Jag har väl missbrukat i kanske 10 år men nu under sommarhalvåret har det eskalerat bortom kontroll. Det gick så långt att jag kunde ta med mig små vodkaflaskor som jag hällde över i 1/2 liters petflaskor som jag kunde sitta och smutta på i kollektivtrafiken efter jobbet.

Hur som helst förra veckan bestämde jag mig för att åka in och avgifta mig. Jag dök upp där vid kliniken på skakiga ben och en jävla ångest. Avgiftningen tog bort det värsta av abstinensen, ja eller all den fysiska abstinensen. Att jag blev av med all alkohol ur kroppen var en fantastisk känsla. Jag märkte direkt att jag mådde mycket bättre då jag lämnade kliniken, flera kroppsfunktioner blev mycket bättre och jag tror även att den värsta ångesten försvann. Jag kan däremot inte säga att det psykiska suget försvann. Är det någon annan som varit med om samma resa och har ett hum om hur länge det tar innan man slutar tänka på den kluckande djävulen? Hur fungerar det med antabus? Hjälper det mot tankarna på alkohol?

Det är så konstigt att man inte bara kan släppa det. Visst det är en varm och behaglig känsla och världen "känns" roligare. Men vad är det mot abstinens, ångest, rädsla för att förlora jobbet och allt annat. Snacka om att alkohol kan ställa om hjärnan på en.

Anders 48

Vad bra att du sökte hjälp!! - Och att du skriver här, det kan vara en bra hjälp på vägen. Jag har själv varit inlagd på "avgiftning" 2 ggr. Inget jag är stolt över - men det har varit nödvändigt dessvärre. Tycker att jag har fått bra hjälp av professionell personal båda gånger - med 4 års mellanrum. Denna gång så har jag även valt att "gå vidare" inom beroendevården - och har träffat en läkare, samt påbörjat samtal med en beroendesköterska. Om det blir som jag vill, så skall detta leda vidare till en kontakt med en psykoterapeut för att kunna reda ut varför det har blivit som det har blivit! Att åka in till Beroendeakuten ytterligare en gång är något jag inte vill uppleva.

Jag själv tar inte några läkemedel - tycker inte att jag behöver det. I nuläget så har jag inte något "sug" att kämpa emot - och det är inte aktuellt att ta det "första" glaset. Tror att Antabus framförallt funkar om man har ett sug att dricka - och att man då inte riktigt litar på sig själv?! Tror inte att det kanske tar bort tankarna på alkohol, eller tar bort suget - men det gör det omöjligt att agera på suget. Förhoppningsvis så minskar/försvinner suget efter en tid - och då kanske man inte behöver antabus? Så tänker jag - men det finns säkert någon med bättre erfarenhet som kan svara bättre.

Hursomhelst - grattis till ditt beslut - och fortsätt att "hänga" här. Många kloka huvuden, men enorma erfarenheter som du kan följa - eller skriva själv om dina framsteg. För mig är detta en hjälp jag inte skall underskatta. Du har gett dig in i kampen - fortsätt att kämpa!/Anders

Jozan40

Det tog tre timmar att somna (lite stolt är jag att inte ens funderade på om alkohol skulle hjälpa). Sedan hade jag de mest konstiga och negativa drömmar: Jag blev osams med min syster och vi är inte det minsta osams, jag var allierad soldat under andra världskriget och stupade och jag blev jagad av en svart häst. Dessutom drömde jag att jag öppnade en flaska Ouzo, konstigt nog för det har aldrig druckit. Då vaknade jag med ett ryck och konstaterade lättad att det inte stod någon flaska på nattduksbordet. Min tolkning är att den svarta hästen är alkoholen och om jag inte kommer undan så dör jag eller lider andra svåra förluster.

Hur har ni andra det med sömnen? Hur långt tid in i nykterheten stabiliseras den enligt er erfarenhet? Själv är jag inne på dag 5.

Välkommen hit! Hoppas du håller ut. Tror att det är olika hur lång tid det tar innan sömnen stabiliseras. För mig går det fort. Jag älskar att drömma och det missar man med alkohol. Älskar känslan av att vakna nykter och utvilad. Men det är klart att nätterna fortfarande är olika och att andra saker spelar in också. Värme, stress etc. Det värsta är ju när man vaknar och inte kan somna om.

bulln

Är det klassisk biverkning både vid insättning och utsättning av antidepressiva tabletter som ändrar på en del av samma system som alkohol.
Min gissning är att dina vivid dreams kan hålla på rätt länge - har du dessutom varit full stor del av livet fram tills nu och haft den här drömlösa fyllesömnen kommer du nog uppleva drömmarna som ännu starkare som en kontrast. Hoppas du får roliga drömmar så länge de varar!