Vem är alkolist?

Profile picture for user Mary1000

Jag har funderat mycket på om jag är alkoholist och hur det definieras. Det finns många olika modeller och definitioner men jag känner inte igen mej i någon. Alkoholist sägs vara någon som dricker varje dag, någon som inte dricker ofta men skapar kaos när man dricker, någon som blir full o oregerlig, någon som skadar andra med sitt drickande...
Jag tror att man helt enkelt är alkoholist om man, när man dricker, dricker mer än man vill. Det kan jag relatera till o nu ska jag sluta med det.

Profile picture for user Svart kråka

Hej
Klok fråga. Jag funderade mycket i samma banor och tillsist kom jag fram till följande:

JAG är alkoholist eftersom drickandet har för mig fått stora negativa konsekvenser, och trots detta har jag inte (klarat av) slutat dricka.

Profile picture for user vår2022

@Mary1000 Jag är alkoholist för att tankarna på alkohol, när, var och hur jag ska dricka tog maximal plats i mina tankar. När jag sedan drack, vilket till slut blev varje dag, kunde jag inte sluta och det beror på att jag blev alkoholberoende.

Välkommen hit! Livet som nykter är ett härligt liv!💕

Profile picture for user Kennie

Det är många här på forumet som insett att de har alkoholproblem utan att dricka varje dag eller spåra ur om de dricker mer sällan. Och som slutat utan att ha nått någon extrem botten. Jag räknar mig till dem. Det är lättare att ta tag i sitt alkoholproblem tidigare, innan det fått för allvarliga konsekvenser. Och jag vet att det hade förvärrats successivt om jag inte hade slutat. Väldigt nöjd och glad idag att jag tog det beslutet för två år sedan.

Profile picture for user Samsung50

@Kennie Jag känner igen mig i din beskrivning. Högkonsument som inte drack varje dag och ibland 2 glas vin, men när det fanns möjlighet drack mer. Började fundera i baner om att dricka varje dag när jag väl druckit men dagen efter när jag hade huvudvärk och var bakis tänkte jag aldrig mer.
Försökt dragit ner men noterat att jag egentligen inte vill dricka 1-2 glas vin för att det är gott. Jag vill bli berusad och bara det är ett stort varningstecken. Nu tagit beslut att inte dricka men inte bestämt en viss tid men definitivt en längre period. Gått 21 dagar nu och känns väldigt bra. Inte så många positiva effekter ännu förutom att det är skönt att slippa skammen och att vara bakis.

Profile picture for user Frihetsjakten

Svårt begrepp och det är nog olika för hur man ser på det hela. Jag tillhör dem som tycker att "alkoholist" låter nästan lite nedvärderande som begrepp och hade svårt för det själv i början eftersom jag är framgångsrik, har ett bra liv osv. Skulle JAG vara en alkis liksom? Men ja, jag insåg en dag att jag var det.

När alkoholen _kontrollerade mig_ mer än jag kontrollerade den, då kom mitt uppvaknande. Typ när jag började planera min dag och började räkna på att jag måste hinna åka till bolaget innan de stänger osv för att jag _måste_ få gå in i dimman på kvällen mm, då hade alkoholen kontrollen över mig och styrde mitt liv. Inte tvärtom.

Grattis till dina 21 dagar, fortsätt så!

Profile picture for user Torparn_76

@Frihetsjakten

Huva…. 😳😳 Igenkänning på det där planerandet. Också att rotera bland butikerna, har 5-6 stycken i närhet på hemväg från jobbet, samt att köpa drickat kontant så att banken inte ser alltför mycket på kontot förutom då på fredagar så det är legitimt att handla.