Tips mottages

Hej, jag lever med en sambo efter några jobbiga år börjar närma sig en acceptans att börja prata med någon om sin problematik. Det finns inget erkännande ännu men jag tänker att bara han kommer igång och får prata med någon kanske det kommer.. Det är min sista förhoppning eftersom det finns en liten bebis med i bilden.

Jag efterlyser era bästa tips där man kan få stöd, gärna att prata med någon eller i grupp (som inte kostar skjortan). Vi bor i Göteborg och jag tror att ett fysiskt möte hade varit det bästa.

Tack!

Profile picture for user Rosette

Hej Sviken,

Du lever med en sambo och en liten bebis. Du har försökt på alla sätt under en lång tid att påverka hans alkoholproblem, att han ska söka hjälp och på något sätt komma igång med en förändring. Du känner att gränsen är nådd och händer inget nu orkar du inte mer, du tänker på ert barn och kanske även med all rätt, din egen ork och kraft i detta.

I kommunen finns hjälp att få, eller inom vården, söker du på kommunens hemsida (ofta under omsorg stöd/ missbruk/beroende), eller ringer dit så kommer de kunna tala om vad som finns med aktuella nummer med mera. Skulle du vilja få hjälp med att ta fram nummer och alternativa ställen att vända dig till kan du också testa att ringa till Alkohollinjen, 020 84 44 48. Ibland kan det också vara skönt att få sätta ord på det en går igenom så om det skulle vara något du tror kan vara hjälpsamt kan du kanske få lite av varje där.

När det kommer till erkännande från den som dricker vill jag nämna något, hoppas det är okej, flera här inne som är närstående kan nog känna igen det ”väntan på erkännande” samtidigt också att det där erkännandet kanske aldrig kommer. Det betyder inte att en förändring inte kommer ske utan snarare kan ske ändå och som oftast vet personen ändå om innerst inne att den har ett problem och det viktigaste är ändå vad som händer i slutändan.

Vet inte om något av detta blev hjälpsamt, hoppas du hittar mycket här inne som blir det och fortsätta gärna skriva och läsa här. Det kan ta tid innan en tråd får fart och en kan behöva skriva flera gånger.

Ta hand om dig!

Varma hälsningar,

Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Profile picture for user miss lyckad

Bra att skriva om sina problem, oavsett även om du /ni tar annan hjälp. I Göteborg så finns ju flera olika alkoholkliniker. Du/ ni kan säkert googla och kolla vilket ställe som kan passa bäst. Det finns ju öppenvård, där man kan få en samtalskontakt och ev, behandling. Med tanke på er lille bebis så förstår jag att ni behöver hjälp omgående. Jättebra om din sambo är med och ser vad som kan passa.. Har din sambo jobb, så är arbetsgivaren skyldig att hjälpa till. Då brukar det finnas någon företagshälsovård, som då köper in tjänster från behandlare/behandlingshem, beroende på hur situationen är..Bra att du ser till ditt och barnets bästa just nu. Lycka till.

Profile picture for user Sviken

@Rosette tack för ditt svar. Det betyder mycket. Jag har gett ett nummer mer kan jag inte göra. Detta ligger på honom. Tack för att du påminde om att man inte ska vänta på ett erkännande. Det är sånt man behöver höra. Jag har bett han flytta ut för att markera och för att vi behöver ett lugn. Men det kommer inte hjälpa. Så nu börjar ett nytt kapitel. Det kan bara bli bättre. Läskigt och ensamt men det måste gå.

Profile picture for user Sviken

@miss lyckad jag hade tyvärr fel och han var inte alls beredd att söka hjälp. Känner till det där med arbetsgivarens ansvar när det gäller alkohol men han är egen företagare vilket är det största problemet. Han döljer sitt drickande för mig och ingen kommer någonsin kunna komma på honom. När jag var gravid och mitt vatten gick en fredag kväll trodde han inte på mig utan ville fortsätta jobba(dricka). Tvingade min syster ringa honom och han kom hem och körde mig till sjukhuset. Onykter tror jag... Känner mig snuvad på en graviditet som ska vara en fin längtan. Sorry för långt inlägg. Jag ska försöka komma iväg och prata med någon.