända ventil som förstår och som kan stötta.

Kram

Profile picture for user Torparn_76

@Himmelellerhelvette

Bra slutsatser 👌🏻👌🏻

Just den där transportsträckan (om man lyckas hålla den) mån-fre blir ju en pina och gör ju tyvärr vardagen ännu gråare än vad den behöver vara. Iallafall för mig.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Torparn_76 Visst är det så! Och så frustrerande att jag inte kunde ta tag i det långt tidigare, att jag förnekade det för mig själv gång på gång! Alla perioder jag lyckades hålla mig till ”bara helgen” var jag stolt, för det var inte ofta det lyckades mer än två, tre veckor sedan var jag inne i spiralen med att vara nykter 2-3 dagar per vecka och sedan noll dagar per vecka, för att sedan börja om! En nykter månad, sen bara helger, sen 2-4 dagar nykter, sen dricka alla dagar igen!
Jag viste flera gånger de sista åren att det är fel! Jag lyssnade på ljudböcker och poddar om det och kunde likställa mig med dom som skrev/pratade men ändå kunde jag aldrig ta till mig att det går att sluta dricka helt!

Kram❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Inatt drömde jag att jag drack alkohol och att jag kom på mig själv med att göra det och tänkte att nu kan jag lika gärna köra på när jag ändå börjat men när jag stod med mitt andra glas i handen var jag inte ett dugg sugen! Jag hällde ut det och kände skammen/ångesten över att jag hade brutit min nykterhet och så tänkte jag på er som följt mig här på forumet. Kändes så jobbigt att skriva till er att jag hade fått ett återfall! Längesedan jag drömde att jag drack A.

Imorgon är min dag 200🥰

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Grattis till 200 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Du är så grym! Du får full pott på tentan ”leva alkoholfri” 🥰 Det är alltid lika roligt att följa nykomlingar från ax till limpa, och din resa har verkligen varit en fröjd att följa. Du är en stor inspiration för många.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Hipp hipp hurra för 200 dagar idag!🥳🎉🌺. Helt fantastiskt arbete du gör! Håller mer, det är fint att få följa med på din nykterhetsresa och din utvecklingsprocess. Hur du vridit, vänt, våndats, glädje, reflektioner, poletter som trillat ned och jävlar anamma. Du är en sann inspiration och ett fint stöd i forumet.

Njut av din storartade resa och för att du tagit ansvar och hand om dig själv❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tack @Varafrisk @Andrahalvlek @vår2022 ❤️

Den nyktra resan är verkligen helt fantastiskt! Så otroligt mycket vi förändras i vårt tänk! Allt vi går igenom de första dagarna, veckorna och månaderna med upp och nedgångar. All oro för hur det kommer bli att gå mot normen när det serveras alkohol vart vi än kommer i olika sammanhang. Att sedan komma ut på andra sidan och förståelsen att livet blir så oändligt mycket mer innehållsrikt utan alkohol! Det är som att födas på nytt! Världen öppnar sig med allt den har att erbjuda, hitta nya intressen som verkligen ger något och jämföra det med att alltid fundera på när jag kunde dricka nästa gång, när tankarna varje dag slog in på vägen om alkohol!

Kram

Profile picture for user majken_r

@Himmelellerhelvette Missade ju gratta dig till dina 200 dagar!! Du är grym, så imponerad av hur du arbetat med dig själv. Modig🙌🏼 Ha en fin lördag, kram❣️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

7 månader idag🙏

Jag är så nöjd med livet, allt är bättre! Jag sover fantastiskt! Jag har noll ångest, oro kan jag få men den grova ångesten jag hade är helt borta! Träningen går som på räls, familjen har blivit mer sammansvetsad och harmonisk, vi umgås mycket mer och det visas mer kärlek och omtanke.

Senast idag några timmar efter jobbet då jag förmodligen hade fått i mig alkohol förr ringde grannen som skadat sig och bad mig komma och hämta henne. Då fick jag en snabb tanke av hur pinsamt det hade varit om det var förr, vad skulle jag hitta på för ursäkt!

Tänk alla lögner och allt planerande som jag tidigare la så mycket energi på!

Jag vill åter igen tacka alla er som stöttade mig när jag behövde er som mest! Ni är guld värda!🙏❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Hipp, hipp, hurra 7 månader idag!🎉🥳🌺. Härligt att du mår så bra och att familjen är mer sammansvetsad. Tänk vad underbart att få en ny chans att vårda och värna om sitt liv. Kram❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Grattis till 7 nyktra månader! 🥳🥳🥳 Det är alltid lika roligt att följa forumvänners utveckling i positiv riktning. Du har haft dina svackor - men som du har tagit dig igenom dem 🤩

Kram 🐘

Profile picture for user Varafrisk

@Himmelellerhelvette Stort Grattis till 7 månader🥳🥳 Det är fantastiskt gjort👏🏻👏🏻 Ja…livet kommer tillbaka till oss genom nykterheten…ett bättre liv utan ångest och oro, bättre sömn mm.
Önskar dig en fin torsdag☀️

Kram🥰

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Livet traskar på! Motgångar i det vardagliga livet kommer som på räls men jag tar mig igenom oron och försöker tänka positivt och landa i lugnet.

Jag försöker ge av den energin jag får, försöker tillgodose mig själv först och ge av det som finns kvar. Det ger mig även energi att ge av den lilla jag har till andra men när jag verkligen inte orkar försöker jag acceptera att jag måste ta hand om mig själv först för att kunna finnas för andra.

Jag är tacksam över att jag är nykter, att jag tog mig igenom glipan som öppnades för mig och tog tag i mitt problem med alkoholen. Att det skulle komma så många motgångar under denna resan var jag inte beredd på men motgångarna har nog egentligen alltid funnits men förr har jag dränkt och förträngt, nu går jag igenom, processar, känner och jobbar på att läka.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

En sak jag tänker på som jag måste fråga er som går före:

Jag får så otroligt många minnen som poppar upp hela tiden! Kan bli helt paff! ”Va! Hur kom jag och tänka på det?” Det är som om hjärnan går på högvarv med att bara öppna upp fler och fler minnen! Kan ni känna igen er i det?

Kram

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Hej! Jag minns att jag hade väldigt många aha-upplevelser, och att det poppade upp saker som jag liksom aldrig hade tänkt på förr.😃 Jag såg även saker som jag aldrig lade märke till förr. Kunde studera fina byggnader och saker i naturen. Och även minnen från min barndom. Det var som en helt ny värld som uppenbarade sig. Det var nog mest under mitt första nyktra år, men även under det andra. Det kändes lite konstigt och ovant, men jag såg/ser det enbart som positivt.
Riktigt häftigt! 😍

Kram

Profile picture for user DRacker

@Himmelellerhelvette Men herregud vad bra att du passerat 7 månader! Skulle vilja skriva siffran 7 med gigantisk stor siffra, i fet stil och lysande färg! Siffran gör sig inte rätt så litet och försynt som den uttrycks här i texten. 7 månader! Helt grymt! Jag är nu på 6 mån, en vecka och en dag! (But who’s counting? 😄) Trodde jag aldrig när jag började min resa. Du ska vara så stolt över dig själv! Vi är värda allt det tänkbart bästa med vår hälsa efter alla år som dränerat oss, både fysiskt och psykiskt. Du har också klivit in här, på detta forum. Det vågar jag inte ännu. Kanske när jag är uppe i 7 mån.. 8.. 9.. eller nåt, när jag känner att vågskålen tippat över mot ett år. Läste in lite tvivel och känsla av ensamhet i din tråd för ett tag sedan. Tänker att våra tvivel osv nog inte bara är en del av processen som någon slags fras att häva ur sig, utan verkligen är viktiga för oss att ta oss igenom. De behöver passera vår väg för att vi ska hitta våra egna verktyg för att hantera dem framgent också. För mig var det negativa som följde FAR FAR AWAY sjukt mycket sämre och mycket längre tid än det lilla jag fick ut av alkoholen. Först nu har jag själv kunnat börja bearbeta mina dåliga minnen av rusen, av allt dåligt jag gjorde och alla pinsamheter och all skam jag ådrog mig. Men nu har jag å andra sidan också kunnat börja slappna av lite mer i min nykterhet. Känna ett större lugn i att veta att det ju går att vara nykter där det förväntas annat, tex middagar osv (men inte har det blivit mkt middagar eller partajer precis nu mera!). Men än vågar jag mig inte på att starta en tråd här. Där är jag helt enkelt inte än. Därför är du extra imponerande! Wow och stort grattis! 🎉🥰

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Vad bra att du tar av din energi till dig först och sedan det som blir över till andra.
Något jag också lärt mig att göra för att orka och för att kunna ge. Som uttrycket ”du måste älska dig själv först, för att kunna älska andra”. De orden får en innebörd nu och som tillämpas. Att känna medkänsla med sig själv och därmed även med andra. Att man ska vara snäll mot sig själv, den viktigaste huvudpersonen i ens liv. Det är så skönt och härligt när man är snäll mot sig själv. Man skulle aldrig vara så taskig mot någon annan som man lätt kan vara mot sig själv, med tex tankar om att man suger och inte duger. Det skulle man ju aldrig säga till någon annan. Nä, man ska vara snäll mot sig själv❤️.

Ja, tycker också att minnen och känslor poppar upp. Tänker att vi processar mycket som inte bearbetats klart, att vi som nyktra får en chans att göra det för att komma vidare. Att kunna tänka om det i flera olika perspektiv. Jag var med om detta för några veckor sedan.

Jag riktade min uppmärksamhet på min kollegas dåliga beteende som gjorde att jag blev ilsken och fastnade i dessa tankar. Ju mer jag tänkte på det ju argare blev jag. Det i sin tur gjorde att jag fick negativa känslor som energi och jag började rikta den energin mot mig själv, började få dåliga tankar om mig själv. Jag fastnade ett tag i detta. Insåg att jag måste rikta om min uppmärksamhet mot den riktningen jag vill gå mot. Till att börja med inte ge min kollega någon energi och uppmärksamhet för jag kan inte påverka hennes personlighet. Jag riktade den mot, hur jag vill känna och må igen och mot att jag vill komma vidare ta tag i saker jag kan påverka positivt. Mitt fokus var på att försöka hitta en lösning på hur jag ska bete mig i förhållande till kollegan. Typ skärma av hen och inte låta mig bli påverkad och dras in i hens energi. Fokusera på min arbetsuppgift och mitt mående. Jag skyddade mig själv från att bli ilsken och tycka illa om mig själv som följd och sätta gränser. Det gav tillväxt i positiva tankar och känslor om mig själv. Tidigare satt jag i en båt utan styrning i en storm, nu sitter jag still i båten i ett vindstilla vatten och ror lugnt framåt.

Ha en fin torsdag❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Torn Ja jag tänker att det är en del av processen i att hjärnan läker?❤️Kram

@DRacker Det är så härligt att du håller i lika fast besluten som jag om att alkoholen inte längre är en del av livet, att vi fått livet tillbaka❤️ Du hoppar över i detta forumet när det känns rätt, det är olika för oss alla när det känns rätt❤️ Jag har också de senaste månaderna haft många minnen och det poppar upp nya hela tiden med hur dåligt jag hanterade alkoholen, det är bra att alla de minnen kommer upp till ytan för de får oss att ännu mer förstå att A inte bör vara en del av våra liv❤️
Ja nu när det gått såpass lång tid för oss blir vi mer och mer övertygade om att vi absolut inte behöver A för att gå på festligheter! Jag känner mig ofta berusad under de tillställningarna ändå av någon anledning som jag inte ännu förstått?
Stor kram❤️

@vår2022 Det är då häftigt hur vi kan lära oss att på ett medvetet sätt gå till botten med varför vi berörs så av vissa situationer och hur vi sedan lär oss att processa situationerna och gå till botten med vad vi behöver göra för att vi själva ska må bäst i situationen. Jag hade också en jobbsituation som jag reagerade på med olika känslor som jag behövde ta mig igenom genom analyser av mitt eget beteende och varför jag reagerade som jag gjorde efter jag jobbade mycket på att förstå mig själv och ta en ställning där jag själv mådde bra av situationen, löste den sig. Älskar detta med allt nytt vi kan lära om oss själva och i förhållande till andra❤️Kram❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Jag är ju lite påverkad av mina utmattningsdepressioner, och i den senaste smällen rök en stor bit av mitt namnminne. Eller så är det åldern 🤔 Till min enormt stora glädje och tacksamhet kom jag ihåg hur man utförde alla mina arbetsuppgifter, men jag kommer knappt ihåg vad mina gamla kollegor heter. Just namnminne måste ha en speciell plats i hjärnan, som jag nu har fått en fläckvis skada på.

Men jag minns plötsligt andra saker. Situationer då jag eller någon annan agerat si eller så. Minnen som jag nu filtrerar genom mitt nya nyktra tänk. Som då plötsligt får en helt annan mening och syfte. Jag förstår plötsligt varför vederbörande betedde sig si eller så, eller varför jag betedde mig si eller så. Det är som om min hjärna sparat dessa minnen och nu plockar upp dem igen för beskådande, när jag har helt andra glasögon på mig. Mina nyktra glasögon. Dessa minnen handlar nästan alltid om relationer historiskt.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Blir så glad när jag sätter på Nyhetsmorgon och där pratas om cancer till följd av även låg konsumtion av alkohol! Allt är igång! Mer och mer går informationen ut till svenska folket om risker med alkohol! Vi är på väg in i en framtid där fler och fler kommer avstå alkohol och där det inte är konstigt att vi tackar nej🙏Jag ser ljust på framtiden ❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Tänk att man kan gå från att tro att man kommer vara sugen på A och läskas av det till att man helt och fullt inte vill ha! Att det nu är motbjudande! Luktar illa!

Vilken befrielse att känna att jag verkligen inte vill ha, det är verkligen som att någon skulle bjuda på typ bensin! Lika självklart att tacka nej till A!

Jag tänker inte längre att jag kommer vilja ha framöver. Jag tänker fortfarande på A nästan varje dag men nu handlar det alltid om hur tacksam jag är över att ha slutat!

Livet är fantastiskt utan A! Mer och mer får jag lust till nya saker! Livet blir mer och mer innehållsrikt! Jag älskar livet och allt det har att erbjuda! Alla nya saker jag intresserar mig av och lär mig om!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Härligt inspirerande inlägg 🥰 Minns att du tänkte att du kanske till sommaren… Minns också att vi gamlingar då skrev ”vänta och se, ditt tänk förändras med tiden”.

När man har kommit så långt som du gjort nu börjar förändringar modell större att röra på sig. Byta jobb? Byta gubbe? Börja med en helt ny hobby? Bring it on!

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Precis! Jag trodde verkligen att jag skulle vilja dricka, sen. Men nu tror jag inte det längre och det är underbart! Jag trodde er inte precis som de som kommer efter mig säkert inte tror det men hjärnbanorna förändras! Därför är det så otroligt viktigt att berätta och hoppas att de som kommer efter bara tror på processen! Det är lång tid med 6 månader när man precis börjat men tiden går fort och det händer så mycket i hjärnan, tänket. Sedan är det viktigt att ta till sig böcker som ”Tänka klart” av Annie Grace t.ex. och att prata eller skriva om alla tankar och allt jobbigt på den långa vägen med folk som förstår. För mig räckte det med forumets alla fantastiska gamlingar som kunde hjälpa mig att bolla tankar och känslor!

Profile picture for user Se klart

Instämmer i allt- jag går ofta förbi barer/pubar i mina kvarter och jag mår på riktigt illa. En skön känsla, med tanke på allt som alkoholen ställer till med- eller iaf ångest som den skapar. Söndagskram till dig 🥰

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Härligt! 🤗 Det är häftigt att kunna konstatera gång på gång hur avgörande det är med en lång sammanhängande nykter tid (minimum 6 mån) för att det mesta ska falla på plats.😃 Och hur man märker att det är dem som lyssnar på ”di gamle” (som Adde brukar säga) som klarar av att nå dit. Jag tycker det är synd om dem som aldrig når dit. För dom får ju aldrig veta hur det kan kännas liksom. Men det är så det fungerar, alla är olika, och har olika psykiska förutsättningar. Inte mycket att göra åt, utan man får enbart tänka på sig själv, och vara glad och tacksam för att man tillhör den kategorin som klarade av det. 😍

Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Se klart Kram tillbaka❤️

@Torn Absolut minimum 6 månader och då inte som ett mål att ”då får jag dricka” utan mer som att det är spännande att se hur mycket bättre man mår månad efter månad❤️
Jag tycker också det är oerhört tråkigt att inte alla kan vara med på resan in i ett lyckligare liv men jag förstår att de tror att det inte kan bli så, det trodde inte jag heller men jag mådde tillsist så dåligt utan mitt drickande att jag viste någonstans att jag måste undersöka om det går att bli lyckligare utan A och jag är så glad att det visade sig gå. Det krävs mycket jobb och ett enormt tålamod genom alla perioder av psykisk lidande när man lär känna alla känslor och sig själv på djupet utan att trolla bort känslan med alkohol.
En stor kram till dig ❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Om några dagar har jag varit nykter i 8 månader. Det är så fantastiskt! Det tog väldigt lång tid för mig att må såhär bra men det var det värt! Mådde mestadels riktigt dåligt fram tills för några veckor sedan. Men under hela tiden har jag haft tillit till processen. Alla dagar som varit bra mellan varven har varit triggern till att jag kommer få må bra bara jag får läka färdigt!

Det tar olika lång tid för oss att läka efter vi slutar dricka men har man tillit till processen, en helvettes massa tålamod och insikten av hur dåligt man mår av att dricka så går det att sluta🙏

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Tillit till processen. Så himla sant, och väldigt svårt. Det är då man ska luta sig på och lita på oss gamlingar - och nu tillhör du oss ❤️ Innerligt grattis till dina snart 8 månader! 🥳🥳🥳 Det är som vi brukar säga: 1 mån är inte tillräckligt, 3 mån är minimum för att märka förändring. Vid 6 mån händer det mycket med tänket och vid 9-12 månader ännu mer. Och år 2 är häftigt på riktigt! Så du har fortsatt bra saker att se fram emot. Det allra viktigaste vi tränar under den nyktra resan är vårt tålamod.

Kram 🐘

Profile picture for user Ny dag

@Himmelellerhelvette Grattis till nästan åtta månader 🥳! Inspirerande och jag följer efter och hoppas i mellantiden få uppleva en underbart nykter vår och sommar! Fortsätt skriva vill gärna fortsätta läsa om dina framgångar i nykterheten❤️! @Andrahalvlek Dina tankar om tiden i nykterhet ska bli spännande att få verifiera, jag vill verkligen nå dit❤️🥰!

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Grattis till snart 8 månader!🥳🎉🌺. Precis, tillit till processen är så viktigt, att ge det tid och ha tålamod. Du bevisar verkligen din tillit till processen och du gör det så bra! Belöningen kommer i små portioner och det är inte alltid man märker av dem på vägen. Processen ska skapa stabilitet, styrka, självkännedom, försoning, medkänsla och kärlek samt vara hållbar över tid och det är ingen Quick fix. Det är en livsprocess och en ny livsstil.

Ha en riktigt fin söndag🌞❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Tålamodet är nog den värsta utmaningen skulle jag säga.
Kram❤️

@Ny dag Tack❤️Jag ska fortsätta skriva. Blir inte att jag är inne och läser så ofta längre då tiden är fullspäckad med annat men jag är inne varje vecka. Kram

@vår2022 Verkligen ingen Quick fix därför så viktigt att tro på processen. I lördags kom en granne över med en flaska vin som tack för en sak. Den stod sedan där på bordet en stund och jag fick en snabb bild och rädsla över att svepa flaskan! ”Där har jag beviset på att jag aldrig kan bli måttlig!” Tänkte jag!
För jag såg inte framför mig hur jag skulle njuta och smutta utan verkligen svepa för att få domna bort!
Ställde undan den så jag slapp se den!
Reagerade också när jag slängde soppor på hur det var när jag slängde plast och papp förut där det var fullt med tomma bag in box i mina sopor! Fy!
Kram❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Det är ett otyg att ge bort alkohol som present 🤬 Jag ger aldrig bort alkohol numer, jag är inte ens en del i sådan present. Av princip. Jag ger inte bort alkohol i present. Punkt.

Jag tar helst inte emot alkohol heller, men i fallet med din granne hade det nog blivit onödigt obekvämt om du hade sagt ”tack för att du visar tacksamhet, men flaskan kan du behålla för jag dricker inte alkohol”.

Så har jag däremot sagt till min chef faktiskt när hon skulle ge mig en julgåva. Efter det slutade hon ge bort alkohol i jul- och sommargåva till oss mellanchefer. Hon förstod piken. Min chef har dessutom en vuxen dotter som är alkis, så hon borde tänka på hur hon beter sig.

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Stort grattis till 8 månader i frihet! 🤗 Du får säga till grannarna att du inte dricker, så dom kan ge dig något annat än gift. Jag ville att så många som möjligt visste om att jag inte drack ganska tidigt. Detta för att minimera risken för att bli trugad, eller få alkohol i present. Sedan länge är ju inte detta med att jag skulle ta det första glaset, eller få sug något problem. Men trevligt att alla vet om vad som gäller. Så dom kan bjuda/ge mig saker som inte innehåller alkohol som en självklarhet. Man är ju enbart stolt för att man slipper dricka.🤩

Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek och @Torn Klart roligare om jag fått något jag hade velat ha.

Jag tyckte mest det var intressant att förstå hur jag fungerar, inget njutande i sikte utan ett halsande för att få domna bort. Den insikten är bra tycker jag.

Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

I morgon är det 8 månader sedan jag slutade dricka.

8 månader av att lära känna mig själv och det känns som om jag har ofantligt mycket mer att lära känna. Det känns sorgligt att inte känna mig själv. Det känns sorgligt när alla minnen är så klara kring vansinnigt många fyllor. Jag vill inte att det ska vara jag som druckit så men nu försöker jag förlåta mig själv.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Grattis till 8 nyktra månader! 🥳🥳🥳

Det är sorgligt, men vi kan inte göra gjort ogjort. Vi kan bara påverka nuet och hoppas på framtiden. Du har gjort allt du kan göra - var stolt och glad ❤️

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Grattis till 8 månader av självkännedom och nykterhet🥳. Det är sorgligt att alkoholen får oss att bete oss på ett sätt som man inte önskar. Vi gör alla fel ibland som vi behöver rätta till och det som räknas och är det viktigaste är att vi rättar till det, precis som du gör. Att vi inte fortsätter att fela. Finns nog knappt någon som är felfri och som inte ångrar sig. Det ingår i livet och man lär sig av misstag. Det fina är också att man kan be om ursäkt om man gjort fel mot någon, om man behöver det, det ger lättnad. Även inför sig själv, att man förlåter och känner medkänsla med sig själv. Många gånger tror jag att det sitter hårdast där, att man kan förlåta sig själv. Man är själv den strängaste domaren av alla. Det är ett stort steg att bli fri från denna självdestruktivitet, men man kan nå försoning och om man kan be om ursäkt. Jag har lyssnat på en meditation som handlar om att känna medkänsla, med sig själv och med andra, flera gånger. Tror det var Natthiko. Det kändes skönt och förlösande, att känna medkänsla med sig själv och även med andra.

Jag känner medkänsla med dig och jag hoppas att du inte ska vara alltför sträng mot dig själv. Alkoholen gjorde att du betedde dig som du inte önskat göra, men nu har du rättat till det och förstått att alkohol förstör för dig. Du dricker inte mer och tar ansvar för dina handlingar. Det är verkligen fint. Du har gått vidare och det är okej. Du gör bra saker nu❤️

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Stort grattis till 8 månader i frihet från giftet! 🤩 Du ska vara väldigt stolt för att du tillhör dem som slipper dricka skiten. Ny forskning visar ju att alkohol är skadligt även i små mängder. Man ser ju många under förändradelen av forumet som har ”måttligt” som mål. Dom får kämpa resten av livet med att försöka dricka så lite gift som möjligt.😳 När det självklart bästa är att inte dricka en droppe. Som sagt, du tillhör de lyckliga som slipper att få i dig ett onödigt beroendeframkallande lösningsmedel.😃 Att du drack i ditt tidigare liv tillhör historien, det är över nu.🤗

Profile picture for user Varafrisk

@Himmelellerhelvette Grattis till dina nyktra åtta månader👏🏻❤️ Det är stort!
I behandlingen som jag går i pratar man om sjukdomsbegreppet. Jag lär mig att förstå det mer och mer. Jag tänker som så att jag är en bra människa men alkoholen gör att jag tappar kontrollen och gör/säger saker som jag aldrig skulle gjort nykter. I min tråd skrev jag om samtalet m min dotter. Hon får möjlighet att berätta hur hon upplevde det när jag drack och vi kan läka tillsammans. Jag tror att det är jätteviktigt att barn, make/maka/sambo mfl får berätta om sin känsla, sin upplevelse.

Önskar dig en fin Påskafton🐣

Kram🥰