Nu har det gått ett år sedan jag slutade dricka.

Jag hade sådan ångest och kände sådan skam, då för ett år sedan. Vågade knapp gå ut. Återigen hade jag druckit så mycket att jag knappt mindes något. Och det hade hänt hemma hos mina grannar som jag knappt kände!
– Detta måste få ett slut, tänkte jag för 140:e gången. Skillnaden nu var att jag samtidigt råkade hitta Alkoholhjälpen.
Tack och lov, för där fick jag hjälp. Av Alkoholprogrammet, men framför allt alla som svarade mig på mina frågor, tipsade om böcker och peppade.

Intressant var att jag satte en 6:a, på en skala mellan 1 och 10, när jag skulle ange hur troligt det var att jag skulle klara att vara nykter i tre månader… Trots en ångest från helvetet, trodde jag ändå inte att jag skulle klara det. Så starkt var mitt beroende. Det var ett omåttligt sug som byggdes upp inför varje helg.

Men jag påbörjade ändå livet som nykter.
Det är svårt att sammanfatta alla små och stora strider som jag haft under året. Oftast små faktiskt. Det stora suget försvann rätt snabbt till min förvåning, men när jag inte drack så tappade det kraft.

I början hade jag problem med all tid som plötsligt fanns att fylla. Vad skulle jag göra med den?
I början stickade jag och städade, så småningom började jag träna mer strukturerat. Sakta fylldes livet av nya vanor. Jag sjunger i kör och nu har jag börjat med impro-teater. Jag orkar mycket mer, men framförallt har jag mera LUST att göra saker.

Den där trötta, grå tillvaron där jag mer eller mindre släpade mig fram till nästa ”avslappnande” fylla är över. Det är nog det allra bästa. Nu lever jag istället. Ser fram emot saker igen. Inte glad varenda dag, men jag kan hantera livet så mycket bättre.

Jag slipper den hemska ångesten och skammen som följde på alkoholmissbruket.
När jag läser på AH, så ser jag att mångas upplevelser av alkoholberoendet är ganska likt. Det är skam, brist på kontroll, trötthet och det grå som folk skriver om. Det är svårigheten att stå emot suget.
Många tror inte heller att de kan klara sig utan bedövningen som alkoholen ger.
Fast nu vet jag att det är just alkoholen som är orsaken till mångas dåliga mående. Fast de har svårt att tro det eller se det.

Många håller fast vid alkoholromantiken (fast det är nog snarare belöningssystemet i hjärnan som håller fast vid det för att få tillgång till drogen.) Jag behöver min ”guldkant, min bedövning”, ”utan alkohol blir livet grått”, ”hur ska jag klara mig utan A på AW eller på festen?” Det finns alltid fester som planeras….

Nu vet jag att det går alldeles utmärkt och att alkohol är ett gift och ingen guldkant. Men allt tar tid, och man måste nog uppleva det själv.

Tiden gör att A minskar i betydelse, till att bli en dryck helt enkelt. Inte livets mening.
Under det här året har det funnits små kullar att bestiga och gupp i vägen som jag måst klara av. Men det har hela tiden gått framåt, men långsamt ibland. Ja, ibland ser man inte vad som hänt förrän långt efteråt.

Sakta förändras tankarna, livet, vanorna och det blir hela tiden bättre. Nu efter ett år så känner jag sällan något sug, brukar beskriva det mer som en vindpust eller röken från en cigarett. Det går fort över. I den andra vågskålen finns så mycket mer.

Jag har listat upp det här. Tänkte att det kan ge mig en bild av vad jag vunnit och förlorat. Såklart finns några saker som jag kan sakna ibland, men det är ingenting som väger upp det andra.
Nu gör jag saker som jag aldrig, någonsin trodde att jag skulle våga eller kunna göra!
För att jag mår så mycket bättre helt enkelt.

Fördelar/vinster

Lugnare
Tryggare i mig själv
Modigare
Bättre på att lyssna
Mindre känslig
Utvecklat mig på flera sätt
Vågar se mig själv
Kan tackla problem bättre
Friare
Sannare
Alltid närvarande
Minns allt jag gör
Bättre vänrelationer
Bättre relationer överlag
Sover mycket bättre
Får oftare lyckokickar
Mindre grått i vardagen
Fått en massa extra tid, särskilt helger
Nya träningsvanor
Nya, roliga, andra vanor
Känner förväntan inför dagen
Ingen oro inför fester eller andra tillställningar
Roligare på fester
Ingen oro eller ångest efteråt
Vaknar pigg och minns allt varje morgon
Ingen kemisk ångest
Ingen skam pga alkoholintag

Nackdelar/förluster
Ingen dopaminkick, 15-20 minuter efter 1-2 glas
Ingen total bedövning av hjärnan
Inget gott rödvin till kött (letar)

Skulle vilja avsluta med att tacka de som hjälpt mig mest på traven.
Kanske jag glömmer någon, men ni har varit många. Så fint att ni finns och pratar vidare med nytillkomna, även om en del av er gått vidare helt och hållet. En gång hjälpte ni mig iaf.

@vår2022 @Se klart @Andrahalvlek @Daemon @Stark Palm @Lonely Man @Varafrisk @Kennie
@Ny dag @Himmelellerhelvete @Torn
Tack för att ni tog er tid och stöttade mig och många fler såklart. Utan er hade jag inte klarat det.

Hurra och stort, stort grattis! Vilken härlig milstolpe 👍💪
Du är en sann inspiration och stöttar så många här. Heja dig och tack för att du delar med dig av din resa, dina tankar och upplevelser ❤

@Amanda L Hipp, hipp, hurra på din 1 årsdag!🥳🌺🎉. Så fantastiskt bra gjort av dig! Instämmer i din beskrivning av hur livet vänt och raddan av positiva effekter av att leva alkoholfri. Precis som du säger så är alkohol ingen guldkant och det var svårt att fatta när man drack. Hjärnan förvreds och allt blev liksom baklänges, det gråa och trista kom när man drack, guldkanten kom när man blev nykter. Ångest och skam kom när man drack, lugn, harmoni och bättre självkänsla kom när man var blev nykter. Alkohol gör livet och världsbilden destruktiv och förljugen och med nykterheten kommer kärlek och sanningen.

Välkommen till år 2 och det ska bli fint att få fortsätta följa dig på din resa. Du tillför forumet så mycket och är en så stor tillgång för såväl nya som gamlingar här. Du inspirerar med ditt mod, din livsglädje och dina nya aktiviteter. Du sprider värme och hopp. Var stolt över din fina resa och process. Kram❤️

Bästa fina @Amanda L❤️ Ett stort varmt innerligt Grattis t ditt första nyktra år🥳
Det är stort! Jag har ju skrivit lika lång tid som ”gamlingarna” här på forumet men när det gäller nykterhet så följer vi varandra nästan steg för steg. Du är ju också helt fantastisk när det gäller att peppa nykomlingarna! Nu fortsätter vi att följas åt💪🏻

Kram❤️🌺

@Andrahalvlek Ja, visst är det en lång lista! :) Ändå har jag en känsla av att jag glömt nåt...
Tack för alla dina raka inlägg som ofta satt saker på sin spets. Funkade på mig! :)

@Varafrisk Ja, det gör vi. Vi ettåringar har ju nyss lärt oss gå.
Men att du lyckats trots alla tuffa utmaningar omkring dig ger verkligen hopp till oss andra. :)
Nu går vi vidare tillsammans. :)

@Utmaning2022 @Dimma @Tessan Tuss , Tack fina ni för värmande pepp! Och kul om jag peppat er. Det har verkligen inte varit en enda lång kamp, nej, det trodde jag i början. Det går oftast bra. Och sakta löser man det ena lilla problemet efter det andra. Det gäller bara att flytta fokus från alkoholen och till det verkliga livet. Det där med att kunna ha roligt utan alkohol har ofta gått bra, men att verkligen känna ett pirr av förväntan inför roliga dagar har dykt upp på allra sista tiden... Så utvecklingen går hela tiden vidare... :)

@Amanda L varmt stort härligt grattis! Din lista är fantastisk att läsa. Läst den flera gånger och blir varm och känner förhoppning om att komma dit själv om ett år.❤️🙏🏼

Stort Grattis på din stora dag!❤️ Din lista är helt fantastisk. Du är en inspirationskälla och jag blir alltid lika glad när jag ser ditt hjärta i profilbilden. Stor kram🌸