Godmorgon!

Har bett admin ta bort min tråd ”När kommer dag 2”. Väljer nu att vara här under rubriken ”Vara alkoholfri”.
Det är här jag vill vara och det är här jag ska vara. Jag kommer dock inte vara så aktiv här på forumet för tillfället eftersom jag har blivit för beroende av det. Jag har ändå mina planer.

Ha en fin dag☀️
Varafrisk

@Varafrisk Välkommen till att välja vara alkoholfri. Det är ett statement från dig och du verkar målmedveten 💪👌❣️ Kram till dig och skriv hör när du känner, för mig är detta forum lite som AA (har aldrig varit där men…), forumet hjälper mig i att hålla mig nykter. Skriver mest i min egen tråd om mina funderingar och kval för att jag kämpar mycket med mig själv i nynykterheten och forumet och stöttningen här betyder mycket. Kram till dig 🥰❤️🥰

@Allegra Det kanske låter bättre än vad det är men jag måste vidare. Drickandet gör mig väldigt orolig över min hälsa och nedstämd. Nedstämdheten kan lura mig t att dricka. Men det är som min kurator säger att det är beroendehjärnan som försöker lura mig😳

@vår2022 Tack snälla för hälsningen❤️

@Ny dag Jag kan låta starkare än vad jag är men verkligheten är att jag måste vidare❤️

Känner mig oerhört skör, nedstämdhet men jag är ganska säker på att det är beroendehjärnan som hela tiden vill lura mig. Så fort jag känner mig ngt starkare ngt mer målmedveten så är den där och försöker förvrida mina beslut🥵
Det är inte så att jag är blåögd och naiv att bara för att jag bytt tråd och rubrik att jag tänker att det kommer gå lättare. Nej, jag tror inte det. Men. För min skull behövde jag gå vidare🚶‍♀️

Har firat vår svärdotter idag. Träffat min familj…så gott. Tagit ett kvällsdopp m maken. Verkligen uppfriskande! Imorgon fyller han år så det blir lite firande imorgon igen❤️ Nu kvällsmacka och en dansk serie.

Kram🥰

Jag förstår @Varafrisk , nedstämdhet är ingen vidare energi men trots allt skönjer jag en målmedvetenhet i dina ord. Vi står vid ett vägskäl, på ett eller annat sätt. Beslutet är vårt, det är stenhårt och lätt på samma gång. Kram✨✨✨

majken_r

@Varafrisk Det låter klokt att byta, jag bytte också helt nyligen till alkoholfri🌷Vi hörs och ses, eller vad man säger här😅 Hoppas nedstämdheten lättar något. Kram💓

@Varafrisk hälsar på i din nya tråd. Jag har sagt det tidigare men gör det igen. Din man behöver steppa upp och stötta dig på allvar i detta! Du kan inte göra det ensam. Jag tror att han också behöver avstå en längre tid för att han ska kunna bli ett bättre stöd för dig. Jag vet, man vill fixa själv och ta sitt ansvar, men det är inte alltid det går.
Kram!

Känner igen det där med nedstämdheten. Jag kände så av och an den första tiden. Men jag härdade ut och helt plötsligt så försvann den känslan. Kämpa på 🙏🏼

Bra med ny tråd VaraFrisk! Ibland får jag helt ogrundat för mig att ens trådnamn och ens nick har lite betydelse för hur det sen går. Jag valde själv såklart nicket Sisyfos innan jag hade reflekterar över just det. Jag kanske skulle ha tagit Herkules och då haft en annan resa. Hur som helst ”Att välja livet” och ”VaraFrisk” stämmer väl överens med varandra. Ett viktigt första steg i att välja livet är att välja att inte dricka. Jag tänker på det ibland med mitt nick Sisyfos och att jag verkligen inte vill börja baxa upp den där stenen från början igen. Och jag tror att det finns en massa saker jag behöver göra för att den inte ska braka ner igen. Att välja livet är en sak - för mig ingår i det att välja att göra saker jag mår bra av. Att välja mig själv… jag har en tendens att se andra för mycket ibland och då glömma mig själv. Nu menar jag ju inte att man ska bli mer egoistisk, men att fylla sina egna grundläggande behov är viktigt. Så när du gör tillägget ”mitt liv” i ditt nick, så tycker jag att det är bra. Det är en signal till dig själv om att du kan bestämma. Fundera över vad du behöver i ditt liv. Du har redan gjort en sån sak när du börjar reflektera om hur forumet funkar för dig.
Lycka till nu och kramar!

Bästa @Charlie70 ❤️ Innan jag svarar undrar jag hur du tänker att min mans beteende är och hur han stöttar mig eller inte stöttar mig samt tanken om att jag önskar klara mitt nykterhetsarbete själv?
Frågan kanske låter ifrågasättande vilket inte är min mening utan jag undrar över hur din bild är?

Kram❤️❤️

Tänker att jag behöver forumet. Fast på något annat sätt än tidigare. Inte vara beroende . Men om jag inte har kontakten så är det lätt för mig att glömma av hur starkt mitt alkoholberoende beroende är!

Var och vägde mig ikväll hos Viktväktarna. Så skönt! Livsstilstänk👍🏻

Och…jag vet Charlie70 jag vet att du menar väl…men när man säger att min man ska stötta mig osv …så känner jag att jag behöver ta ansvar för hans beteende. Om jag säger ngt om min mans beteende t min kurator säger hon….”du tar ansvar för ditt beteende/beroende ” och ”din man tar ansvar för sitt medberoende”.

Kram🥰

Du är du och han är han. När min man slutade dricka (kanske 6 månader in på min nyktra resa) kändes det ännu enklare. Finns ingen alkohol hemma som påminner min beroendehjärna. Det är så skönt!@Varafrisk

Du har ju inte skrivit så mycket om din man VarsFrisk och det är sunt att tänka att han får ta ansvar för sitt medberoende. Jag har tänkt på en sak som du skrev dock och det är att han ifrågasatte en gång när du hade sagt att du ville ha vin. Det tänker jag är bra. Men jag tänker också att du inte borde föreslå vin för honom. Jag tänker på det ibland när jag läser på anhörigsidorna att de som dricker gärna vill få ett ok från sina anhöriga. Jag tänker att på det sättet är det mer ”legitimt” att dricka. Då ligger ansvaret för drickandet också delvis på den som har gått med på det. Givetvis ligger ansvaret på den som dricker, men man försätter anhöriga i en svår situation när man frågar. Jag har bestämt mig för att aldrig fråga min sambo om ”lov”. Nu dricker jag inte hemma men om jag skulle få för mig att göra det och börja intala sambon att det vore en god idé skulle jag kanske till sist få ett ok, men han vet och jag vet att jag inte ska dricka. Att inhämta ett ok är rätt egoistiskt, det skulle bara vara för att rättfärdiga drickandet på nåt sätt och dela ansvaret med någon annan.
Det bästa anhöriga borde göra är att helt frånsäga sig ansvaret. Aldrig köpa, aldrig medge, aldrig skydda alkoholisten och möjliggöra. Jag fattar att det inte är så enkelt i praktiken, men jag som beroende kan också ta min del i det ansvaret. Aldrig begära tillåtelse, säga ok till att anhöriga berättar, skammen ligger delvis hos anhöriga de på anhörigsidorna som lyckas sätta gränser är värd all beundran. Som beroende kan vi välja att möjliggöra för anhöriga att slippa känna sig ansvariga och medberoende genom att aldrig fråga om ”lov”.

Hundra procent enig med dig!@Sisyfos tillfället gör tjuven heter det ju och för mig personligen var min mans okej på att jag skulle ta ett glas champagne här i sommar ett startskott för återfall. Absolut inte hans fel men för mig ett frikort till att "smaka lite". Vilket inte funkar för en alkis som jag.
Kämpa på. Stöd från de allra närmaste är A o O. Ingen alkohol hemma är också en god idé.

Jag är väl medveten om mitt ansvar. Att veta är en sak och att göra en annan sak.
Jag vet även att jag behöver varken förklara mig el försvara mig men jag vill förtydliga mig.

Jag frågar aldrig min man om lov att dricka alkohol eller att köpa alkohol. Den gången när jag frågade honom som jag tydligen skrev om här på forumet var mer för att se var jag hade honom. Jag är superegoist, jag åker själv och köper min alkohol vilket jag oftast gör direkt efter jobbet. Vi har aldrig alkohol hemma mer än när jag har köpt. Då dricks det upp och ngn enstaka gång hälls det ut.

Min man förser mig aldrig med alkohol el åker och köper till mig. Däremot kan han dricka ngt om jag har köpt men i liten mängd.

Det är där hans medberoende kommer in i bilden…när han går in i bubblan m mig.
Han dricker inte varje dag, och det rör sig om en till två öl. Något mer t helgen men är jag nykter då är han också nykter.

I samtal m min kurator har jag sagt att om jag hade varit min man hade jag hällt ut alkoholen men det gör inte han. Hon är då väldigt tydlig med att jag har ansvar för mitt beroende och min man för sitt medberoende.

Det är inte helt enkelt att vara anhörig t mig som gör som jag vill även om jag får stöd. Jag har berättat tidigare att min man har svårt att tackla konflikter det är då lättare att gå in i bubblan m mig. Det är ju inte så att han tycker om att jag dricker.

Jag har fått frågan om min man tidigare och har inte velat utelämna honom här. Det är ju även lättare att berätta om en man som inte är konflikträdd. Han är ändå mitt stora stöd i min vardag. Han följer m mig t kuratorn, han var med på träffen som Alkoholhjälpen hade i feb 2020. Han älskar att arbeta och har ett arbete i ledarfunktion. Så nu kanske vi kan lämna den här diskussionen.

@Kebne1 Nej, du skrev inte något olämpligt inte heller @Sisyfos.
Jag är väl medveten om både mina egna svaga punkter och min mans svaga punkter men jag vill inte att han ska framstå som någon som inte ger mig stöd. Å mina barn…det finns inte på kartan att de skulle servera sin mamma alkohol eller köpa t mig.

Önskar även dig en fin dag🥰

☀️☀️☀️