Aldrig mer 12-steg

För några år sedan när jag tog till mig att jag hade missbruksproblem började jag på ett tolvstegsprogram/ behandling.Jag gick på möten och jamade med i kören om dyssiga familjer och den ena storyn värre än den andra. De som stod högst i rang var de som var värst.
Men jag hade under mitt vuxenliv levt ett hyfsat socialt skötsam liv tills dess. Min personlighet är ganska naiv, att "hänga med", vilket jag tror har lagt grunden till min missbrukarperson. Nu hängde jag med igen, min idiot,och drogs med i en förödande nedåtgående spiral av mässande om skuld skam och även blev jag lurad på pengar av dem som orerade mest om Gud och ödmjukhet.Jag har aldrig mått så dåligt i mitt missbruk som jag gjorde efter en tid i tolvstegsprogram. Flera i min grupp tog livet av sig för de ville inte gå ut igen men kunde inte hålla emot. När jag bröt kontakten började jag må bättre. Nu har jag nått en botten igen och börjat skriva här för att få kontakt med andra.Idag har jag varit nykter tre dagar med hjälp av er. Kampen har börjat men utan 12. Det funkar nog för vissa men inte för alla och jag välkomnar debatten att kunna dricka men på ett bättre sätt.

Profile picture for user aeromagnus

12-steg är ju en egenbehandling dvs man måste ha en självinsikt. Har man tagit livet av sig så har man haft en mycket djupare kris i sitt psykiska mående. Om man nu haft problem med drickande så vad är det som säger att man senare i livet ska n kunna dricka normalt. Jag ser det som oerhört svårt och farligt att utsätta sig för det. Det är min åsikt och det är väl bara att läsa runt och se den gemensamma framgångsfaktorn. Att helt avhålla sig ifrån alkohol.

Profile picture for user Savanna

Som svar på av aeromagnus

Ja jag vet att 12 steg är det enda som erbjuds i många kommuner och därmed såklart hissas i media. Många fd missbrukare jobbar ju i programmet och vad skulle de göra annars? Ledsen om jag låter bitter men hur kan man sätta alkade äldre kvinnor med heroinister och kriminella och säga att alla är lika. Nej alla är inte lika. Missbrukets innersta väsen är lika men vägen tillbaka till ett liv måste vara olika. Hursomhelst måste jag släppa min bitterhet om jag ska komma vidare. Önskar alla här ett bra liv och läser och tar till mig många tänkvärda saker.

Profile picture for user Flinga

Bra inlägg!
Har alltid tänkt på tolvstegsprogrammet som nåt sektliknande.
Man har bönemöten om alkoholdjävulen och tackar gud om man lyckas hålla sej nykter.

Profile picture for user Savanna

Som svar på av Flinga

Kul att nån håller med, har du provat? Tittar på dina inlägg och ser att du behöver nån att hålla i. Jag hade en KBT terapeut som räddade mitt liv efter programmet. Kanske du kan hitta en sån?

Profile picture for user träningstanten52

Det är helt gräsligt när det bara är en sanning som gäller. Det leder inte till nån utveckling eller förnyelse. Jo jag håller med AA och tolvsteg är bägge ganska lika en sekt.
Savvanah det är du som bäst kan avgöra vad du blir hjälpt av!

Profile picture for user mulletant

att 12-stegsprogrammen är sekter. Det enda inom 12-stegsgrupper som är hemligt är vilka som deltar i möten och vad som sagts och det är för att skydda mötesdeltagare och för att undvika personkult. På varje möte betonas att du tar till dig det du vill och lämnar resten. Grupperna saknar ledare, möten kan hållas av vem som helst. En kan delta eller inte delta helt efter hur en själv önskar.
Anledningen till att jag skriver det här är inte att jag tror att 12-steg är allena saliggörande. Inte alls, här finns många som rett upp sitt liv på olika sätt och blivit nyktra - i den grad en önskar - utan att sätta sin fot på ett möte. Men jag känner många som haft och har stor hjälp av 12-stegsmöten och det är synd att skrämma bort nån genom att kalla det en sekt. Själv har jag haft stor hjälp av Alanon och mannen av AA. Ingen av oss upplever tvång eller påtryckningar. Vi känner många som deltar på samma sätt. Dock vet jag att grupper fungerar olika trots gemensamma ramar så visst kan det finns grupper som fjärmat sig från grunderna och hamnat på oriktiga vägar. Kolla gärna på Gudrun som förvisso väljer sina egna vägar. Svårstyrd? https://youtu.be/VyznWG1fxQM
I all välmening / mt

Profile picture for user aeromagnus

Vet inte om du varit på något aa-möte. Jag har varit på många och vi har aldrig tackat gud att vi är nyktra. Vi pratar om det vi varit med om och vi kan också skratta med varandra i alla tokigheter vi har gjort vi hör ju hur jävla dumt man agerat. Vi peppar också varandra till nykterhet. Vi dömer inte heller misslyckanden. Sinnesrobönen har inget med gud att göra. Finns säkert andra goda former för behandling som KBT mm.

Att vara alkoholist eller narkoman eller blandmissbrukare spelar kanske inte så stor roll i sammanhanget. Det är samma elände men olika grad av samma helvete. Vägen tillbaka är nästan densamma. Sluta med missbruket, ta tag i sitt liv och behandla sitt beroende. Ofta har narkomaner sjunkit längre då knarket är mer beroendestarkt. Ofta har narkomaner också hamnat längre ned på den sociala trappan. Så oavsett knarkare, pillerätare eller alkoholist är man ändå en människa med liknande behov.

Var och en får naturligtvis tycka vad man vill om aa, 12 steg mm men många har blivit hjälpta. Ha en fortsatt fin helg.

Profile picture for user answe77

Är det man behöver ha med sig till ett AA möte. Framförallt då man kommer som ny. Vet att en del har svårt med att hitta en högre makt och att gud näms i texterna. Dock som du upplever honom! Jag kan bara prata för mig själv och för den gruppen jag deltar i såklart. Där är inte någon speciellt religös och absolut inte i närheten av att vara en sekt. Vi är alla mycket tacksamma för att vi har en grupp och kan bedriva regelbundna möten. De har hjälpt mig att inse det grundläggande i total ärlighet med mitt beroende och ärlighet mot mina nära o kära. Såklart passar nog inte AA för alla men jag skulle tipsa alla som vill och är nyfikna att ge det chansen med ett öppet sinne. AA och tolvstegs har ju ändå bevisligen hjälp väldigt, väldigt många män och kvinnor till ett bättre liv.

Profile picture for user Savanna

Jag kan också tro att det finns de som får hjälp av programmet och det gör mig glad, innerligt glad. Jag har träffat rejäla och bra tolvstegare men de utgör enligt min erfarenhet en liten tapper minoritet. För mig blev det inte sekt men oerhört mycket för mycket gud för en inbiten ateist. Särskilt som dessa gudliga män sen lurar skjortan av dig. Gå gärna på möten men lämna naiviteten,altruismen och framförallt plånboken hemma.

Profile picture for user Ebba

Jag vill bara säga att jag är en av dem som går på AA. Ett möte i veckan och det har jag gjort i två års tid nu. Lika länge som jag har varit nykter.

Jag har och har haft, stor nytta av dessa möten. Jag tror inte på Gud och jag har inte arbetat med stegen. Jag försökte lite i början men lade det åt sidan.

Det är ALLA OLIKA människor och deras berättelser som jag känner att jag har hjälp av.

Jag vill verkligen aldrig mer dricka alkohol och jag är faktiskt stolt över att jag gör det jobb jag gör för att försöka att inte glömma varför jag inte ska dricka.

Min omgivning är också glad över detta.

Jag håller mig nykter, dricker en kopp kaffe, andas ut och lyssnar på människor som delar med sig av sina erfarenheter. Det hjälper mig.

Hoppas du hittar något som hjälper dig.
Var rädd om dig.

Kram

Profile picture for user mulletant

för att bli av med pengar när ni gått på AA berätta hur det gått till? I min erfarenhet av öppna AA- och Alanonmöten så sägs det att man bidrar frivilligt enligt förmåga. Jag har aldrig vad jag kan påminna mig sett större pengar än 20 kronor, däremot många mindre slantar och de som inte lagt pengar alls. Därför har jag en uppriktig undran. / mt

Profile picture for user Savanna

Hej! Jag var lite otydlig där, sorry. Inte gruppen som sådan jag menar. Det jag varit med om är en blandgrupp AA NA där män sökt kontakt. När man som kvinna är tilltufsad av livet och söker bekräftelse och vänskap kan man vara ett lätt byte för män som pratar så fint om ånger och maktlöshet osv. Det var jag. Sen kommer smålån in i bilden. Tills det handlar om tusenlappar och man inser att man är blåst. Detta gäller givetvis inte alla män jag hoppas ni inte tror jag menar det. Jag pratar om en stor grupp som ändå finns där. Så sluga och förhärdade som de var i missbruk och kriminalitet är de fortfarande fast i nykter version.

Profile picture for user Savanna

Som svar på av träningstanten52

Ja det var det nog. Men vissa hade varit rena i massor av år. Jag tänker att vi kvinnor ska vara på vår vakt. Många många vill träffa en kvinna helst med inkomst. Såklart.

Profile picture for user Nova2

Hej på er, jag e lite ny i ämnet och här på forumet. Jag läste om AA 12 steg och det var mycket Gud i dom... När man går på möten och lyssnar på andras berättelser är väl lite som att läsa här på forumet? Hos oss är det pingstkyrkan som kommunen använder och nåt de kallar LP stiftelsen man får hjälp av. De sa till en vän att om hon döper sig kommer hon få andens kraft och då blir jag fri från alkohol o alla problem. Det enda hon blev sv med var avgifter till pingstkyrkan..
Ni är ena kämpar. Har läst många berättelser och jag är imponerad. Kan känna den förtvivlan och önskan som som. Tack för att ni delar med er.

Profile picture for user answe77

Jag går på AA möten regelbundet och för mig handlar det inte om att finna Gud utan om gemenskap med människor i samma situation. Det handlar om att finna sin egen väg för att hålla sig nykter. Visst är det så att många av AA:s texter handlar om Gud och är gammalmodiga. Man bör dock ha i åtanke att de är skrivna för väldigt länge sedan i USA. Som oftast är ett mer gudfruktigt och konservativt land än vårt. Du undrade även om liknade mellan A-hjälpens forum och ett AA möte? Min åsikt är den att forumen här på sidan är bra på många sätt och hjälper många men de är för mig inte jämnförbara med ett fysiskt AA möte. Jag tipsar alla som inte besökt ett möte att göra det och bilda er en egen uppfattning.
Önskar er alla en fin kväll!
Med vänlig hälsning,
Answe

Profile picture for user Magnum

Hejsan!
Googlade 12-stegs gemenskap så dök denna tråd upp.
Blev lite nyfiken på hur det har gått för dig Savanna?
Och hur har det gått för alla andra som skrev här?
Själv har jag gått på AA och varit nykter i lite över 19 år.
Jag är inte religös och tror inte på gud, men jag ber ibland och ser det mer som en affirmation och det funkar bra för mig.

Profile picture for user Ljungan

Har varit nykter ett tag och har jobbat med mig själv genom 12stegsprogrammet och med hjälp av min Sponsor. Nu hjälper jag andra som har samma problem. Har nu ett liv som är bättre än de bästa.

Profile picture for user Ostrukturerad

Jag är visserligen djupt troende, men anser ändå att dessa du skriver om är en sekt. De flesta som sitter på AA- och NA möten beklagar sig över detta med Gud.. Vilket är en anledning till att jag inte vill gå dit! Dessa möten är en skymf mot den Gud som hjälpt mig att fortsätta kämpa och uthärda mitt tragiska & smärtsamma liv! Vill inte vara en del av det! Har haft ett helvete sedan jag var liten, vill poängtera att droger & alkohol INTE fanns med i bilden då, och att se trevliga människor köpa hela paketet, bli helt andra personligheter, som hjärntvättade av en sektledare, ösa skit på skit över mig för att JAG inte vill bli en hjärntvättad robot... Det blir för mycket!

Profile picture for user Ostrukturerad

Som svar på av Ljungan

Ljungan, precis så pratar alla andra hjärntvättade! Men vad gör du om de andra helt plötsligt fryser ut dig, börjar kolla snett på dig, fryser ut dig..? Det händer inom alla AA- grupper- JA mot såna som är nyktra! Vad gör du om du drabbas av nåt som gör att du plötsligt INTE KAN gå till AA, trots att du vill?? Det hände en i min församling, och det gjorde att hon blev ödmjuk och insåg att man inte kan styra allt i livet..Hon blev så annorlunda efter det, till det bättre, och sen dess dömer hon inte dem som ännu är aktiva. Ja hon är fortfarande nykter. :)

Profile picture for user Ostrukturerad

Answe77: Jag gillar inte det sätt du skriver om USA som "ett gammalmodigt land som tror på Gud". Det är just svenskarnas gudsförnekelse som gjort detta land till det U-land det blivit! Den Gud jag tror på dömer mig inte, han älskar mig trots att jag inte klarar att hålla mig nykter och drogfri. "Sätta vår tro till en högre makt" säger man på mötena. Jag har sett grava alkisar och narkomaner gå till möten, bli nyktra, få storhetsvansinne, bara för att falla ännu djupare än innan.. högre makter straffar dem som dömer! Karma straffar dem som dömer andra! Jag vill aldrig bli som dem jag sett bli förändrade och nästan psykotiska av att ha gått på mötena, därför håller jag mig därifrån. Pratar med min Gud varje dag att han ska hjälpa mig. Gå MIN väg. Att gå andras väg (i detta fall AA) har förut bara lett mig på villovägar.